Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата

Работодателите търсят все повече млади кадри
295
Младоци без ден трудов стаж, но се мръщят на 1000 лв. заплата
Снимка: Булфото, архив

Тенденциите на пазара на труда се преобръщат и все повече работодатели наемат млади и неопитни кадри. Това се дължи най-вече на икономията на средства.

Всеки пети шеф у нас наема "зайци" с цел да свие разходите си за заплати и осигуровки, твърдят експерти по набиране на кадри.

"Доскоро работодателите предпочитаха кандидати с опит, които трябваше да привлекат с по-големи заплати. В последните месеци неопитните кадри са по-предпочитани, защото са по-евтини за фирмата", обясни пред "Монитор" специалистът по подбор на персонал Маргарита Николчева.

По думите й има случаи, в които взетият от университетската скамейка служител може да струва на началника три три по-малко спрямо работник с 5-6 годишен стаж. Началниците привличат новаците с уговорката, че ще ги обучават между 3 и 6 месеца, през които ще им плащат минимална заплата.

"След това възнагражденията нарастват до 700-800 лв. с обещанието, че ще достигнат сумите на опитните си колеги след година
стаж във фирмата", обясни още Николчева.

Схемата се прилага най-често за млади финансисти, счетоводители и брокери на недвижими имоти.

"Този подход ще се разраства и в останалите сектори, защото освен евтини служители работодателите си осигуряват кадри, обучени според спецификата на фирмата", заяви Маргарита Николчева.

Сред търсещите препитание младоци има и такива, които отиват на интервю за работа с изискване за конкретно възнаграждение.

"Има младежи, без нито ден трудов стаж по специалността, които заявяват, че не биха приели предложение под 1200 лв.", твърди експертът по търсене на кадри. Най-претенциозни били кандидатите за работа във финансовата сферата, които често се мръщели на оферти за 1000 лв.

В бюрата по труда също отчитат интерес към кадри без опит по специалността. Всеки ден постъпват десетки заявки от работодатели, пожелали да наемат младеж до 29 години.

Причината за бума на търсене на неопитни кадри е поредната схема за младежка заетост, която стартира в началото на април. При нея с европейски средства на работодателите се покриват разходите за заплата и осигуровки за период от 6 месеца. В случай, че след края на субсидираният период, шефът наеме на безсрочен трудов договор младежа, държавата покрива разходите за осигуровки за още половина година. "Реално фирмите получават безплатни работници. Затова много от работодателите предпочитат да наемат младежи само когато схемата е активна", признават от Агенцията по заетостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
извинявай, този със стажа от 10 години. не казваш имаш ли образование и специалност? защото едно е да си лекар с 10 години стаж, а друго е да нареждаш храни в кварталния магазин 10 години или да си нощен пазач на строителен обект 10 години.
106
3
 
5
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До АнонименПрав си Анонимен обаче що чакаш некой друг да ти свърши работата. Като имаш акъл да изкарваш пари си се потруди за тях-работи работата на работника си тоест свърши си я сам. Не чакай друг да работи вмесдто теб а ти да се биеш в гърдите колко си умен. Това показва само колко си некадърен да заковеш един пирон а викаш майстор да ти го закове и после да ланкаш че много си му платил. Свърши си работата сам па си карай джипа.
105
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е частния бизнес никой не може да каже на собственика , къде ще инвестира пари. Това са лично негови пари! Не са нито твой нито на държавата . За това е частен бизнес.
104
4
 
20
 
! Отговори
до 117 преди 7 години
едновременно те съжалявам, и не те разбирам. съжалявам те, защото си на 500 лв. заплата, вероятно не си учил навремето, но пак е зле. но не те разбирам, защото питаш 'откъде да дойдат повече пари за заплата?'. човек, това НЕ Е ТВОЙ ПРОБЛЕМ - ти си продаваш труда и искаш адекватно заплащане, онзи който те наема, трябва да мисли откъде да дойдат парите. и ако не може да го измисли, да хваща овцете на полето или да работи за някой друг като теб.
103
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 117 Няма специалност Ядрена Физика - има Ядрена Енергетика която е инженерна специалност и в СУ в ТУ се води инженерна специалност.. Като не върви най-лесно е да скараш магистърска за 2 години машинен , електроника, електротехника .. какво искаш.. За инженери винаги навсякъде има работа.. Защото малко могат да завършат и стават..
102
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Икономика има, наскоро прехвърлихме 100 млрд. БВП. Само дето работодателите още са с години назад :D
101
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стани работодател и раздавай по 3к заплати и карай черен джип. От страни е много лесно да се говори. Колко такива съм ги виждал ,като тебе цял живот нищо не направиха .... ХОДЯТ да бачкат за тоя и оня и само плюят.Всеки има право да направи частен бизнес и да кара черен джип действайте.
100
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми 1000 са малко.Стигат за хляб и дънки втора ръка.
99
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всякъде се тръби като, че ли заплатите и осигуровките са най - тежкото бреме за работодателя. Видиш ли ще фалират още малко, ако продължават да плащат заплати. А че масово осигуряват на минимална заплата, въртят хората на 6м. "изпитателни" срокове, реинвестират в черни джипове, луксозни имоти, вместо в производство и технологии, никой не отбелязва. Бизнес не се управлява като намаляш заплати, а като инвестираш в активи и човешки ресурси дългосрочно!
98
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе какив са тези нереални суми 1000 лева, аз съ 10 годишен стаж съм на 500 лева заплата, защото минималната заплата непрестанно се вдига, без да се индексира моята заплата, а тука някакви искат да почнат работа направо от 1000? да вземат да се гръмнат, че тогава аз за 5000 лева трябав да работя. А парите откъде да дойдат?
97
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ами близък приятел завърши не икономика, а ядрена физика. разказа му се играта, докато следваше, рядка и тежка специалност, да не казваме, че у нас все още има работещи централи. след двете му опции - бан за 600 лв и преместване в козлодуй, на собствени разноски, квартира и т.н. за 750 лв, отиде в щатите за 6000 долара месечно; сега е преподавател във великобритания за повече. когато *** без грам образование са начело на държавата, няма как да се цени ученето и умствения труд.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
първата работа след казармата за 120 лв, ама един апартамент в софия тогава беше 6000 евро, а киселото мляко и бензинът - 20 стотинки. тъй че към днешна дата умножавай по 15 и ще видиш колко трябва да е стартовата работа и заплата.
95
2
 
1
 
! Отговори
хе преди 7 години
Ако лекува богати хора ще получава повече, ако лекува беден народ няма кой да му плаща. Богати хора има при силна икономика.
94
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой да ви е карал да учите икономика.. Икономиката не е наука , а ционистка религия за грабеж.. Мързеливите учат икономика защото е лесно.. и накрая стават магазинери..
93
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хора, слагате минуси, но освен заглавието, четете ли съдържанието на статията??? не става дума просто за 'младите', а за новозавършили ВИСШИСТИ. и работата не е за *** от сусурлево да хока кравите. колкото и да не ни е наред висшето образование в повечето университети, все пак е труд и 5 години от живота ти; инвестиция във време, пари и лишения, която очакваш да се върне! примерът с макдоналдс е добър, наистина младите у нас накрая се питат за какво да уча, за 500 лв ли?
92
2
 
11
 
! Отговори
Все тая преди 7 години
Да да, глупости отново.Когато си търсих работа в София, работодалите се мръщат като кажем че искам заплата 1000-1500 лв.Всеки робовладелец иска опит 5-10 години и да не мрънкаш за голема заплата по възможност 2-3 висши образования и да си под 25 години.Проблема на БИЗНЕСА е че връзката му с ВУЗ-вете е прекъснат да вземат да се съберът на една маса и да кажат трябват ни такива и такива кадри, не МАФИЯТА да си пере парите през ВУЗ-вете и да се финансират специалности, който произвеждат безработни.
91
5
 
15
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Проблемът не е толкова, че се мръщят на 1000 лв, а че въобще не ги интересува на какви пари ще ги осигуряват. Готови са да взимат повече пари на ръка, а от това губим ние, държавата, пенсионерите и т.н. Младите трябва да отстояваат не само за високи доходи, но и за реалното им осигуряване.
90
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Схемата се прилага най-често за млади финансисти, счетоводители и брокери на недвижими имоти..че е СХЕМА, СХЕМА Е, СПОР НЯМА.
89
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще седи програмист за 1300 лева, вярно е. Ще поседи година-две, за стажа и после се маха. Но ще има стаж и в чужбина ще му дават много добри пари, нормално.
88
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
истината е в минимална ПОЧАСОВА ставка според вида професия, образование. не може оня, дето не знае да си напише името, за 1 час премитане на улицата дневно да взема 300 кинта помощи и да чакаш счетоводител да ти работи цял ден за 700 лв. просто не може. същото се отнася и за специалист с език - това е бонус и се заплаща поне наполовина като на преводач. обречени сме всичко у нас да е калпаво и менте заради менте работодатели и менте заплащане.