2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?

Останалите я намират за губене на време, сочи анкета на Dnes.bg
255
2/3 от българите искат казармата. Задължителна ли да е тя?
Снимка: Булфото

Да бъде ли възстановена наборната военна служба в България? Това е един от най-дискутираните въпроси в последно време, след като новият министър на отбраната Красимир Каракачанов се обяви за връщането на казармата. Нещо повече – лидерът на ВМРО изрази увереност, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Още по темата

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин.

Президентът Румен Радев, който е военен, също подкрепи до известна степен идеята. Но и все пак подчерта, че на този етап това трудно може да бъде реализирано.

Да бъде ли върната отново наборната военна служба? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха 2262 души.

Оказаха се, че мнозинството от нашите читатели са "за" връщането на казармата. 34% от анкетираните посочват, че наборната военна служба трябва да бъде върната и да стане задължителна отново за всички младежи, за да се гарантира сигурността на страната.

Други 17% подкрепят връщането на казармата, но само за тези, които искат да служат доброволно.

Някои от читателите ни са склонни да подкрепят връщането на наборната военна служба, ако това ще дисциплинира младите. Това са отговорили 16% от запитаните.

27% са тези, които са категорично против връщането на казармата с мотива, че това е само губене на време и нищо положително няма от тези действия.

2% пък допълват, че след като сме част от НАТО, не ни е нужно да имаме голяма армия.

И тъй като лятото дойде, а то по традиция е сезон за отпуски и почивки, 4% от запитаните декларират, че темата не ги вълнува, а по-скоро мислят как да прекарат добре летните слънчеви месеци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
7
 
! Отговори
Бре Бре преди 6 години
Казарма та казарма те военните са известни с това че са истински мъже. По скоро са т,ъпаци и д,ебелаци
88
2
 
8
 
! Отговори
един друг преди 6 години
Да се направи едно явно допитване и всички които са за - да отидат да повторят казармата и така.
87
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук ако съдя по коментарите 95 % са против такава глупост. А тук има много пенсии и червени ***. Статията е много съмнителна и по скоро се опитва да манипулира обществените нагласи.
86
1
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
nerajdali jeni,toshno v armiata e frashkano s takiva, starshinki v kazarmite ima gi i po zatvorite,povesheto stari momi
85
2
 
8
 
! Отговори
Далаверата преди 6 години
Защо се иска пак наборна армия? Ами за да се краде пак.В момента имуществото на армията е в голямата си част разпродадено и казарми за наборна армия няма. Ако се въведе наборна служба, ще трябва да се откупуват с наши пари, подарените военни терени и казарми, разбира се на многократно по-висока цена. След няколко години пак ще премахнат наборната служба и "ненужните терени" пак ще се подарят на мафията. След няколко години може пак да завъртят далаверата и за всичко плащаме ние.
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И как в съвременния глобализиран свят,ще вкараш в казармата младите.И последните ще духнат зад граница. Ще останете само алкохолиците пред блока,да си разправяте спомени от казармата. М/у другото, това е основна тема на разговор за алкохолиците,които се събират пред нашия блок.Накрая ще стане голям майтап- в казармата ще влизат ци...га... ни,нар..ком...ани и бездомници- да има къде да спят и да ядат безплатно.
83
3
 
9
 
! Отговори
Даола преди 6 години
Силно се съмнявам, че момче на 16-17 години ще иска да отиде задължително в казармата. Аз не познавам такъв младеж - нито у нас, нито чужденец.
82
3
 
2
 
! Отговори
Професор преди 6 години
До снайпераМно'о си *** снайпер , дори името си не можеш да напишеш !!!!
81
0
 
3
 
! Отговори
сс преди 6 години
абе голяма простотия с тази казарма, вместо да насочат парите и усилията в институти екипи, най различни разработчици на модерни оръжия те ще връщат наборната, направете така че създадем нови оръжия или да подобрим стари, роботизирани системи който ще се командват от малко на брой души но оперативно ще вършат много неща, това е бъдещето не броя на кашиците, всичко е в модерните автоматизирани оръжия както и ракети другото е в миналото, бъдещето е показано в много от филмите...
80
1
 
8
 
! Отговори
Митко преди 6 години
Поредната партенка. Само бабите искат връщане на казармата, защото щяло да "оправи" младите. За 10 години не видях никой оправен от казармата...То който няма възпитание, чакайте да го оправи казармата. Задължително военно обучение е друг въпрос, но по български всичко ще се изкриви. Ако е направено кадърно и смислено, нещо като стаж(без да напуска дома) може и да има шанс идеята. Но трябва много воля, и то не от тези, които са в системата.
79
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Глупости, никой не оска казарма, стига сте лъгали!Младите нарркоманчета ще избягат в Сирия, ако чуят за казарма ;)
78
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 69А защо младежа като знае 2 езика и компютърна професия трябва да се махне на вън ? Ти кой си да казваш , къде ще живее *** ?От такива глуппааци като тебе изтичат младежта на българия. Ти като си бил в казарма , какво постигна ? С какво си допринесъл за тая държава ? Цял ден си бъркаЛ в носа и някой те е хранил 2 години ? После какво направи? Я разкажи
77
3
 
4
 
! Отговори
магаревъд преди 6 години
71,Казах, че не само аз но и държавата нямаше полза от моята служба.Опит за връщане на задължителната военна служба под каквато и да била форма би било крайно вредно и всъщност няма как да стане.Това на всеки с капка акъл му е ясно, ама къде да търсиш акъл при "патриотите".Той боцко за това ги вкара във "коалицията" - да им натресе всеки възможен провал. точно както направи с "реформаторския блок" преди.
76
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До мнение 57 Много интересно предложение , вместа абитуриентски бал, казарма. И като се втурнат със скъпи коли , трактори и ТИР към казармата, току виж офицерите се скрили в гората.
75
3
 
5
 
! Отговори
ист преди 6 години
След 6 месеца военно обучение, младежите стават само за пушечно /пушено/месо.Изборите минаха. Който се е уловил на въдицата, всичко е свършило. Сита глупости.Изходът за младите е професионално обучение, с договори и финансиране от предприятия. От безработни вишисти държавата няма полза.
74
2
 
0
 
! Отговори
мнение преди 6 години
До 72 АнонименКазарма за подготовка, армия само онези които желаят ?
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големият майтап е,че всички офицери и истински запознати с военното дело с които съм говорил са против наборната армия. Смятат,че е безнадеждно остаряло.Всички те са ми казвали,че бъдещето е на много добре обучените професионалисти и добрата техника.Друг въпросът ,доколко добре се обучават нашите професионални войници и за техниката.
72
1
 
4
 
! Отговори
Пфф преди 6 години
Бих приел "казарма" - веднъж в годината те пускат в платен отпуск за 10 дни и заедно с инструктори и още 50 човека като теб правите един планински преход с палатки, където ви учат на елементарно оцеляване, първа помощ и стрелба с автоматично оръжие. Мисля че в този вариянт хората с кеф ще ходят на подобен тип учения, а ако стане конфликт ще имат поне елементарна представа как да действат
71
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2/3 искат казарма, ама не я искат за себе си, а за другарчето им.Тарикатска работа. Трябва да питат тези които подлежат на служба.Като няма достатъчно професионална да вдигнат заплатите. По-евтино ще излезе отколкото всичко на ново.
70
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната голяма измама за източване на и без това оскъдния ни бюджет. Ако издръжката на казарма е над 1 милиард на година може и повече. По- добре ние да купуваме по 50 самолета всяка година . Много по опасни ще сме с 200 самолета и съвременно ПВО. Тея деца какво ще направят утре при евентуален въздушен удар ? Ще се разбягат , което е нормално. Трябва стратегия и не Популозъм.