Мрем по пътищата родни! Първи сме в Европа! Мерки, кога?

Средните стойности за общността са на половина от броя у нас
22 май 2017 17:00,
144
Мрем по пътищата родни! Първи сме в Европа! Мерки, кога?
Снимка: архив, Bulphoto

България отново е на първо място по брой убити при катастрофи в целия Европейски съюз, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти /СБА/.

Основният показател, по който се сравнява безопасността на движение в отделните страни в Европа, е брой на загинали при пътнотранспортни произшествие на един милион жители, а по този критерий през 2016 г. нашата страна заема челна позиция с близо 100 загинали /99,7/ на 1 млн. население.

Още по темата

Още по-тревожно е, че се запазва тенденцията от последните години за ръст на жертвите у нас, е показал анализ на тема "Оценка на безопасността на движението по пътищата по области в България", изготвен от Атанас Вълев и Георги Младенов от Техническия университет в София.

През 2015-а загиналите са били 99 на 1 млн. жители, през 2014-а - 91,8 души, през 2013-а и 2012-а - 82 души.
По този показател за 2016 г. с най-малък брой на загиналите са Швеция, Обединеното кралство, Холандия, Испания, Дания, Германия, Ирландия. Средните стойности за ЕС са точно наполовина по-малко, отколкото в България - 49,99 убити на 1 млн. жители.

В последните години Европейската комисия е предприела редица инициативи за подобряване на безопасността в държавите-членки. Ако се съди по статистиката, те са дали резултат в по-развитите западноевропейски държави, но не и у нас, е отбелязано в съобщението на СБА.

През 2001 г. 54 900 души са загинали при пътни злополуки по пътищата в Евросъюза, а през миналата година този брой е 25 500. Спадът е забележителен - жертвите са наполовина по-малко. В България също има намаляване на загиналите, но не с такъв процент. През 2001 г. убитите са били 1011, а през 2016 г. - 708.

Авторите на изследването са отбелязали, че ако в ЕС има тенденция за намаляване на жертвите на 1 млн. жители, то тези стойности за България бележат значителни колебания. При среден брой 99,7 загинали на един милион в 18 области има повишаване на средното за страната.

Особено се открояват областите Ловеч с 263, Разград с 208, Видин със 169, Монтана със 163 и Силистра със 143 души загинали на 1 млн. население. Посочените области са с изключително високи стойности не само за България, но и за ЕС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нас, на една пешеходна пьтека ни мьрзи да спрем а камо ли като видим някой льскав пьт! Визирим, боковите трошки кьдето хората се пребиват като карат и с 50 км в час!
33
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37 имаи късмет да не та разбера кои си к.рвенце умряло
32
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 39 давам адрес срещаме се и ти поря корема
31
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На *** трябва да му бръкнеш надълбоко в джоба, за да се научи да шофира. То да беше само проблемът в купените книжки. Ефективно глобяване и ефективно събиране на глобите и работата ще тръгне другояче. Камери по кръстовищата, които да ловят тъпанарите, минаващи на "тъмно червено". Отнемане на книжките на такива. И прочие. Закони има, воля няма. Все твърдим, че пътищата са ни проблема, но той е най-вече в хората.
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До з6 моли са да не та разбера кои си *** ше ти изкарам червата к.рвенце
29
1
 
5
 
! Отговори
опит от Швейцария преди 6 години
Швейцария е на първо място по сигурност за 2016 в Европа. Като излезнат всички статистики, ще бъде на първо място в света на глава от населението. Ако Германия премахне най-голямата тъпотия да няма ограничения на скоростта с нейната инфраструктура ще стане най-сигурната, ама си е тяхна работа.
28
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато вместо да свалят номера, направо да конфискуват колите и ги продават на търг. Знаете ли как ще се напълни бюджета. А не можеш всеки ден да си купувш кола, нали. На зла круша, зъл прът!
27
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами отговаре е лесен:1. Да се спре да се дават книжки на всеки втори, тоест нивото на провежданите курсове и изпити да се вдигне като сътветно се и спре купуването на книжки.2. Да се подобри автопарка, тоест не за нова кола да плащам безумни данъци, а за разпадащи се коли да давам по 20 лв.Трябва да има стимул да си купя нова кола.3. Да се подобри работата на контролиращите органи.4. Пътищата, там е ясно.И най-важното възпитанието в семейството, от там тръгва всичко!
26
1
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 6 години
Продължавам:Целенасочено мерките се прилагат само срещу изрядните и нормалните шофьори:Джипове не се закачат по дефолт.Голф или Вектра и си готов на пънгара.Ако утрепеш от 3-4 на пътя -стоиш под домашен арест до месец два да отмине шума, после пак почваш...Когато всеки ден дъниш през ноща с права генерация,караш без проблем.Забравете си колана и ще бъдете наказан с цялата строгост на закона независимо ,че сте спрян внезапно с малко дете отзад.Тогава сме най-стриктни,нали КАТ-аджии?А ***?
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви мерки бе? Как може да се промени манталитет на пиян народ + комплекси на беден човек ? Няма мерки за това. Просто свикнете.
24
3
 
11
 
! Отговори
опит от Швейцария преди 6 години
80 междуградско120 магистрала, със 126 км снимка се получава глоба.Ексцесивните нарушения на скоростта се налазват:- конфискация на МПС-то- ефективни присъди и без пострадали и загинали- глобата се изчислява според дохода, глоби от рода на 500 000 лева са се случвалиИма един популисти, които искат да съборят строгите закони, но за тяхно съжаление действат: за последните 5 години жертвите намаляха от 400 на 280. Много е просто
23
1
 
15
 
! Отговори
Многознайко преди 6 години
С бързо каране, нито ще стигнете по - бързо където и да е, нито ще ви стане по - хубава колата. Карайте си бавно, бъдете невидими и учете и работете повечко. Това е само съвет...
22
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23 *** някои да те е питал кои кого ше храни
21
0
 
0
 
! Отговори
Vint преди 6 години
Kakva e tasi kaima?
20
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мрем щото няма пътища и няма пари за нови коли , затова !
19
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля че изброените градове от северна България казват достатъчно - там преобладават ***, турци и/или диви селяни....
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В другите страни, рядко ще видиш полицейска кола по пътищата. Но на всеки светофар, камера, вкл .и за пешеходците. А на магистралата всеки кара под разрешената скорост от 130 км. Да не говорим за глобите, които започват от 200 евро.
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нима очаквате нещо хубаво в тази жалка територия направо закриваи
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много просто:1. липса на контрол. Откакто мутра управлява държавата все по-рядко се вижда полицейско просъствие. Така видимата корупция намалява и приближените със съмнителен бизнес се движат свободно.2. 140 км/ч на тези магистрали? 20 км/ч толерантност. На тези разбити магистрали се движеш с почти 160 и си в границата на позволеното.3. Технически неизправни коли, гуми регенерат, евтини и пр.4. Балкански манталитет
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно когато въведоха фаровете през деня и кривата на убитите, рязко пое нагоре! Айде сега обяснявайте, че е случайност!