2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?

Останалите я намират за губене на време, сочи анкета на Dnes.bg
255
2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?
Снимка: Булфото

Да бъде ли възстановена наборната военна служба в България? Това е един от най-дискутираните въпроси в последно време, след като новият министър на отбраната Красимир Каракачанов се обяви за връщането на казармата. Нещо повече – лидерът на ВМРО изрази увереност, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Още по темата

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин.

Президентът Румен Радев, който е военен, също подкрепи до известна степен идеята. Но и все пак подчерта, че на този етап това трудно може да бъде реализирано.

Да бъде ли върната отново наборната военна служба? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха 2262 души.

Оказаха се, че мнозинството от нашите читатели са "за" връщането на казармата. 34% от анкетираните посочват, че наборната военна служба трябва да бъде върната и да стане задължителна отново за всички младежи, за да се гарантира сигурността на страната.

Други 17% подкрепят връщането на казармата, но само за тези, които искат да служат доброволно.

Някои от читателите ни са склонни да подкрепят връщането на наборната военна служба, ако това ще дисциплинира младите. Това са отговорили 16% от запитаните.

27% са тези, които са категорично против връщането на казармата с мотива, че това е само губене на време и нищо положително няма от тези действия.

2% пък допълват, че след като сме част от НАТО, не ни е нужно да имаме голяма армия.

И тъй като лятото дойде, а то по традиция е сезон за отпуски и почивки, 4% от запитаните декларират, че темата не ги вълнува, а по-скоро мислят как да прекарат добре летните слънчеви месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
3
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До сс 87 Много сме малки сами да разработваме оръжие.Качествено оръжие имат американците и не е необходимо да откриваме топлата вода. А иначе някоя добра идейка може да се роди и тук.Има доста умни българи.
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ухаа за какво е армията ? да убива и да налага нашето виждане за икономика там дето я пратим това за профитата НАБора им трябва за резерв и подръжка
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преставям си следната картина, анологичен на училищната. Таткото кара да козурува млад серзанта и да пита знае ли кой е той как може сина му да таксуват като женчо.
126
1
 
4
 
! Отговори
ухаа преди 6 години
храна- около 500лв, дрехи-не знам-50лв, за персонал-400лв за консумативи -200 ле това на месец минимум------------------------и какво излизаняма смисъл, другари и другарки :)))))
125
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 128 а 1 00067000 каш'ика по царско ПСВ данеби да е било комънизам бе ват.енке
124
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами тогава поне въведете изучаване на военно дело,както някога в училищата и след това 3 месеца практика.
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 124 Храненето е неизбежно
122
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Непрекъснато се пише,че има свободни места в армията. Защо апологетите на казармата тук, не отидат са се запишат? Нали е много хубаво ? Хем кеф,хем пари ще ви дават.Или искате казарма за другите?
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
при капиталистическа , частна държа, няма и не може да има "задължителна" казарма!"задължителната" казарма беше логичен елемент на социалната и народна държава, реализирана при социализма - държавата 4 от 5-те нива на пирамидата на маслоу, и респективно беше логично да "иска" от индивида "отплата" за това.капиталистическата, частна държава не дава нищо на индивида, освен едно егн, и респективно не може да иска към себе си, социалитическо отношение от страна на индивида!
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
124 Глей сега граничарите ги храни валерката а набарните кво пречи краси да е маже и волен
119
2
 
6
 
! Отговори
889 преди 6 години
До АнонименСушай сега, за това което ще получим от наборната служба постави издръжка на войник минимум по 1000 лева на човек. За какво, да чисти спалното и да си лъска чепика ли? Абе това са над 100 милиона напусто. Че дай ги на някой, за заплати, за пенсии, производство. Трябва да сме прагматични, не сме богати да пръскаме пати някой да ставал мъж, да си го научим да си оправя леглото сутрин и да си глади въшкарника!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
118
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 117 и ко става от тази -малка армия- като ти думнат към 7 хиляди 25% жертви .......... пълна загуба на бое способност -- проблема на Британия във сяка война после пак набор ама не подготвен и много зор Дори Сащ имат недостиг на профита въпреки голямото си население особено ако по4не и ротация в някоя гореща то4ка ПРимерно в момета русия е страшен зор да намери ЗАМЯНА за мизерния си контингент в сирия взимат ве4е от кол и въже
117
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И кой ще ги храни, знаете ли колко ще е издръжката не един войник, който при това нищо няма да прави, няма да има полза от него ама дайте да го направим мъж. Абевие наред ли сте???????????????? Нямам намерение никой да правя мъж."-Според тебе,другите държави,които обучават армия,*** ли са?!
116
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До moreliniОсвен,че си бил войник,нещо друго в живота си постигнал ли си.
115
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждам много гузно хора тук Казармата да ви възпитава мамините деца и ге...чита.Това е ваша работа дами и господа родители. Вината е ваша,че сте ги изпуснали.Аз получих отлично възпитание от родителите си.Те ме изучиха. Не ми трябваше казарма за това.Макар,че съм бил там и казвам-затъпяване и загуба на време.Сега има семейство, работя за 4 000лв на месец и смело мога да заявя-казармата с нищо не допринесе затова. Горд съм със семейството си и с работата а не с това,че съм бил войник.
114
1
 
2
 
! Отговори
Бг преди 6 години
Как няма да искат прекъсната се връзката докато те бяха в казармата спаха с жените им сега за тях няма :D
113
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 115 30 г профи + 18г лапе така се прави
112
0
 
1
 
! Отговори
Ганджата преди 6 години
Иха, ще ми дадат автомат. Яко! Ако не го изпробвам още първата нощ в спалното пък на :)
111
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До morelini без 2 години не става 1 да ги обу4иш като хората не като в БНА на соца и още 1 да ги ползваш ина4е тамън станат и оволнявка и ти идват нови лапета
110
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задължителната казарма е пълна загуба на време ресурси и пари. Армията трябва да е добре платена,малка но пълна с терминатори които по цял ден тренират изкуството на войната снабдени с модерна военна техника.Не калашници на половин век танкове от 1960-та и самолети от времето на младините на бай Тошо.

Спонсорирани публикации