Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?

Това е национален проблем, твърди експерт
30 май 2017 21:12,
228
Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?
Снимка: архив, Bulphoto

Броят на хората в България, които не търсят работа, се увеличава, каза проф. д-р Победа Луканова от Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, която участва във форума "Гаранция за младежта - средносрочен преглед на изпълнението".

По думите й това не е проблем на трудовата администрация, а е национален проблем. Луканова отбеляза, че трябва да се разбере дали тези хора не се припознават като заети и чакат да отидат в големия град или в чужбина, дали са инвалидизирани поради лоши условия на труд.

Анализът на изпълнението на Европейската гаранция за младежта в България показва, че намалява престоят на младежите за повече от четири месеца в бюрата по труда и, общо взето, който се е регистрирал в тях, получава работа.

"Проблемът е как да се активират младежите, които нито искат да работят, нито учат, нито желаят да се регистрират като безработни", отбеляза проф. Луканова.

В рамките на четири месеца от "влизане" в гаранцията 35,9 на сто от младежите са включени в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, в сравнение с 40,3 на сто за ЕС-28.

Гаранцията обхваща 14,3 на сто от младежите, които не са в заетост, образование или обучение /NЕЕTs/ при 37,5 на сто за ЕС. В рамките на шест месеца след излизане от гаранцията 23,4 на сто от младежите са в заетост, чиракуване или стажуване, или са се завърнали в образователната система, при средноевропейски процент 35,5 на сто.

Според Победа Луканова в първите години на реализация на младежката гаранция акцентът е бил намирането на работа, докато сега целите са по-големи - качествена заетост с възможности за кариерно развитие, здравословни и безопасни условия на труд.

Младежката гаранция провокира реформи в сферата на образованието, превенция на ранното напускане на училище, както и в трудовата медиация, заяви експертът от БАН, цитиран от БТА.

Три години след започването на гаранцията за младежта има 1,6 милиона по-малко безработни младежи в ЕС, почти 900 000 по-малко младежи, които нито работят, нито учат, отчетоха експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
53
 
! Отговори
АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК. преди 6 години
ПЪРВО ОПРАВЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ ПОСЛЕ ЩЕ ГОВОРИМ ЗА РАБОТА.
99
1
 
38
 
! Отговори
АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК. преди 6 години
ЗА 400-500 ЛВ. ЗАПЛАТА ТЕ ДА ЛАБОТЯТ. АЗ В ЧУЖБИНА МИНИМАЛНО ПОЛУЧАВАМ 50 ЕВРО НА ДЕН
98
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-вероятно 90% са от индийските българи
97
0
 
9
 
! Отговори
роуминг преди 6 години
"как да се активират младежите"...
96
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харесва ми как внасяме нови термини - примерно NEET. Някакси модерно звучи. А пък преди просто ги наричахме безделници.
95
0
 
57
 
! Отговори
Бела преди 6 години
а аз съм на 45 и си търся работа дори за минимална заплата ама няма и то защото съм с увреден слух малко , хем нямало кой да работи хем не те искат .. говоря си нормално с апаратче съм не ми личи само по тел не мога да говоря, дори да чистя офис не става явно все едно ще съм телефонистка там.. после нямало кой да работи ...да си търсят млади чистачки за по 2 бона тогава Щото те за по малко няма да се хванат
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До narin 2808 А ти, Пич, в едно изречение имаш цели 4 грешки! Познай кои са?!
93
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си търсят работа, защото вече са пробвали и се оказало, че не е работа, а робство. Моя позната наскоро напусна работа и отиде да гледа една баба в Италия. Преди тпва работеше с деца с увреждания за минимална заплата. След удръжките за осигуровки и данък, получаваше 360 лв! Толкова получават лелите в детските градини и ясли.
92
11
 
5
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Социализмът се провали,защото държавата не успя да накара хората да почувстват предприятията като свои,така както капиталистът чувства своето предприятие /компания/...
91
4
 
54
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
В България някои хора бъркат понятията,като на дивия капитализъм казват демокрация. Капитализмът никога не е бил демократочен,защото се използва животинския егоизъм в човека. Капиталистът е по-лош и от гладния тигър,защото тигърът като се нахрани добре оставя и на останалите животни да ядат,а капиталистът няма няждане и ще ограбва труда ти доколкото може. Това ли е демокрацията ви?
90
5
 
2
 
! Отговори
До narin 2808 преди 6 години
Пич имаш претенций ама нещо българския ти куца.Вземи да го използваш и остави тази латиница.
89
2
 
57
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Хайде пак да превеждаме на български български какво означава това "В рамките на шест месеца след излизане от гаранцията 23,4 на сто от младежите са в заетост, чиракуване или стажуване,"Типична обява за работа: "Търси се специалист за XYZ дейсност. Иизсквания: 10 години стаж по специалността, 3 чужди езика, 2 висши образования, опит във водене на външно-търговски преговори и сключване на договори. Работата е подходяща за студенти, кото желаят да натрупат опит като стажанти.
88
12
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са виновни работодателите, а селяните които се съгласяват на 500лв заплата.
87
18
 
12
 
! Отговори
Каменоядец преди 6 години
"Безработни българи, но не си търсят работа. Що е то?"***!
86
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо дойде селянино у градо, та да смъкнеш надника на учения?
85
1
 
62
 
! Отговори
българка преди 6 години
И ДОБРЕ ПРАВЯТ! ЗАЩО ДА СЕ МОРЯТ ! ТА НЯМА МОТИВАЦИЯ ЗА РАБОТА ЗАЩОТО В БГ РАБОТИШ НЕ РАБОТИШ ПАРИТЕ НЕ СТИГАТ ЗА ХРАНА ДРЕХИ И ТАКСИ ТРЯБВА ДА ИЗБИРАШ ДА ПЛАТИШ ДА ЯДЕШ ИЛИ ДА КУПУВАШ 2 УПОТРЕБА МНОГО Е ГАДНО... НО Е ФАКТ НЕ МОЖЕМ ВСИ4КИ ДА СМЕ IT СПЕЦИАЛИСТИ С НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ
84
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 20Отиваш на Илиянци купуваш чорапи и чорапогащници и започваш ги разпространяват на търговците.Работиш на 200% надценка и си герой.
83
3
 
53
 
! Отговори
до 71 преди 6 години
Не са ги изкарали с труд, а с далавери и кражби.Само бойкот на мутрите,,бизнесмени,, които третират работниците си като роби .Без достойно заплащане ще Ви работят точно толкова за колкото сте заплатил.Затягайте коланите, че баламите са на привършване: спрете да ограбвате и крадете от държавата и работниците- плащайте извънредния всекидневен труд ,осигурявайте ги на реалната заплата ,осигурени им нормални условия на труд и т.н
82
1
 
77
 
! Отговори
БГ бизнесмен преди 6 години
Имам нужда от работници, но не плащам заплати! Що е то?
81
5
 
55
 
! Отговори
I7 преди 6 години
Ако се направи една скромна аналогия със запада там най-черният труд е достатъчно платен за да се чувстваш нормален човек. А тук намалиха минималната РЗ понеже им се вижда много висока и затова ще има да чакат балъци да им бачкат. Има 1 точен лаф - "Бадева стой , бадева не работи." Когато се научат да плащат нормално /минимум 30лв доход на ден/ тогава с гаранция няма да има никаква безработица защото стимулът ще е добър , дотогава безработицата ще продължава да расте.