Проверяват месо, шоколад и швепс... Ядем ли боклука на ЕС?

Ако се открие разминаване, ще искаме санкции за производителя
22 май 2017 12:00,
167
Проверяват месо, шоколад и швепс... Ядем ли боклука на ЕС?
Снимка: Reuters

Агенцията за безопасност на храните започва анализ на качеството и съставките на някои продукти, които се продават у нас, в Австрия и в Германия. Сред тях ще бъдат щоколади, безалкохолни напитки, плодови сокове, млечни и месни продукти, както и детски храни.

Проверката трябва да бъде направен до края на юни. Това обяви д-р Камен Николов от Агенцията пред БНР.

Анализът стартира след серия данни, че западни компании предлагат продукти с различно съдържание и качество под една и съща марка. Храната второ качество била предназначена за държавите от Източна Европа.

Още по темата

Скандалът избухна преди няколко месеца след като стана ясно изследване на Унгарската агенция за безопасност на храните. За резултатите тогава алармира кабинетът в Будапеща, който обяви, че големи компании продават по-качествени храни например в Австрия, отколкото в Унгария, въпреки че се предлагат под една и съща марка и опаковка.

"При някои продукти фактически сме се превърнали в европейско кошче за боклук", коментира тогава и министърът на земеделието на Чехия Мариан Юречка.

Служебният министър на земеделието на България Христо Бозуков също постави въпроса в Брюксел през март и обяви, че ако това е вярно, е недопустимо.

Заради скандала Чехия, Словакия, Унгария и Полша, подкрепени от България, поискаха да се сложи край на тази практика.

Днес д-р Николов от Агенцията по храните обяви, че ако се установи несъответствие в някои от проверяваните продукти, страната-производител ще бъде санкционирана от компетентния там орган, след подаване на информация от нас.

"Ако има разминаване, това вече е несъответствие и онзи, който го е произвел, ще бъде санкциониран", каза Николов.

Той прогнозира, че ако се установят разминавания в някои продукти, при предлагането им в различни страни, е възможно да се приемат решения за законодателни промени на ниво Европейски съюз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
2
 
7
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
Банани има ама маймуни не останаха , цяла северна бананова България я затварят поради липса на маймуни в маймунарника , иначе софийския зоопарк все още работи но докога за щото износа на бг маймуни силно намаля и зелените банани си ги натискате червения задноплочник .
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги стигаме до същото заключение- никой не ни навира в кошницата - имитиращи продукти или такива ,които знаем от какво ги правят и щом витрините са пълни с тях е защото ги купуваме.
121
4
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Както казваше един друг колега тук във Форума: "Но сега, банани има на всякога и по всяко време! Нали това искахте?"
120
0
 
6
 
! Отговори
Naco преди 6 години
Каква ПРОВЕРКА е това ,след като се ПРЕДУПРЕЖДАВА по всички медии,за нея????
119
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6Напълно съм съгласен с изложените факти.А този който е сложил минус е някой който е на принципа да се прави на интересен.Съмнявам се че знае дори какво е LBB.Българското кисело мляко е уникално в света и щом японците като посещават България първо за него питат сами се сещайте.Нашето кисело мляко е без коккурент не само в Европа но нашите изедници за готови на всичко за да пробутат нещото наречено "йогурт"!
118
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори примитивните руснаци имат общ.организация -'' Хрюши против '' , ходят по магазините с камерите , намират стоки с изтекъл срок и карат магазина да ги утилизира Къде сме ние ? Магазинерите - бандити ни продават всякакви *** а ние си мълчим Заспал народ сме Масово в нашите магазини хладилниците работят на 15 градуса - правят икономия на ток и ни тровят с развалена храна Гледайте термометрите и искайте да си пуснат хладилника Бъдете активни граждани
117
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 126 - е да де, хората се изтрепваха, а гърците държаха цена - тва искам да ти кажа! хората се изтрепваха за 120 лв заплата, само не ми казвай че са зимали повече, повече зимаха партийните секретари - три пъти повече!
116
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо Анонимен 107 - "преди време", може! когато сиренето се правеше от мляко, което по това време се намираше в бг! соца не умееше да продава и малкото стоки, които що-годе бяха качествени! гърците винаги са били тарикати търговци....---Ти не си в час.Понякога караха хората да работят извънредно или караха бригадири,за да се изпълнят поръчки за продажби навън и нямаше незасадено място в България,където минеш градини от край до край покрай пътищата.
115
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДо Анонимен 107 - "преди време", може! когато сиренето се правеше от мляко, което по това време се намираше в бг! соца не умееше да продава и малкото стоки, които що-годе бяха качествени! гърците винаги са били тарикати търговци-----Ти знаеш ли какво е "БДС"?Това е знак за най-високо качество,НАТУРАЛНО.А България не можеше да насмогва в продажбите на селскостопански култури,месо,вино,консерви в цяла Централна+Източна Европа и Азия,затова бяха и бригадите,не можеше да се обере всич
114
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 107 - "преди време", може! когато сиренето се правеше от мляко, което по това време се намираше в бг! соца не умееше да продава и малкото стоки, които що-годе бяха качествени! гърците винаги са били тарикати търговци - сиренето у нас го купуваха на 2-3 лева и го изнасаха преопаковано, като гръцко два три пъти по скъпо в долари! а иначе винаги са били по-добри в мандрите от нас, но продуктите им имаха висока себестойност! никога не сме се доближавали дори до гръцките стандарти!
113
0
 
9
 
! Отговори
Магазинера преди 6 години
Какво значи ядем *** на ЕС. Нито една стока, продукт, дори една обелка от чесън не може да се внесе в България без одобрението на българските власти. Ако ядем ***, това значи, че го правим с благословията на българските власти
112
0
 
15
 
! Отговори
Теди преди 6 години
То не само, че продават *** си на нас ,ами са и от скъпи по-скъпи отгоре на всичко...
111
1
 
1
 
! Отговори
6 преди 6 години
изследваните щамове Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus притежават изявени здравословни качества: влияят благотворно върху плазмения холестерол и триглицеридите; намаляват риска от артеросклероза и от исхемична болест на сърцето; бързо възстановяват стомашно-чревната екосистема след продължително лечение с антибиотици и остри инфекциозни заболявания; повишават защитните сили на организма; имат антикарцерогенен ефект.Млечнокиселите бактерии се използват като закваски в млечна
110
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И *** на Европа ядем, и старите изхвърлени трошки им караме, и им мием чиниите, бършем им буквално и преносно з..адни.. ци... те, границите им пазим, плащаме им дори, че и метани до земя им правим.
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименДобре а защо цял свят вика на киселото мляко с турското йогурт ? Защото е продукт от Средна азия.----------Никой не е наричал "йогурт" киселото мляко,думата е навлязла заедно с турците в Европа.Проблема е,че само в България се образуват тези специфични полезни бактерии за човека и подкваската за киселото мляко,сиренето,кашкавала.И това е,поради растенията/храненето на животните.
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йогуртът няма лактобацилус булгарикус.Не му казват лактобацилус туркус или средноазиатски
107
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре а защо цял свят вика на киселото мляко с турското йогурт ? Защото е продукт от Средна азия.
106
1
 
2
 
! Отговори
5 преди 6 години
е оригиналните български щамове Lactobacillus bulgaricus преживяват и се адаптират по-продължително време в стомашно-чревния тракт спрямо същите, изолирани от европейския йогурт.Диетичните и лечебните качества на българското кисело мляко, както и преживяемостта на Lactobacillus bulgaricus в стомашно-чревния тракт са обект на проучвания от много български учени в продължение на десетилетия.Установено е, че някои от изследваните щамове Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus при
105
0
 
2
 
! Отговори
4 преди 6 години
Те имат високи хранителни изисквания спрямо аминокиселини и витамини, поради което се развиват само в богата на хранителни вещества среда.Обикновено се намират в млякото и млечните продукти, но могат да се изолират от растителни или животински източници листа, плодове, корени, интестинален тракт, фекални проби, компост и други.През 1963 г. немски и български учени провеждат съвместни изследвания и стигат до извода, че оригиналните български щамове Lactobacillus bulgaricus преживяват и се
104
1
 
3
 
! Отговори
3 преди 6 години
а през 1908 г. Льорсен и Коен му дават наименованието Lacto bacterium Bulgaricum българската млечна бактерия.България е известна като регион със специфичен микроклимат, подходящи за съвместното развитие в симбиоза на автентични щамове Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, благодарение на което се получава уникален млечнокисел продукт.Млечнокиселите бактерии са група полезни бактерии, които образуват млечна киселина при ферментация на въглехидратите. Те имат високи хранит