Президентът зад казармата но: Не сега!

"Изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната е абсурдно"
21 май 2017 12:30, Златко Желев
168
Президентът зад казармата но: Не сега!
Снимка: архив, Булфото

Предложението за наборна военна служба има своите положителни страни, но към момента няма как да бъде реализирано, настоя пред БНР президентът Румен Радев, във връзка с предложението на военния министър Красимир Каракачанов да бъде възстановена наборната военна служба.

"По-скоро трябва да се фокусираме върху проблемите на кадровата армия", заяви държавният глава.

Още по темата

"Първо - хората са висшия приоритет в армията и това трябва да бъде ясно. Ние в момента концентрираме огромни за нашия бюджет ресурси в придобиването на техника. Това отдавна трябваше да стане. Изключително важно е да гарантираме интересите на хората в отбраната. Без тях, техниката няма никакъв смисъл", посочи Радев.

По думите му в тригодишната бюджетна прогноза средствата, отделяни за отбрана, като политика спрямо хората, са символични.

Радев настоя, че изтеглянето на доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили от Каракачанов, е абсурдно.

"Не можем да очакваме болният да оздравее, ако се скъса диагнозата", аргументира се той.

Президентът заяви, че се е стигнало до днешното състояние на армията, точно заради дългогодишното производство на "розови доклади", които замитат проблемите.

"Тези доклади само дават индулгенции на политиците, когато взимат решение по отношение на армията. Проблемите на армията могат да бъда решавани, само когато говорим истината и когато обсъждаме и решаваме реалните проблеми на армията", каза държавният глава.

"Изводите наистина са изключително тревожни. Те са реални, особено по отношение на човешкия фактор. 20% некомплект. Това е изключително много", допълни той.

По думите на държавния глава при войнишкия състав този некомплект е 30%.

"Да не говорим за социалния статус на военнослужещите. Те също са важни. Имат важни задачи", посочи Радев.

Според него този доклад не задълбава поради неговата откритост в други важни проблеми. По думите му, ако с е задълбае в състоянието на техниката и въоръжението, ще се стигне до още по-тревожни констатации.

"Давам само един пример. От всички изтребители МиГ – 29, които летят в момента, от две години би трябвало те да са на земята. Всичките летят с удължен ресурс, който върши нашият инженерно-технически състав по решение на командването на ВВС", обясни президентът и настоя, че това не е задължение на този състав.

Радев подчерта, че проблемите са сложни и не търпят отлагане. Според него министърът на отбраната Красимир Каракачанов е опитен политик със сериозен опит в Комисията по отбрана и изрази убедеността си, че той познава добре проблемите на въоръжените сили.

Според върховният главнокомандващ Красимир Каракачанов ще бъде един добър министър на отбраната, тъй като му личи, че милее истински за армията.


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
5
 
! Отговори
сравнение преди 3 години
Днешните младежи които учат и работят едновременно,работят и в чужбина по бригади са много по подготвени за живота от нас старите дето сме киснали 2 години в казармата докато дойде време да ни махнат оттам!Мен ме е срам,че това време се признава за трудов стаж,а не времето в което следвах и усвоих професия която работя и до днес.Казармата като трудов стаж трябва да се махне както и трудовият стаж на партиините секретари в заводите .Те както и ние в казармата нищо не сме работели!
137
0
 
1
 
! Отговори
до 156 преди 3 години
И като е имало офицерска академия защо офицерите от поделението в което служех не можеха да решат задачи по математика за 8-ми клас?Става въпрос за офицери от свързочно поделение ,а не от някой пехотен полк.Какво офицери сме имали показа съвсем ясно Матиас Руст който съвсем безпроблемно премина през прехвалената ПВО на СССР и си паркира самолета до едни лимузини на Червеният площад.Офицерите ни бяха гола вода-пияндета и връзкари,които в други ВУЗ-ове не можеха да влязат!
136
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм на 54 години,служил съм 2 години в казарма и смятам това за загубено време.Вместо младият човек да следва,да усвой професия от която да живее отива в казарма да се занимава 2 години с глупости.Две години всеки ден слушах простотиите на офицерите как предната вечер са се събрали и са изпили 20 литра вино и 5 литра ракия.Офицерите освен мечтите за пенсионирането и заплатите накуп за друго не говореха.Техническите им познания бяха на ниво ученик от 5-ти клас!
135
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Edno vreme imaache ofizersko u4ilischte imasche ofizerska akademia ne prosti mirislivi sekenduri ofizeri i milizioneri morskite ofizeri sa morazi sa stil no mvr voenni v bg katastrofa ve4e 28 g nischto osven bednost laji oredateli komunjagi probojadisani v dr partii toja *** ot gerb koito e bil komunjaga donosnik deto puschi knigi i protiv gerb boiko mutri mafia ta komunista todorov e stam sa gerb da e deputat i da plue v nc onaja ot gerb karajaneva bkp sedi kato turska urospia djadia
134
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ша става евро-африканско наборно-сиганско държава.
Сичко ша гъзим в казармата.
Само господар да си намерим.
133
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Храневиците на Шо**рош наборници по 4 години - на боб и консерви!
132
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** първи да ги запишат в армията - по 4 години! Безплатно, разбира се!
131
0
 
0
 
! Отговори
Radev преди 3 години
Bg goliam maj.
130
4
 
5
 
! Отговори
генерал-смешно е преди 3 години
Изборът на военен за най-висшата държавна длъжност в България ще се окаже един злощастен експеримент. Нелепо е когато едни случайни хора си мислят, че света се върти около тях.
129
5
 
1
 
! Отговори
men преди 3 години
дали може да кара самолет не се знае, картонени тигри има колкото искате. па ако стане война този и такива като него ще са първите избегали или развели белия байряк. в тази държава всички са пионки на цру включително и генралчето дето голям антигерберист го раздаваше. да видите и сега като каже шмеркелина и като почват да идват самолетите с еритрейци от италия. 2 милиона е пазарил тиквочага да вземе. българи в българия по 60 години има сигурно по малко останали. горко ни.
128
6
 
3
 
! Отговори
BG преди 3 години
Номер 148, а аналоговия Радев, ако го поставя зад компютъра и му кажа да напише софтуер ще реве като бебе :))) По същия начин съм сигурен че ако го поставят в една класна стая и трябва да преподава на ученици, целия ще се изпоти !
Всеки си е специалист в професията, и всяка професия си има значение и ценност ! Това че един може да кара самолет не го прави по-супер човек от друг който може да създава компютърни програми или от трети който може да учи децата !
127
2
 
9
 
! Отговори
BG преди 3 години
Дадено, г-н президент, но синчето на другарката Нинова се връща от САЩ, облича въшкарника и го изпращаме първи в казармата да дава пример ! Дечицата на политиците - на първа линия след като се изкарвате такива "патриоти" !
126
0
 
1
 
! Отговори
Rezerv преди 3 години
Ami v Botsvana kak e? I tam nema kazarma...:-) ima samo lovdjii...:-)
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Казармата за САЩ ли я подготвяте?
124
2
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
До Анонимен

"И да се сформира нова наборна армия тя ще е натовска, а това не е изгодно за кукловодите на радеффф."
А, ДОЙДОХМЕ СИ НА ДУМАТА!!! И НЕ СЕГА А КОГАТО СИГУРНО ПУТИН ЗАВЪРШИ МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА РУСКАТА АРМИЯ. СЪС СИГУРНОСТ ТОВА СА МЕРАЦИТЕ.
123
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе кой го пита мъжа на Генерал Деси ?!
От Москва разрешиха ли му да си отваря устата?
Или нареждането дойде точно от там ?
Радев е неграмотник, явно друг му казва каква поредна глупост да изръси.
122
11
 
7
 
! Отговори
Жалък Радев преди 3 години
Радев е толкова нескопосан, че и Москва се чуди какво да го прави сега!
Избирането му за президент показа колко е глуупав българския народ.
121
1
 
9
 
! Отговори
турчин преди 3 години
Няма НО,ИСТИНАТА Е ЧЕ СМЕ БЕДНИ ДО ПРОСЯШКА ТОЯГА
120
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не може армия тропна с копитце съветския чехлю
119
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ше гъзим сичко мъж ша го праим.
В казармата на каракачанки ще ви праим.