Разликите в храните у нас и на запад – малки и не масови

Не става въпрос за вредни храни, смята Порожанов
1 юни 2017 09:45,
81
Разликите в храните у нас и на запад – малки и не масови
Снимка: Reuters, архив

Разликите в качеството на храните, предлагани в България и на Запад, не са масови, обясни земеделският министър Румен Порожанов.

"Те са в определени продукти по отношение на съдържанието на етикета на идентичен продукт. Например, процентът на какаото в шоколада, който е по-нисък при нас. Също така замяна на захарта с фруктоза. Има установяване и на различен физико-химичен състав на самия продукт от гледна точка на това, което е обявено", каза той пред Нова тв.

Още по темата

Порожанов направи уточнението, че не става въпрос за вредни за здравето храни.

"Иззели сме 31 продукта от три големи вериги у нас, както и от Германия и Австрия. Става въпрос за шоколадови изделия, млечни и месни продукти, безалкохолни напитки и сокове и детски храни. Изследват се в две лаборатории, а анализът ще бъде на три етапа. Първият е сравнителният анализ на информацията на етикетите. Ще се изследват типа и плътността на продуктите, както и физико-химичния им анализ, тоест съдържанието", поясни земеделският министър.

"Трябва да се обединим с останалите страни-членки и да сезираме комисаря за защита на потребителите на ниво ЕС от гледна точка да има еднакви стандарти на продуктите, които се предлагат", коментира Румен Порожанов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
23
 
! Отговори
Locust преди 6 години
Спомням си наскоро имаше по телевизията коментар за детските храни и тези за възрастни в България. Оказа се че за децата са даже по вередни . Изобщо не става дума и за сравнение с качеството. Ядем ***, рога и копита, перушина . От там са храните. Този лъже ама много.
8
5
 
6
 
! Отговори
Тошо преди 6 години
За да се поддържа по ниска цена на продуктите някой съставки се заменят с по евтини но на етикетите това го пише . Цялата тази кампания е буря в чаша вода.
7
0
 
12
 
! Отговори
спете спокойно деца преди 6 години
купили наште 5 продукта от Германия преди седмица, за да купят след седмица същите продукти от тукашните магазини, добре че румънците не са забавили тира, иначе трябваше да вземат пробите след месец
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Проклетници са сиИ на чело на тая чета са ония с увисналите уши, големите нослета и леко жълтеникавата кожа. Те си измислиха и наложиха неолиберализма и глобализацията за да безчинстват на воля и да няма кой да ги спре. полека лека въжеждат и закони за собствената си зашита и в скоро време няма да може да се каже дна лоша дума за тях без да ти се е...мамата или да лежиш в панделата. Вървим към световно господство на една раса над почти целия свят във всички сфери. Честито ...
5
0
 
30
 
! Отговори
Анализатор преди 6 години
На министър Порожанов вероятно му е известно, че по-евтините суровини са с по-лошо качество, по-малка хранителна стойност. Редовната консумация на нискокачествени храни води до хронични заболявания. Явно според него хроничните заболявания не са опасни за здравето на човека? :)))Например фруктозата(глюкозо-фруктозен сироп) се разгражда основно в черния дроб и предразполага към затлъстяване. Подсладителите (аспартам, цикламат) причиняват тумори.....
4
0
 
31
 
! Отговори
Койчо преди 6 години
То е интересно и обратното. Дали българските продукти, продавани у нас и в чужбина, са с еднакво качество. Щото аз съм срещал прекрасно наше бяло сирене в Холандия и един тебешир тука в магазина. А производителя и марката - едни и същи. Айде, няма да споменавам имена, щото лоша реклама няма.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС видя, че сме слаби и реши да ни експлоатира като намери за добре.
2
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вредни са храните и то много цената също е по-висока, дискриминация и фашизъм къв най-едния народ в ЕС. Е сега трява да ги съдим за 200 млрд поне.
1
1
 
53
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Лъже, та се къса. Всеки, който е ходил в белите страни знае, че там продуктите са коренно различни, че и по-евтини!