За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска

Премиерът заявил, че думите на Путин са предизвикали остри реакции
215
За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов е поставил пред руския посланик Анатолий Макаров въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата разговаряха днес в Министерския съвет на планирана среща. Борисов е обърнал внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.

Още по темата

Министър-председателят е показал плакет на стара Плиска, като припомнил откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочил и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Премиерът напомнил, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура.

Той е изтъкнал, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация.

Министър-председателят е напомнил, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

Посланик Макаров е посочил, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.

По време на разговора дипломатът е честитил третия мандат на премиера и му е пожелал успех.

Борисов и Макаров са обсъдили развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им.

Като области от взаимен интерес са били посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб "Балкан" и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ "Белене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
3
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Хахахааа..бОрисоф за Азбуката!!!!??!!муахааа..Навярно му е показал къде оня созополски кукувик го поля с гов.....на вода! Муахаааааа
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън КГБ провокаторите от България !
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като знам Борисов какъв историк е, според когото България била обявила война на СССР на 5.9.1944 а не обратното. Като знам и Макаров който е болен от руско имперско величие пета степен колко ще се вслуша в лекцията на Борисов, още от сега мога да ви кажа че от тази среща на 2 кухи *** нищо няма да се получи.
17
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пожарникаря отново взе да бичи антируска пропаганда!Нека. България й трябваше един як шамар, че напоследък съвсем се оляха от Външно с отношението срещу Русия. Зъб за зъб дето се вика.щом Путин го казва, значи е вярно !ако утре путин поиска част или цялата България - даваме я !ако утре Путин поиска да се обрежем - ще го направим !
16
0
 
2
 
! Отговори
Osaninja преди 6 години
Poguliali, polili, pokushali...kakoi bolshoi vrat...:-)
15
6
 
5
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Пожарникаря отново взе да бичи антируска пропаганда!
14
6
 
6
 
! Отговори
Охранителят-София преди 6 години
За азбуката: Браво Борисов!
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов да каже на Калашников, пардон - Макаров, да вземе една мотика и да отиде в македонките земи да си накопа малко "писменост" !
12
8
 
1
 
! Отговори
Българин преди 6 години
щом Путин го казва, значи е вярно !ако утре путин поиска част или цялата България - даваме я !ако утре Путин поиска да се обрежем - ще го направим !
11
1
 
2
 
! Отговори
звездитемиГоворят преди 6 години
Ще има нови карти на балканите и подготовката за купона вече тече ...язък дет си купих апартамент ко стане кат Сараево мое да го издупчат и после са се спасявам на запад...а само като си спомня какви рпзови европреспективи рисуваха пред България то не беше рев на Мони Паси пред знамената на Нато не беше чудо и ся пак ше има рев ама по друг повод опасявам се, извинете за черногледствоъо или реализма дано ней тей ама Путин вече ръчка шилата до гуша му дойдохме с наште мастийски американо еврейски
10
9
 
3
 
! Отговори
До Гробокопач преди 6 години
Да проста тиква е, но е българска проста тиква, а не чужда путинска!
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много се радвам, че е разходил руснака, но нещо мълчат за турчина вчера
8
0
 
9
 
! Отговори
калоян преди 6 години
Само така , още СССР не признаваше братята за славяни и решаващото участие на България за разпространението на азбуката , сега и Путин прави голяма грешка !
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера на Червения площад над 1000 деца са пели на чист български "Върви народе възродени".Но кой да ти покаже....
6
0
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Да отиде този, който е поръчал тези реастори! Но преди това да ги плати!
5
8
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Плиска е столица на Тенгрианска България! Затова след онуй клане на източно-римският колаборациопнист Михаил, столицата се премества в Преслав. И въпреки това и в Преслав, духът на древнобългарската вяра продължава да съществува! Глупавият ход на Путин наля вода в мелницата на Борисов и пиара му веднага реагира. Борисов е проста Тиква, не заслужаваше такава чест!
4
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не харесвам Борисов, като нерешителен човек и не съм гласувал за него, но в сравнение с ***-президент е по-достоен българин!
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди да бъде убит Немцов каза: Не вярвайте на Путин нито дума !
2
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Борисов!
1
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да отива при Путин да моли за 2 тръби газ и 49% инвестиция в АЕЦ Белене. Реакторите пак ще ръждясат.

Спонсорирани публикации