"Принцовете" на НРБ – презадоволени и лениви

От здравословна и безплатна храна до осигуряване на скъпи имоти, коли
7 май 2017 11:26, Елка Василева
263
"Принцовете" на НРБ – презадоволени и лениви
Тодор Живков. Снимка: архив, Reuters

Людмила Живкова и Владимир Живков са само два от многото примери - България за малко да стане първата наследствена комунистическа диктатура. Дойче веле разказва как при социализма бяха обгрижвани "принцовете" на НРБ.

“Бяхме много близко до това да станем наследствена социалистическа република. Такова нещо не бяхме чували или виждали по света. Тодор Живков се стремеше към това с всички сили. Знаете, че той направи член на Политбюро дъщеря си и разбута един отдел в ЦК, за да направи от него три - единият от които за неговия Владко...“

Тези думи на партизанския генерал Славчо Трънски от трибуната на Народното събрание  само седмица след свалянето на Живков бяха истинска бомба за повечето редови граждани на НРБ.

Но за хората, които денонощно са охранявали и обгрижвали кастата на „правоимащите“, казаното от Трънски без съмнение е било повърхностно описание на една крайно цинична, безскрупулна и жестока семейна и кланова диктатура, криеща се зад паравана на „народната власт“.

В книгата си „По коридорите на властта“ последният шеф на охраната и всестранното обслужване на висшия ешелон на БКП Георги Милушев подробно описва грижите, полагани за наследниците на „правоимащите“.

Те са включвали огромен брой финансирани от данъкоплатците дейности  – от всекидневното разнасяне на здравословна и безплатна храна по домовете на „децата“, през осигуряването им със скъпи имоти, коли и образование на Запад, до денонощно следене дали принцове от ранга на Владимир Живков, след като се напият, няма да направят поредната си скандална издънка.

„Грижите означаваха точно това – когато стане нещо, да има човек, който да си поговори с него (с Владимир Живков – б.а.) да не прави неща, които не стигаха до баща му, а само до началника на Управлението за безопасност и охрана (УБО). След случилото се на 10-ти ноември 1989 г. Живков ме помоли да продължа да се грижа за сина му. Но тогава той не знаеше, че скоро и аз ще бъда освободен от поста си“, коментира за Дойче веле бившият шеф на Управлението Милушев.

През лятото, с ежедневни сутрешни и вечерни полети между София и Варна, синовете и дъщерите на богопомазаните вождове на НРБ организирано са били превозвани безплатно от правителствения авиоотряд до морските резиденции на ЦК на БКП и обратно.

Само „системата“ ли беше виновна?

Милушев свидетелства, че в негово присъствие Живков е обсъждал изградената система от привилегии за комунистическата номенклатура. Според диктатора тя била „порочна“ и пречела на „генералната линия“ на БКП. Вина за това обаче носел Съветският съюз, откъдето системата била пренесена едно към едно.

Цинизмът на Живков по никакъв начин не му е пречел да раздава пари, имоти и привилегии на обкръжението си. Като „автор“ на многотомни съчинения, които всъщност са били дело на цял отбор писачи на партийна /държавна/ хранилка, „човекът от народа“ е успял да прибере лично за себе си поне 1,8 млн. лева.

Един от участниците в тази измама – поетът Димитър Методиев, който 22 години е писал речите на Живков, свидетелства по време на едно от делата срещу диктатора в началото на 90-те години, че никога не е видял и един написан ред от полуграмотния си началник.

В мемоарите си Милушев разказва и за сравнително скромните съветски правителствени вили, в които Живков и съпровождащите го другари са били настанявани по време на посещенията им СССР. Не можело да става и дума за сравнение между тези „дачи“ и изградените за номенклатурата в НРБ пищни резиденции сред огромни паркове в най-живописните кътчета на България.

Милушев не си спомня за някакъв опит на хора от върхушката да ограничат поне част от най-скъпоструващите за държавния бюджет привилегии. Някои от усилията му като шеф на УБО да въведе минимален ред - поне при заплащането на телефонните разговори с чужбина и на полетите на роднини на властимащите - са предизвикали бурно негодувание сред „потърпевшите".

Жаждата им за нови привилегии не е намаляла дори в последните пет, много тежки за НРБ, години на тежко заборчаване пред западни банки, на  икономически провал и на пълна международна изолация - заради т.нар. „Възродителен процес": „Имахме само едно посещение на френския президент Митеран през януари 1989 г., когато той успя да се срещне с противници на режима. По време на визитата Живков се опита да издейства от госта заем от 250 милиона франка“, казва Милушев.

Секретните и издавани в един-единствен екземпляр документи, описващи одобрените привилегии за висшата партийна и властова номенклатура в НРБ, не дават реална представа за пренаситеното с безплатни екстри и щедри дарове битие на върхушката на БКП и казионния БЗНС. В случая може да помогне само богато и добре развито въображение, споделя авторът на „По коридорите на властта“ Георги Милушев.

Освен безплатната храна, тайните магазини със западни стоки, придобиването на луксозни жилища без ред, луксозните вили със смехотворни наеми и безконтролното купуване на валута по измислени курсове, нормална практика са били и безплатните задгранични самолетни екскурзии на близки и роднини на „правоимащите“.

Привилегии по рождение

В ширещата се „икономика на дефицита“ оазисите за номенклатурата и нейните отрочета са били строго охраняваните специални снабдителни центрове, какъвто е представлявал и софийският хотел „Рила“. Макар че по документи броят на „правоимащите“, които можели  да си пазаруват вносни стоки по нереални цени в левове и да се хранят в ресторанта на „Рила“,  не е надвишавал 50-60 души, оборотът на този таен номенклатурен рог на изобилието е надхвърлял 1,3 млн. лева годишно.

Зад плътните плюшени завеси на луксозния за времето си хотел е функционирал дълбоко законспириран „Плод и зеленчук“ в комбинация с магазини за деликатесни храни, дрехи и парфюмерия. Ето с какво е зарадвал софийският соц-оазис  своите ВИП-храненици само през първата седмица на юни 1989 г., когато десетки хиляди унижени „нови българи“ вече са задръствали пътищата към турската граница в началото на т.нар. „Голяма екскурзия“: 911 кг деликатесни колбаси, над един тон пресни домати и краставици, 1,5 тона ранни череши, близо тон ягоди...

Макар тези стоки, които никога не са стигали до бакалиите за простосмъртните, да са били продавани на минимални цени, много от "правоимащите" ги смятали за скъпи. И макар че много от тях имали право на месечни пари за храна от 600 до 1200  лева /от 4 до 10 средни заплати/, отпускани им даром, синът на секретаря на БЗНС Тано Цолов, например, докрай е отказвал да плати и стотинка за закупената от него храна за 12 000 лева /!/.

„Върху стойността на храната не се правеше никаква надценка. Особено възмутително беше, че повечето от „транспортните клиенти“ /хранениците, на които УБО е разнасяла за своя сметка ястията и продуктите по домовете – б.а./ бяха млади семейства - децата на правоимащите. Всъщност нямаше нищо за чудене – те се бяха родили и израснали в условията на такова обслужване“, казва Георги Милушев.
 


263
Още по темата: Тодор ЖивковНРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не си мислете че днес е по-различно .Със сигурност властимащите не ядат закупените от големите хипермаркети натъпкани с отрови и нитрати и антибиотици палмово масло и дреги добавки храни .Съгурна съм че на тях се даставят пресни български продукти да няколко часа ,чиято цена те и сега не плащат.А с това с което се храни народа от там печелят комисионни за джоба си .След времето на Цар Иван Асен 2ри бълг.народ само си пати от управляващите които са най-големите продажници и безверници
151
3
 
1
 
! Отговори
комунист преди 3 години
И макар че много от тях имали право на месечни пари за храна от 600 до 1200  лева /от 4 до 10 средни заплати. При минимална заплата от 260лв някак си не излиза сметката. Но към днешна дата статистиката е точна. Днес един депутат взима почти 20 пъти повече от минималната заплата. Смешници...
150
2
 
2
 
! Отговори
speck преди 3 години
Не могат да се сравняват тогавашните привилегии с пладнешкия обир осъществяван от сегашните властимащи продължаващ повече от 25 години
149
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
спомени от соца-120 ЛВ КАРТА ЗА МАЙКА С ДЕТЕ В САДАНСКИ-20 ДЕНА КВАРТИРА В АПАРТАМЕНТ С ХАЗЯИ И БОНУС *** И ДЪРВЕНИЦИ. НЕ ИЗДЪРЖАХ И ИЗЛЯЗОХ НА ХОТЕЛ СРЕЩУ - 28 ЛЕВА НА ВЕЧЕР. ЗАПЛАТАТА МИ БЕШЕ 180 ЛВ БРУТО, ЧИСТО 130 ЛЕВА. ДРУЖБА- БУНГАЛА- СЪЩАТА МИЗЕРИЯ КАТО В КВАРТИРИТЕ В САНДАНСКИ-БОНУС- ЗМИИ, ***, А ХРАНАТА БЕШЕ ОТВРАТ. ОТ ТОГАВА НЕ СТЪПИХ ПО РОДНИТЕ КУРОРТИ.
148
0
 
14
 
! Отговори
Мучачос преди 3 години
Само храната и екскурзиите да са били превилегиите.От къде взеха при за да изкупят икономиката,колкото и да е фалирала? За кражбата от външнотърговските дружества да не ровим,че много ще се разсмърди.А парите в офшорките,тъмна Индия .За икономическите досиета нищо не казват,кога ще се осветляват.Ситуацията е като бой на нег*ри в тъмна нощ .
147
4
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
До: номер 154

Аааа, той сегашния вожд е ученик на бившия вожд - другаря Тодор Живков.
Колко Бойко е окрал, не мое да се побере на кутрето на другаря Тодор Живков!!!
Другаря Тодор Живков е окрал поне 100 пъти повече от другаря Бойко Борисов!!!
Така и Бойко казваше, ама за сградите - колко другаря Живков е построил, ние не можем измаза! Е те така е и за краденето - колко той е окрал, ние не можем да преперем биля!!!
146
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро Блиц бяха публикували статия на Дойче с ере эт преди 89 г. , в която се оплакваше "тежкия" живот на едно средно статистическо семейство от онова време, което отива за две седмици на море на пълен пансион срещу половин месечна заплата на едипия съпруг. Сега същото нещо струва половин годишна заплата, ама соросо идите не оплаквах нито бедните българи , които не море, ама зъбите не могат да си позволят да си оправят, нито пък милоните, слугуващи в чужбина, изгонени от мизерията в родината.
145
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че демократините принцове не карат бугатита от милион нагоре и бачкат като роби по малдивите и френската ривиера.
144
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото и да лъжат и мажат соро соидите, не могат да скрият факта, че съсипаха България. Тогава родителите ми, с две инженерски заплати около 600 лв. На месец успяха да отгледат и изучат три деца, два апартамента и вила. Сега с мъжът ми взимаме чисто около 5000 лв. месечно, имаме същия стандарт, а докато си изплатим единственото жилище ще станем на 60.
143
5
 
9
 
! Отговори
истината е че преди 3 години
Тия са мъртви отдавна. Сега са принцовете на ББ
142
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И преди и сега Дойче веле е радиостанция на лъжата
141
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По различното сега е, че ограбването на държавата е придобило чудовищни размери, а от страната всяка година се изнасят няколко милиарда евро незаконни печалби
140
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетете книгите на Тодор Живков "Срещу някои лъжи“ (1993), "Без догма" (Размисли за политическите нрави)“ (1994) и „Мемоари“ (1997) и много неща ще ви станат ясни.
139
0
 
12
 
! Отговори
гост преди 3 години
Не за малко да станем,ние сме си наследствена република на другарите.
138
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
800000 комунисти...
дано не са родоотстъпници
137
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво е по-различно сега?
136
0
 
16
 
! Отговори
Кайзер Созе преди 3 години
И шефа на охраната му като знаеше това си каза " Един ден и аз ще стана като него. Но пък ще си взема много повече ,защото съм по-умен, а народа е прост..."
135
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионните вноски на ТКЗСарите бяха 0,05ст. т.с до1989г. са внесли не повече от 20лв. а сега искат пенсий от 300лв всеки месец ....колко жалко е да си комунист.
==========
Митьо Очите без да е платил и една стотинка здравни осигуровки бе подложен на най-качествено лечение от най-добрите лекари и с най-скъпите лекарства.
Сегашните наркомани казват, че било жалко да живееш с честен труд,
а било гордост да си престъпник, гангстер, убиец и наркотрафикант.
134
5
 
4
 
! Отговори
легенда преди 3 години
....Пенсионните вноски на ТКЗСарите бяха 0,05ст. т.с до1989г. са внесли не повече от 20лв. а сега искат пенсий от 300лв всеки месец ....колко жалко е да си комунист.
133
7
 
11
 
! Отговори
PIIGS - Дълг преди 3 години
...сега щяхме да сме заможна европейска държава...
======
Тези приказки за "заможните" европейски държави може да ги разравяш на пуберите.
Ето дани за държавите от Европа наречени Свине:
-Португалия - дълг от $264 Милиарда
-Италия - дълг от $2 Трилиона и 462 Милиарда
-Испания - дълг от $1 Трилион и 238 Милиарда
-Гърция - дълг от $376 Милиарда
-Ирландия - дълг от $229 Милиарда