Проверяват 5 групи храни – различни ли са за нас и за другите в ЕС

Набелязани са мерки за спиране на войната по пътищата
Обновена: 27 май 2017 13:11 | 27 май 2017 11:58, Елка Василева
70
Проверяват 5 групи храни – различни ли са за нас и за другите в ЕС
Снимка: МС

Определени са пет групи изделия, които да бъдат анализирани. Това са шоколадови, млечни и месни изделия, безалкохолни напитки и сокове, както и детски храни, каза Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, след оперативната среща в МС.

Вече са купени продукти от тези групи от Германия и Австрия и се изследват. През другата седмица ще бъдат купени същите продукти, но от големи вериги в България.

Още по темата

Анализът ще включва сравняване на етикетите на стоките - прилики и разлики, лабораторен анализ на самите стоки, и след това - и на цените им.

Стоките, макар и с различно качество, не са вредни за потребителите и не могат по никакъв начин да бъдат изземвани, каза още Порожанов.

Подобни проверки се правят и в страните от Вишеградската четворка, каза земеделският министър. Ние смятаме, че са нужни единни правила за това един продукт да се предлага с едно и също качество на единния европейски пазар, заяви той.

Мотивите, че вкусовите предпочитания на българите били различни, не са някакъв сериозен аргумент за разликите в стоките, каза Порожанов, цитиран от БТА.

На срещата премиерът и министри обсъждаха освен качеството на хранителните продукти и мерки за намаляване на катастрофите.

През последните няколко месеца има увеличаване на смъртните случаи по пътищата и ще търсим бързи мерки за спиране на тази тенденция, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти .

Набелязваме различни мерки за спиране на войната по пътищата - една от тях е промяна на законодателството, разделяне на Закона за движение по пътищата и промяна на Наредбата за използване на наркотични вещества.

Сроковете за предложения са много кратки - буквално до понеделник, каза Радев.

Причините за катастрофите и смъртните случаи при тях са много различни и затова се събрахме толкова министри, каза Радев. Някои от мерките могат да станат бързи - нужни са обществени поръчки, например, за доставка на видеокамери за пътищата, както и свързване на информационните системи, допълни той.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски каза, че до една седмица трябва да се съгласуват варианти за обединението на контролните органи по пътищата за по-добрата им работа. Законът за движението по пътищата ще бъде разделен или на две, или на три части. Едната част ще е само за пътищата, втората е за техническите изисквания за превозните средства, и ако обособим трета част - ще е за обучението на водачите, каза Московски.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков добави, че приоритет ще бъде въвеждане на интегрираната тол система за камионите и винетки за леките коли за набиране на пари за поддържане на пътищата.

Искаме въпреки обжалванията в края на годината да има избран изпълнител на новата система, каза регионалният министър.

Приходите от винетки са от порядъка на 300 млн. лева за 2016 г., с новия модел ще се събират почти един милиард лева годишно, каза Нанков. Това няма да се отрази на българските граждани, защото цената на винетките няма да се променя, парите ще дойдат от плащането за товарни автомобили, често преминаващи транзитно.

Проектирането на пътищата сега се прави по "съветски норми отпреди 30 години", но в следващите месеци ще искаме нови наредби за проектирането на пътища, каза Нанков.

 


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
1
 
! Отговори
БОРИСОВ Е ВРЕДЕН преди 1 година
И ЗАЩО САМО 5 ГРУПИ. ИЛИ БОКО ПАК РАЗПЪВА ЧАДЪР. ОСВЕН ЧЕ Е ПОКАЗНО, Е И ПРИБЪРЗАНО. И ЗАЩО ЗА ЕДИНИЯ ПИАР, ПАК НЕКАДЪРНИКА СЕ БЪРКА, КЪДЕТО НЕ МУ Е РАБОТАТА И НИЩО НЕ РАЗБИРА. БОКО Е ЕДИН СЪБИРАЧ И РАЗПРЕДЕЛИТЕЛ НА ПАРИ И НИЩО ДРУГО. ДА НЕ ГОВОРИМ КОЛКО Е ВРЕДЕН ДА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА. НАДУТ, ГРУБ И ОПАСЕН НЕКАДЪРНИК, НО ЗА СМЕТКА НА ТОВА МНОООГО РАЗТОЧИТЕЛНО ПРАНО ПРИКАЗЛИВ.
60
4
 
4
 
! Отговори
Тончо. преди 1 година
Добре де ядем лоши храни а последните 15 години продължителността на живота у нас се е качил с 8 години.Това може да се провери ако не вярвате.А и кои ви кара да купувате лоши храни.Едни приятел казва че ни тъпчат с боклуци а си взима наденица за 3.80лв. е как ще добра тая наденица.Грижете се сами какво ще ядете и имате избор.Никой не ви кара на сила да купувате боклуци.
59
0
 
5
 
! Отговори
men преди 1 година
нашите простакески и прощаци ако искаха за 3 години както беше казал крадлив дедо можеше да си стъпим на краката ама им плащат едни европейски кинтаци да си затварят зъркелите, да импортират на мама шмеркелина примаците и да ни морят. това е истината.
58
2
 
5
 
! Отговори
men преди 1 година
има лесно бе.... за бога братя не купувайте или купувайте само качествено където можете и българско. дезодорантчета, солетки, бисквитки и т.н. са лукс без който ще изкараме 2-3 годинки докато почнем сами да произвеждаме. проблемът е не че няма предпреимчви а че на вратата на някой който се е захванал са веднага една сурия бойковисти, депесари, бесепари, псевдо патриоти и щракат с пръсти и викат дай едни пари че иначе закриваме тука или в по лошия случай преписвай 51 процента. другото са поголомн
57
1
 
2
 
! Отговори
Вальо преди 1 година
Е,ми,няма как да очакваме продукт,произведен от германски работници да е като същия продукт,но произведен в Турция.И да е на по-ниска или същата цена като турския,но с германско качество.Както и според европейските директиви-трябва да има описание на продукта на езика ,за чиято страна е произведен, а сме свидетели често на опаковки без българско описание или добавено на хартиено самозалепящо се листче!
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойкотирайте вносните стоки, купувайте само български- и ще ги поставите в шах
55
0
 
7
 
! Отговори
Недоволен потребител преди 1 година
Вместо да хвърлят медийни пушилки, по добре да отворят линия, на която потребителите сами да насочват проверяващите към продукти с проблемно качество. Сигнал 1 - на прах за пране Бонус тотално му скапаха качеството и ми съсипа дрехите.
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бъдете Евроатлантици,яжте ГМОта.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винету ли ще ги анализира.
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой каквото ще да разправя,истината е че става дума само за пари , точно заради това искат тотален биг брадър и премахването на знак е24.......
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До То па една проверка

А защо мислиш, че всичко това, дето го правят сериозните хора, не е направено. Аз съм убеден, че са постъпили като сериозни хора.
50
0
 
7
 
! Отговори
То па една проверка преди 1 година
Не се прави така, един месец предварително да съобщавате чрез медиите за проверки. Най-малко половин година по-рано трябва да изпратите писмено предупреждение на съответните производители и търговци какво точно, на коя дата и в кой обект ще проверявате. С подпис и печат. Така правят сериозните хора.
49
0
 
12
 
! Отговори
Евроценности преди 1 година
Различното качество е европейска ценност. Не го барайте!
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кога децата ни ще ядат отрови и болниците са пълни с инсулти ,инфаркти и остеропороза
ДО КОГА ЩЕ ДРЕМЕ БЪЛГАРИНА А НЕ ИЗЛЕЗЕ ТАМ КЪДЕТО ТРЯБВА И ДА ПОТЪРСИ СМЕТКА
47
0
 
11
 
! Отговори
Много преди 1 година
ми е любопитно и интересно,какво ще последва след тези проверки,които безспорно ще установят разлики в качеството на стоките???Едно голямооо...НИЩО!!!Какво,нашите пишман политици ще си развалят дослука с техните еврогосподари,да се изпокарат за нас простосмъртните,дето вълци ни яли?!?!?!Или много шум за няма нищо???
46
0
 
9
 
! Отговори
граничар преди 1 година
Стига сме писали а да излезем всички там където трябва и да кажем Стигаа толкова!
45
0
 
12
 
! Отговори
питам Борисов преди 1 година
ТРЕТИ МАНДАТ НА ВЛАСТ ЗАЩО НЕ РАЗВИ БЪЛГАРСКОТО ЖИВОТНОВЪДСТВО И ЗЕЛЕНЧУКОПРОИЗВОДСТВО И ОВОЩАРСТВО, АМИ ДАВЕШЕ СУБСИДИИТЕ НА АРЕНДАТОРИТЕ С КУФАРЧЕТАТА
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен -47

Не знам какви лоени топки са, но живеят дълго, не мрът като нас на по 45-50 години масово от инфаркти и инсулти.
43
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До месара
Е, нали от 100 години са на власт ГЕРБ, ще оправят нещата. Денонощно не спят от притеснение за храната и благосъстоянието ни, успокой се!
42
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са прокопсали и на Запад! Не знам какво ядат и пият, но вижте ги на какво приличат: лоени топки! Друг е въпросът, че контролът там е по-силен. Човечеството върви с бързи стъпки към самоунищожаване. Жалкото е, че ние имахме добри възможности да се запазим, но поради алчността на една прослойка и огромната глупост и пасивност на мнозинството, отдавна сме се самоотписали. Късно е за противодействие! Пък и няма да ни го позволят!

Спонсорирани публикации