Проверяват 5 групи храни – различни ли са за нас и за другите в ЕС

Набелязани са мерки за спиране на войната по пътищата
Обновена: 27 май 2017 13:11 | 27 май 2017 11:58, Елка Василева
70
Проверяват 5 групи храни – различни ли са за нас и за другите в ЕС
Снимка: МС

Определени са пет групи изделия, които да бъдат анализирани. Това са шоколадови, млечни и месни изделия, безалкохолни напитки и сокове, както и детски храни, каза Румен Порожанов, министър на земеделието, храните и горите, след оперативната среща в МС.

Вече са купени продукти от тези групи от Германия и Австрия и се изследват. През другата седмица ще бъдат купени същите продукти, но от големи вериги в България.

Още по темата

Анализът ще включва сравняване на етикетите на стоките - прилики и разлики, лабораторен анализ на самите стоки, и след това - и на цените им.

Стоките, макар и с различно качество, не са вредни за потребителите и не могат по никакъв начин да бъдат изземвани, каза още Порожанов.

Подобни проверки се правят и в страните от Вишеградската четворка, каза земеделският министър. Ние смятаме, че са нужни единни правила за това един продукт да се предлага с едно и също качество на единния европейски пазар, заяви той.

Мотивите, че вкусовите предпочитания на българите били различни, не са някакъв сериозен аргумент за разликите в стоките, каза Порожанов, цитиран от БТА.

На срещата премиерът и министри обсъждаха освен качеството на хранителните продукти и мерки за намаляване на катастрофите.

През последните няколко месеца има увеличаване на смъртните случаи по пътищата и ще търсим бързи мерки за спиране на тази тенденция, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев пред журналисти .

Набелязваме различни мерки за спиране на войната по пътищата - една от тях е промяна на законодателството, разделяне на Закона за движение по пътищата и промяна на Наредбата за използване на наркотични вещества.

Сроковете за предложения са много кратки - буквално до понеделник, каза Радев.

Причините за катастрофите и смъртните случаи при тях са много различни и затова се събрахме толкова министри, каза Радев. Някои от мерките могат да станат бързи - нужни са обществени поръчки, например, за доставка на видеокамери за пътищата, както и свързване на информационните системи, допълни той.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски каза, че до една седмица трябва да се съгласуват варианти за обединението на контролните органи по пътищата за по-добрата им работа. Законът за движението по пътищата ще бъде разделен или на две, или на три части. Едната част ще е само за пътищата, втората е за техническите изисквания за превозните средства, и ако обособим трета част - ще е за обучението на водачите, каза Московски.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков добави, че приоритет ще бъде въвеждане на интегрираната тол система за камионите и винетки за леките коли за набиране на пари за поддържане на пътищата.

Искаме въпреки обжалванията в края на годината да има избран изпълнител на новата система, каза регионалният министър.

Приходите от винетки са от порядъка на 300 млн. лева за 2016 г., с новия модел ще се събират почти един милиард лева годишно, каза Нанков. Това няма да се отрази на българските граждани, защото цената на винетките няма да се променя, парите ще дойдат от плащането за товарни автомобили, често преминаващи транзитно.

Проектирането на пътищата сега се прави по "съветски норми отпреди 30 години", но в следващите месеци ще искаме нови наредби за проектирането на пътища, каза Нанков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:D shtom v slovakia , chehiq , polsha , sloveniq , harvatiq nameriha razlika she e chudo ako ne namerqt v bylgaria i rumania :)
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когатп се метате като невиждали на промоционални стоки е така, разлика има дори и в качеството на български производители между това, което продават в големите маркети и това, което продават във фирмените си магазини
17
3
 
18
 
! Отговори
Миро: преди 6 години
Защо увеличихте цените на стоките,предатели долни! Ето аз съм от Пловдив и хляба ни увеличихте и цените на другите стоки,а качество-нищо!За войната по пътищата ще кажа:Това трябваше да стане много по-рано! След дъжд-качулка! Колко невинни хора си загина по пътищата,бе шапшали!Мразя,Ви ГЕРБ!!!
16
3
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
не забравяите за 25 годишното посиняло ирландско свинско което показаха потелевизията аз от тогава не ям свинско немското масло което е маргарин маслинитекоито понякога миришат много лошо а за зехтина да не говорим перилнитепрепарати са христоматиен пример на европа на 5 скорости
15
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това са глупости, една и съща стока се произвежда от хиляди фирми, има я и по-качествена и по-некачествена, всеки сам си прави избора, това е все едно в Норвегия да се сърдят на южните страни че не им пращат розови домати
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в казаните на ЕС храната е по качествена от супермаркетите бг
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
чудят се какво да измислят та да замажат гафовете с новите назначения, срам селски биткаджия за управител на Софийска област
12
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за мен е една адски безмислена проверка, стоките са такива каквито търси пазара, това е
11
4
 
16
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
Стоките, макар и с различно качество, не са вредни за потребителите и не могат по никакъв начин да бъдат изземвани, каза ще Порожанов.-tova izre4enie karti,mi kakav smisal ima togava ot proverkite da znaem 4e ka4estvoto e razli4no ma ni6to da ne mojem da napravim
10
3
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
tezi stoki se proverqvat na granicata i ako sa sas samnitelno ka4estvo se vra6tat kakva e faidata koga vlezat v targovskata mreja da gi proverqva6 sled kato xorata ve4e sa gi konsumirali
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното преливане от пусто в празно и подсигуряване на пари за "усвояване"!
8
2
 
33
 
! Отговори
бой преди 6 години
В държава, в която литър вода е по-скъп от литър мляко, не чакайте решия. Още повече от схемаджията Порожанов!!!
7
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Премиер, за да започнете борбата с убийците по пътищата, първо започнете с шофьорските курсове, малко е времето за обучение и трябват полигони с всички видове условия.
6
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво проверяват ?. Всичко е ГМО.
5
0
 
29
 
! Отговори
Kiffla преди 6 години
Аз не разбрах нещо. Вече са накупили храни от Австрия и Германия, а по-лесното, да накупят от България, ще го правят другата седмица, след като са обявили решението за проверка.Защо се бавят да купуват храни от България, а не се бавят да купуват от Германия?
4
6
 
17
 
! Отговори
Gerb Over преди 6 години
Мразя герб
3
2
 
9
 
! Отговори
До 3 преди 6 години
Ръб !!!Промит мозък..
2
30
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Целият народ усеща, че в България вече управлява стабилно правителство!Управленско решение след управленско решение и мъдро водачество от достойни патриотични лидери.Браво!
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАКВО ЩЕ ПРОВЕРЯВАТ КАТО ВСЕКИ ЗНАЕ ЧЕ ХРАНИТЕ ТУКА СА ПЕТО КАЧЕСТВО БРАКУВАНИ НА ЗАПАД И НЕЛЕГАЛНО И ПОЛУЛЕГАЛНО ВНЕСЕНИ В БЪЛГАРИЯ ОТ ТЪРГАШИТЕ КОИТО ЕСТЕСТВЕНО СЕ ОТЧИТАТ КЪДЕТО ТРЯБВА!НО КАКВО ДА СЕ ПРАВИ КАТО БЕДНИЯ БЪЛГАРИН НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА СИ КУПИ НЕЩО КАЧЕСТВЕНО!

Спонсорирани публикации