За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска

Премиерът заявил, че думите на Путин са предизвикали остри реакции
215
За азбуката: Борисов "разходи" руския посланик до стара Плиска
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов е поставил пред руския посланик Анатолий Макаров въпроса за изявлението на руския президент Владимир Путин относно славянската писменост, съобщиха от правителствената пресслужба.

Двамата разговаряха днес в Министерския съвет на планирана среща. Борисов е обърнал внимание, че подобни изявления на самия 24 май, който е официален празник у нас, провокират остри реакции сред българските граждани.

Още по темата

Министър-председателят е показал плакет на стара Плиска, като припомнил откъде тръгват основите на християнството по славянските земи. Борисов посочил и инвестициите, които българската държава прави за реставрацията на Голямата базилика, под чиито стени Климент и Ангеларий пишат първите книги на кирилица.

Премиерът напомнил, че създаването на кирилицата е станало по волята и с участието на българската държава при царуването на българския владетел Борис Първи Михаил. По думите на Борисов това е безспорен принос на България към европейската и световна култура.

Той е изтъкнал, че и днес на създадената на българска земя азбука пишат десетки народи в цял свят, включително населяващи територията на Руската федерация.

Министър-председателят е напомнил, че това бе подчертано и от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил по време на официалното му посещение в България, който го заяви пред президента Росен Плевнелиев на 29 април 2012 г.

Посланик Макаров е посочил, че лично е присъствал на тържествата по случай 24 май като знак от страна на руската държава за признателност към делото на братята Кирил и Методий.

По време на разговора дипломатът е честитил третия мандат на премиера и му е пожелал успех.

Борисов и Макаров са обсъдили развитието на двустранните отношения с акцент върху възможностите за разширяването и задълбочаването им.

Като области от взаимен интерес са били посочени търговско-икономическата сфера, туризмът, реализацията на енергийни проекти в България и по-конкретно – на европейския газов хъб "Балкан" и търсенето на частен инвеститор за АЕЦ "Белене".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
9
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Сега ще се чудим как да оправим кашата забъркана от некадърната Захариева !!! Така е като назначаваме калинки за външни министри!!!
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Бойчо, скочи смело като лъв да брани азбуката ни от гадните ръце на Руския президент Путин. И Путин така се е уплашил, че се е скрил в противоатомното убежище. Щото ако Бойчо го срещне и му фрасне един, отлетял е мужика. Каратист в той, здрав и силен. Да живей!!!!
38
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Б.Б / Боко Безгръбначния/ отново е в транс. Как хем да се хареса на хората в България,хем да не ядоса,Големия Началник. Не е лесно,не е....
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
опорна точка бе, че било много хубаво по времето на руския колониализъм и много лошо по времето на евроатллантизма. А защо след като е толкова хубави сега при евроатлантизма българите които са живяли по времето на соца гласуват за БСП която ги лъже че ще им го върне, а не за ГЕРБ които лъжат за светло евроатлантическо бъдеще? Даже при последните избори БСП от 14% скочиха почти двойно на 30% и за малко да ударят ГЕРБ.
36
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Неграмотници ,които не знаят какво е Македония няма да бъдат уважавани нито от Русия нито от никой.
35
3
 
2
 
! Отговори
абе преди 6 години
Путин започна да играе коварно подобно на САЩ Евросъюза и Нато и дребните хитри номерца на Бочко който притичква или очаква инструкции от улица Козяк вече не вървят, нямате избор скоро ще се мазните на Русия а играта ще загрубее за съжаление...предстои прекрояване на балканите и отново разпределяне на влиянието ...казвам го мислейи го а не да съм си продал за долари или рубли ...дано не съм прав ама ше има панаири близките 10 - 15години и нова карта , Бочко започва да вдява - има страхотен усет
34
1
 
4
 
! Отговори
нахалници преди 6 години
О,Я стига му се обяснявахте на тоя нагъл прУстак -същия дето каза ,че можели да купят цяла България ,ако искат. - долни рускипляски интриганти.Бойко снисни му здраво ръката да му потрошиш кокалчетата ! Азбуки е Българска -точка!
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бог да пази България от путнова Русия и ерДоганова Турция !
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирил и Методий са спорни/това не са рожденните, а монашеските им имена/. Българи, гърци, византийци ?!? Тяхната азбука е мъртва.Борис-Михаил христианизира България и прави екип, който създава българската писменост. Какво точно им честваме на Киро и Мето ?!? Да, направили са опит да офилициализират българския и толкова...Но всъшност ментора на нашата писменост е Борис, прочее единственото българско име влязло в световната именна етимология.
31
10
 
3
 
! Отговори
Саша преди 6 години
Путин е велик и ще си говори каквото си иска!
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази провокация ако беше направена от американският президент, Сидеров и неговите ултраси вече да са атакували американското посолство, но сега седят пред компа и адвокатстват на своето кремълско Гуру Путин !
29
2
 
3
 
! Отговори
Progulka преди 6 години
Bolgari platili s vodka Uran.
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждате ли бе, тези които казват, че Баце бил неук и необразован. Скрил му е топката по история. Посланика онемял, дума не казал. Да учите като Баце за да се издигнете, да станете премиери и да си говорите на Руски, Немски, Френски и Английски езици. Знаел само congratulation. А как говори они ден с Тереза, а с Дейвид преди това. Днес на руски. Не си е губиш времето Баце, обогатявал е познанията си. Бил Тиква, вече не е. Стана Умна Тиква.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее майка България амчъксуратлии
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само глупости защото Борисов постепенно ликвидира бг държавата и съответно и бг езика и остава само руския на кирилица.
25
6
 
4
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Пожарникаря отново взе да бичи антируска пропаганда!Нека. България й трябваше един як шамар, че напоследък съвсем се оляха от Външно с отношението срещу Русия. Зъб за зъб дето се вика.щом Путин го казва, значи е вярно !ако утре Путин поиска част или цялата България - даваме я !ако утре Путин поиска да се обрежем - ще го направим !
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас броят на джамиите на глава турско население е по-голям отколкото в Турция,а техните политици претендират че дискриминираме.Оставете руснаците,те са свикнали да се оправят във всяка ситуация.Ние сме за съжаление-без всякаква имунна защита и хъс за защита.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 25Е стига с тая *** опорна точка бе, че било много хубаво по времето на руския колониализъм и много лошо по времето на евроатллантизма. Стига с тези простотии, на тази руска кукичка и децата от детската градина няма да се хванат вече.
22
4
 
3
 
! Отговори
Й преди 6 години
НЕ СЪМ ФЕН НА ПУТИН,НО АКО МИСЛИТЕ,ЧЕ НЕ ЗНАЕ КОЕ КАК Е С АЗБУКАТА,НАПРАВО СТЕ В ДЪЛБОКА ЗАБЛУДА.ПУТИН ОПИПВА ПОЧВАТА,ГЪБАРКА СЕ С НАС,ДАЖЕ ТОВА ПОСЛЕДНОТО,ГЪБАРКАНЕТО,Е НАЙ-ВЕРОЯТНО.В СЪЩОТО ВРЕМЕ ГЪБАРКА И ГЬОРЧЕТО ИВАНОВ,ПОВДИГА МУ АКЦИИТЕ,ЗЕР МУ Е ГОСТ И ОПИПВА ПОЧВАТА И ОТ НЕГОВА, НА МАКЕТО, ГЛЕДНА ТОЧКА!ТАКА ЧЕ,ПО-ПОЛЕЧКА И ТОВА Е.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не трябва да търпи непрекъснатите унижения от кремълската КГБ хунта !