2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?

Останалите я намират за губене на време, сочи анкета на Dnes.bg
255
2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?
Снимка: Булфото

Да бъде ли възстановена наборната военна служба в България? Това е един от най-дискутираните въпроси в последно време, след като новият министър на отбраната Красимир Каракачанов се обяви за връщането на казармата. Нещо повече – лидерът на ВМРО изрази увереност, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Още по темата

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин.

Президентът Румен Радев, който е военен, също подкрепи до известна степен идеята. Но и все пак подчерта, че на този етап това трудно може да бъде реализирано.

Да бъде ли върната отново наборната военна служба? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха 2262 души.

Оказаха се, че мнозинството от нашите читатели са "за" връщането на казармата. 34% от анкетираните посочват, че наборната военна служба трябва да бъде върната и да стане задължителна отново за всички младежи, за да се гарантира сигурността на страната.

Други 17% подкрепят връщането на казармата, но само за тези, които искат да служат доброволно.

Някои от читателите ни са склонни да подкрепят връщането на наборната военна служба, ако това ще дисциплинира младите. Това са отговорили 16% от запитаните.

27% са тези, които са категорично против връщането на казармата с мотива, че това е само губене на време и нищо положително няма от тези действия.

2% пък допълват, че след като сме част от НАТО, не ни е нужно да имаме голяма армия.

И тъй като лятото дойде, а то по традиция е сезон за отпуски и почивки, 4% от запитаните декларират, че темата не ги вълнува, а по-скоро мислят как да прекарат добре летните слънчеви месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
6
 
! Отговори
889 преди 6 години
И кой ще ги храни, знаете ли колко ще е издръжката не един войник, който при това нищо няма да прави, няма да има полза от него ама дайте да го направим мъж. Абевие наред ли сте???????????????? Нямам намерение никой да правя мъж.
108
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както написа един колега по-долу истината е в добре обучената професионална армия.Как си представяте един 18 годишен 50 кила,стрелял 3-4 пъти,да се противопостави на 30 годишен професионалист,трениращи стрелващ всеки ден.Друг е въпросът,защо това не се прави при нашите професионални военни.
107
10
 
4
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Твърдо за казарма.Да не е 2 год но поне една е достатъчна.Времената се менят и в момента липсват хора за една що годе нормална армия.И днешните мамини синчета да минат една школа, да се научат на ред и дисциплина.Ние сме служили по 2 год и повече и слава на Бога сме живи....
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
казарма тип някакъв микс от Швейцарската и Изрелската + някой друга традиция от царско време си е добър вариянт
105
2
 
10
 
! Отговори
Гледна точка преди 6 години
Не знам от коя извадка съм, но съм ходил в казарма, имам и образование, имам и поглед върху държавата от мястото на което съм. Наборна казарма в държава управлявана от мафиоти, убийци и крадци? Хей, момчета млади, събирайте си нещата и бягайте бързо и надалече. Тези не заслужават и да се изплюете върху тях, а камо ли да служите. Не е ли казарма, че нашите деца работят в Аляска, за да имат пари докато следват, да си посрещат минимални разходи? Днешните млади хора по света не са толкова прости.
104
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм за доброволна казарма
103
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя въпрос не стои, и никога няма да стои! и по-добре за всички! анкетата си я заВретте в ....
102
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В цялата си история България е имала армия, само по времето на Тиквата няма.
101
3
 
8
 
! Отговори
Teen преди 6 години
Ахаха :) Предстои ми следване в чужбина, тези дудньовци казарма сънували :) Аз пък сънувам страната си, в която тепърва ще създам семейство, кариера и живот-мечта! Изобщо, ще създам родината си. Имам цел и ще я преследвам. Успех на всички, които предпочитат на живеят в този с-в-и-н-а-р-н-и-к. Да ходят там из казарми, изобщо - където си искат.
100
3
 
2
 
! Отговори
мнение преди 6 години
До ДаолаВ БГ са мамини синчета - констатацията е на не бг и сме за присмех!
99
6
 
3
 
! Отговори
мнение преди 6 години
До МиткоВоенно обучение тип казармено, но поне 1на година, а не месец или няколко дни! Инвестиция в бъдещето е, в децата! Естествено целта е придобиване на тип умения, навици, ...пп. има такива небг
98
0
 
4
 
! Отговори
до 103 преди 6 години
И аз така колега. В интернет съм висок, слаб, синеок, богат и имам яхта :)
97
3
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 6 години
Трябва да се създаде и г-е-й отряд, а не като едно време да се скатават и да не ходят в казармата. Пък в армията ще ги превъзпитат.
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До магаревъдДържавата би имала полза от всеки военно служещ само по време на война. Ако обаче не може да попълни платената си армия няма да има друг избор освен да въведе и наборна служба. Би трябвало на всеки да му е ясно, че професионалната войска е много по-боеспособна в сравнение с наборната, но за тази цел трябва да е в пълен състав.
95
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупави военни едвам се отървахме от тях. Ако пак ги създадем ....отиде пак 20 години. Инвестиция в Самолети, ПВО и тежка техника.
94
9
 
8
 
! Отговори
Krom преди 6 години
Ако не съм казал, да повторя. Служил съм в бойно поделение. Навиците не се губят. И днес, без проблеми правя 12 коремни и стотина лицеви, нищо дето гоня петдесетте. Далече съм от мисълта, че следва да се служи 2 години. Но. Ако в Израел служат и жените, а тук "мъжете" вият на умлеро, че ще послужат примерно пет-шест месеца, колкото да добият базови умения, баси и националната гордост имаме. Много ММА, много татус и перки, ама кураж, топки и смелост - няма.
93
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха 2262 души."А аз бях останъл в впечтлението че в сайта сме 62 души. Пардон - 61 - онова Атакистче от Дулово вече не се мярка откакто предричаше Атака да имат мнознинство на по-предните избори, а те едвам минаха бариерата...
92
3
 
15
 
! Отговори
Отегчен преди 6 години
Хайде старата песен на нов глас. Казарма в България никога, ама никога повече няма да има. Проумейте, че казарма има след като е изпълнено условието да има мотив. Да съм мотивиран, че защитавам държавата си, отечеството си, имотите и семейството си. В момента територията българия нищо не означава за мен. Просто прокълнато място на което съдбата се е излигавила да се родя. Повечето българи имат не имоти, а дългове. Да защитавам живота и имотите на 100-на олигарха ?! Не, мерси. Без мен.
91
1
 
8
 
! Отговори
Виц преди 6 години
Другарю старшина , искам една седмица отпуск , чакам дете.След една седмица старшината пита: Е какво стана , момче или момиче? Ееее,, ще разберем след 9 месеца...
90
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за казармата и това е