Заедно с Румъния оставаме "балканското гето" на ЕС

Страната ни се класира 29-а от 35 европейски държави
Обновена: 10 май 2017 07:03 | 10 май 2017 07:00, Елка Василева
209
Заедно с Румъния оставаме "балканското гето" на ЕС
Снимка: архив, Reuters

Естония, Чехия и други "по-млади" страни членки на ЕС бързо настигат развитите западноевропейски държави, дори ги задминават по някои критерии, но за съжаление България не е сред тях. Страната ни остава "задният двор" на Европа и въпреки щедрите еврофондове прилича повече на балканските си съседи, които не са в ЕС, отколкото на сродни държави като Словакия и Полша, пише "Сега".

Подобно е положението и с Румъния, с която от години се състезаваме за последните места. Тази мрачна картина се очертава в новото издание "Индекс на настигането" - мащабно проучване на Институт "Отворено общество", което в последните няколко години разкрива, че Европа се развива на различни скорости и че България за жалост е от изоставащите.

На базата на голям набор измерители (47) - от икономически показатели, държавен дълг и безработица до корупция, работа на съдебната система и свобода на медиите - "Индексът на настигането" отрежда на страната ни печалното 29-о място сред 35 състезатели. Проучването включва 28-те членки на ЕС, Исландия и балканските кандидатки Албания, Македония, Черна гора, Сърбия, Турция и Босна и Херцеговина.

В изследването се вижда ясно връзката между качеството на държавните институции и (не)успехите на съответната страна. По ефективност на държавното управлението България е 29-а. Едва ли някой ще остане изненадан, че страната ни е сред последните в тази ранглиста и по качество на регулациите (27-о място).

А страните от Източна Европа, които вече изпреварват западняците и по стандарт на живот, са отново от Прибалтика. При това Естония заема забележителното девето място.

Естония триумфира и в категорията "електронно управление". Страната, в която е-услугите са ежедневие и чипът в личната карта на гражданина отдавна е електронен ключ за достъп до всичко, дори и за гласуване, е седма в ранглистата на "Индекс на настигането" - с други думи много от старите държави членки трябва да я догонват в тази сфера. А България е 28-а със зачатъчно е-управление.

Унищожително лоша е оценката за правораздаването у нас. България е 32-ра, Румъния е 28-а, а Естония и Чехия са съответно на 13-о и 16-о място. Тези резултати за пореден път доказват, че в държава, в която трудно се налага върховенството на закона, няма как да има бързо развитие и просперитет.

Естония, Словения, Полша, Литва вече не са "типични" бивши соцстрани с висока корупция. Естония превъзхожда и немалко членки на ЕС от "стара Европа" и се нарежда на 13-о място, а България е на дъното заради ширещи се подкупи, връзкарство и прочее измерения на корупцията и заема унизителната 33-та позиция.

Страната ни е на опашката дори по показателя "политическа стабилност" - 30-о място, вероятно в резултат на преждевременно прекратените мандати на Бойко Борисов.

На този фон за трета поредна година България се е закотвила на 29-а позиция в категорията "Качество на живот", която включва потребление на човек от населението, образование, здравеопазване, развитие на човешките ресурси. На опашката сме и по енергийна ефективност - 33-то място, и транспортна инфраструктура - 31-во.

С всяка изминала година България пада едно място надолу и в категорията "Демокрация", като през 2016 г. заема 30-а позиция от общо 35 страни. Измерват се индикаторите "Доверие в хората" и "Свобода на медиите", политически натиск и др.

Ако при предишните издания на "Индекса на настигането" разделителната линия в Европа се изместваше от оста Запад-Изток към оста Север-Юг, то сега се наблюдава задълбочаване на различията между балканските страни и останалата част от континента, посочват авторите на доклада.

Повечето от новите страни членки от Централна и Източна Европа, които се присъединиха в периода 2004-2007 г., както и Хърватия, която стана член през 2013 г., подобряват резултатите си и се качват в класацията, като някои от тях вече са много близо до желаните средни стойности на групата на старите членки. Най-успешната страна в процеса на догонване е Естония, следвана от Чехия и Словения. Те заемат съответно 13-о, 15-о и 16-о място в цялостната класация за 2016 г.

Страната ни все пак отбелязва подобрение в сравнение с предишни години единствено по показателя "Икономика" и през 2016 г. заема 27-о място, като след нас са Хърватия и Гърция. Основна заслуга за по-доброто представяне в тази категория има ниският държавен дълг, който ни класира на отличното трето място. Прилично се представяме по показателя "Заетост" - 20-о място, като изпреварваме Полша, Словакия, Румъния и Хърватия. По показателя "Развитие на пазара" заемаме 23-то място и след нас са Унгария, Словения и Хърватия. По развитие на информационните и телекомуникационни технологии пък изпреварваме Полша и Румъния.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още по темата: БългарияРумънияЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не искам Венецуела и Северна Корея, искам в САЩ. Какво стана с визите за САЩ, отмениха ли ги. ЕС има договори за безвизов режим със САЩ. България е равноправен член на ЕС вече 10 години...или бъркам...
138
2
 
1
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ЕЙ, ШОПЕ, ЩЕ ВЪРНЕШ ЛИ ТИНОЛА ДЕТО СИ ПРИЗНА ЧЕ ГО КРАДЕ ?
137
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 години в ЕС - демографската криза, най-бързо измираща нация, села призраци, страховита бедност, вилнееща престъпност, мародерства над безпомощни стари хора, съсипано здравеопазване и образование.
136
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен152 . Айдееее!!!! Поредният некр.офил-СССР ,комунисти ,връщане . Много обичате да ровите кокали . Каква е тази пуста некр.омания по миналото ? Нямате други опорни точки и за това некро.филия .
135
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" мащабно проучване на Институт "Отворено общество" "".............долна шорошка пропаганда !България всъщност е най-добре от всички.
134
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато бяхме с Русия живеехме най-добре. ЕС и нашите евротлантически партньори ни донесоха само мизерия. Вече 10 години ни използват и си играят игрички с нас - това го заяви в прав текст дори Борисов. Бъдещето на България е с Русия в Евразийския икономически съюз - там са суровините на света, там са нашите пазари, там е даже и нашият етнокултурен код.
133
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Това е демокрацията !И в Брюскел и в Полша и в Чехия и в Щатите и навсякъде по света . Корупция ,кражби,скандали,раздори в обществата . И всичко това се саздава умишлено ,иначе нямя демокрация . А спрямо България и Български етнос се води и прикрит геноцид .
132
7
 
8
 
! Отговори
xax преди 6 години
ЕС е най-доброто, което се е случвало в тая страна от 1912г. насам. Ако не беше ЕС сега щяхме да сме по-голяма, по-бедна и по-раздирана версия на Македония. Няма да е зле да разберете, че въпреки всичките ви фалшиви новини, *** и пропаганда от нацистки тип, НИКОГА повече няма да сме в руската сфера на влияние, НИ-КО-ГА. Добре е да го запомните това, ако вече не забравяте поради напреднала възраст.
131
2
 
2
 
! Отговори
хах преди 6 години
До 138Бил си ти 8ми в Европа и 29ти в света ... ХАХАХ, по производство на лютеница ли, ***? И кои са тея 21 страни в света преди европейските, Куба, Северна Корея, Либия и Ирак сигурно ахахахха
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Съдебна система ,глупости . Да нямаш право да си защитиш живота когато те убиват или ако го защитиш си да те осъдят защото си превишил правата . Ега ти системата .Демократичното общество е мантра ,особенно когато народите на Европа са стиснати за гушата от една етническа и религиозна шайка, зинала уста да лапне целият свят .
129
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честито на Бойко, как да не се гордееш със такъв лидер.
128
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е на дъното защото още не е сменила избирателната система. България трябва да реформира избирателната система. Една модерна мажоритарна система е основата на всяко демократично общество. Избирателната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме избирателната система. Трябва да се започне първо с мажоритарната избирателната система - това ще бъде едно добро начало.
127
1
 
7
 
! Отговори
popa преди 6 години
БГ е на дъното щото икономиката ни е като политиците- НЕСТАВАА ЗА НИЩО , от корупция,кражби, алчност, полит.чадъри и т.н
126
1
 
2
 
! Отговори
xax преди 6 години
До БПФ (97)Такива нагли лъжци като теб са ми любимите. Но малко по малко намалявате и скоро няма да има спомен за крадливите и пагубни соц времена. ВСВ не е нищо пред това което дойде след нея.
125
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е на дъното защото още не са изтръгнати корените на хибридната употреба на Православието. България трябва да изтръгне корените на хибридната употреба на Православието. Полша, Чехия и Унгария изтръгнаха корените на хибридната употреба на православието и дръпнаха. Ако искаме да дръпнеме както Полша, Чехия и Унгария трябва да изтръгнем корените на хибридната употреба на Православието.
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шоп Това ли са ви опорните точки на днешните ,, борци за демокрация,, лъжите . Чак започвате да издишете от прекалено многото лъжи . Лъжеш като Колин Пауъл в ООТ .! А тинол имеше и български и съветски . Да не би Запада да не си е плащал стоките,след като 40 % от износа ни беше ,,второ направление ,, Лицемерие и лъжи .
123
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е на дъното защото основната спънка сега е съдебната система. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.
122
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е на дъното заради корупцията и кражбите по високите етажи на власттаРибата се вмирисва от главата.Щом управляващите дават такъв пример на населението,какво може да се очаква от него,освен същото.
121
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е на дъното защото при комунизма който имаше амбиция а не ставаше за нищо - записваше учителския! Ми сега берем плодовете.
120
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При бай Тоше когато бяхме с Русия България беше 29та в света и 8ми в Европа. Интересното е, че тогава (1989) САЩ бяха на 19 място в света по жизнен стандарт, сега са на 5то, а ние сме някъде на 90то заедно с африканските държави.

Спонсорирани публикации