Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата

Работодателите търсят все повече млади кадри
295
Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата
Снимка: Булфото, архив

Тенденциите на пазара на труда се преобръщат и все повече работодатели наемат млади и неопитни кадри. Това се дължи най-вече на икономията на средства.

Всеки пети шеф у нас наема "зайци" с цел да свие разходите си за заплати и осигуровки, твърдят експерти по набиране на кадри.

"Доскоро работодателите предпочитаха кандидати с опит, които трябваше да привлекат с по-големи заплати. В последните месеци неопитните кадри са по-предпочитани, защото са по-евтини за фирмата", обясни пред "Монитор" специалистът по подбор на персонал Маргарита Николчева.

По думите й има случаи, в които взетият от университетската скамейка служител може да струва на началника три три по-малко спрямо работник с 5-6 годишен стаж. Началниците привличат новаците с уговорката, че ще ги обучават между 3 и 6 месеца, през които ще им плащат минимална заплата.

"След това възнагражденията нарастват до 700-800 лв. с обещанието, че ще достигнат сумите на опитните си колеги след година
стаж във фирмата", обясни още Николчева.

Схемата се прилага най-често за млади финансисти, счетоводители и брокери на недвижими имоти.

"Този подход ще се разраства и в останалите сектори, защото освен евтини служители работодателите си осигуряват кадри, обучени според спецификата на фирмата", заяви Маргарита Николчева.

Сред търсещите препитание младоци има и такива, които отиват на интервю за работа с изискване за конкретно възнаграждение.

"Има младежи, без нито ден трудов стаж по специалността, които заявяват, че не биха приели предложение под 1200 лв.", твърди експертът по търсене на кадри. Най-претенциозни били кандидатите за работа във финансовата сферата, които често се мръщели на оферти за 1000 лв.

В бюрата по труда също отчитат интерес към кадри без опит по специалността. Всеки ден постъпват десетки заявки от работодатели, пожелали да наемат младеж до 29 години.

Причината за бума на търсене на неопитни кадри е поредната схема за младежка заетост, която стартира в началото на април. При нея с европейски средства на работодателите се покриват разходите за заплата и осигуровки за период от 6 месеца. В случай, че след края на субсидираният период, шефът наеме на безсрочен трудов договор младежа, държавата покрива разходите за осигуровки за още половина година. "Реално фирмите получават безплатни работници. Затова много от работодателите предпочитат да наемат младежи само когато схемата е активна", признават от Агенцията по заетостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А будали учителя по математика не е математик , учителя по физика не е физик..За математици в Лондон има бол работа , тези на борсата които правят анализ на данни са математици .
126
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не само в в софия, в цялата страна не си струва за по-малко пари който и да е, особено със специалност, да се хваща. хлябът, бензинът и месената лихва за еднакви навсякъде. дори и в софия да са малко по-скъпи наемите и жилищата, е пак същото, защото заради например една специализирана болница, пак трябва да пътуваш от по-малкия града натам. доскоро бяхме държава със затихващи функции, сега сме умиращо племе на някаква разпаднала се територия.
125
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ай стига математик от СУ работила камериерка в Лондон.. аз имам комшия си работи учител в колеж.. само че ожени за англичанка и му се роди африканче черно.. и се разведе.. Трябва да правите разлика между учител по математика и научно направление математика .. Повечето учители казват завършил съм математика в СУ да ама не 2години учил мат. и 2г.Педагогика
124
1
 
26
 
! Отговори
Без Опит преди 7 години
Какво се сърдите! Пазара на труда е като пазара за зеленчуци.Отиваш и намираш най-добрата цена да Купиш или продадеш твоя продукт!За моя Труд много хора на запад ще платят много над 1000 лв.Какво съм ви виновен че не можете да се конкурирате с тях!Баламурниците вече са малко .Да продават труда си без пари!Когато стане конкурентно способни относно заплащане мога да си помисля преди да реша дали да ви продам труда си!!!
123
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко в следствие от лошо управление
122
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
разказвам ви действителна случка, на която бях свидетел в лондон - българско момиче, на около 26 г., работи камериерка в евтин хотел, сменя чаршафи, безропотно. шеф нощна смяна, без висше образование, индиец, я пита: 'какво си правила в Бг?' и тя казва: 'завърших математика в СУ, но не си намерих работа'. оня директно и безцеремонно: 'ти си една долна лъжкиня без чест.ако имаше някакво образование, нямаше да работиш като чистачка тук'.после си говорих с плачещото момиче, работела за 6 паунда/час
121
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При наличие на развити държави, където се плаща нормално, само на час път със самолет, да работиш в БГ е липса на уважение към себе си.
120
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ядрена физика или енергетика - няма особено значение. факт е обаче, че в главата на един такъв човек за една минута минава толкова информация и има събрани такива знания, колкото крави за целия си съзнателен живот не е успял да преброи един нашенски политик или работодател. защото те са хванати наистина от полето. и освен пренебрежителното и гнусно отношение към образованието и интелекта в България, има и неистов страх и омраза към учените и трудолюбивите. ние сме пещерна държава.
119
3
 
37
 
! Отговори
Работодател преди 7 години
Хората си знаят цената вече.Но не исканата заплата от тях е най-големия проблем! Проблема е че доста по трудно се намират хора за работа.Идват поработват и бягат в Чужбина.Не мога да им плащам по 2000 евро или паунда заплата.Съжалявам!!!Ако Бизнес климата в България беше като в западна Европа и по 3000 евро щях да им плащам!Всеки иска повече пари.Разбираемо!А Държавата вместо да се погрижи за Бизнеса ,защото от него зависи растежа ,те продължават да ни тъпчат опитвайки да ни фалират!
118
0
 
36
 
! Отговори
Чиновник преди 7 години
1000 лв. беше висока заплата до 2006 г. Днес с 1000 лв. може да се купи това, което тогава се купуваше с 400 лв.
117
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
любимите ми накадърници от HR отдела :):). искам да питам въпросната дама която е на минимум 5000 заплата :) като ги обучиш за 3-6 месеца и им дадеш 700 лева, колко време още ще остане този служител ? Тоя филм съм го гледал поне три пъти ... наемат и се радват че са на далавера, а всъщност младежите идват зада сложат нещо в ЦВ-то си за следващата работа .... това е Индийския модел на работа, ниски заплата и голямо текучество
116
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
давам ви сравнение с Англия, в наши пари, ДНЕВНО МИНИМАЛНО ЗАПЛАЩАНЕ. не гледайте сумите, а съотношението. общ работник без стаж/образование (чистач, сортировач) - 120 лв на ден. секретарка/тур оператор в малка фирма, средно образование, без езици - 160-180 лв. дневно. ел.техник/шофьор, преводач-средно специално-200 лв дневно. новозавършил лекар/счетоводител, без опит-300-400 лв дневно. стандартът им е 2,5 по-висок от нашия, разделяйте и смятайте.
115
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
.... и правилно, щом самите работодатели твърдят че това е процес на договаряне между две равноправни страни! Ето идваме и искаме повече пък да видим кво ще направят ....кой ще им работи ... ако шефа не ви вдигне заплатата имате моралното право да крадете от завода му :)
114
0
 
16
 
! Отговори
"Младеж" н преди 7 години
4000 чисто. Толкова ми е в момента минимума въобще да помисля за смяна на сегашната си работа. Трябва да е доказано коректен и да предлага добра работна среда. Винаги може да бъде взет някой и за половината пари, но кой от двамата ще донесе повече добавена стойност? Работодателите трябва да разберат, че зад дадена заплата има човек, с определени качества. Ако някой си клати краката за малко пари с нищо няма да допринеса един бизнес да е доходоносен...
113
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
доста време живях в зап. европа и съм наблюдавал нашенци там. лъжа е, че българинът е мързелив, напротив - повечето хора работеха здраво и изкарваха здрави пари. малки изключения наистина се правеха на хитреци, а други също изключения спестяваха пари и инвестираха в образование. повечето от тези хора искат да се върнат в Бг, но няма да го направят заради ПОДИГРАВАТЕЛНОТО заплащане у нас, и пак казвам - това са здраво работещи хора, които не висят по кафенета. няма да има кадри, факт.
112
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
талантливи и работливи тук не са желани отдавна !
111
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм програмист студент ТУ работя за 2300лв. , плащам осигуровки и данъци за моя сметка 550лв. и работодателя дава още толкова .. да плащаме 1000лв. на безработни икономисти негодяи мързеливи заплата чрез Бюрото по труда.Затова ЕС и България няма да прокопса вместо да даде парите за образование , ще дава на негодяи..
110
1
 
0
 
! Отговори
Георги преди 7 години
Коментара ми 125 е предназначен за анонимен с пост 120
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЦРУ пусна лъжата в медиите , че физици в София карат таксита.. Което е лъжа .. Няма такъв завършил в СУ - физическия факултет да няма работа .. по голяма част магистърските програми физическия факултет са инженерни ..На запад най-голямо финансиране имат физическите факултети оттам идват научните статии и дигат рейтинга на университета..
108
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност прави са младите. Даже и човек без опит и трудов стаж, трябва да живее, а това не става с минималната заплата. За човек завършил висше образование началната заплата не трябва да е по-малко от 1500 лева и то за не повече от година, а после по-висока. По принцип минималната заплата, както и останалите заплати в България, през последните 27 години на демокрация и пазарна икономика са били и са много по-ниски (в пъти), отколкото позволява икономиката на България.