Ритат, шамаросват... психичноболните отчет не ги лови. Свободни!

Регистър на болните липсва, могат да си купят дори оръжие, каза соцдепутат
34
Ритат, шамаросват... психичноболните отчет не ги лови. Свободни!
Снимка: visualhunt.com

Макар че наскоро психичноболен мъж нападна баба на спирка в Бургас и я прати в болница, а в центъра на София жена удари друга без причина, здравният министър Николай Петров призна, че пациентите с психични заболявания не са лично задължени да минават редовни прегледи през психодиспансерите, а това се случва само с тяхно съгласие.

Още по темата

А иначе имало стратегия за психично здраве, която включвала "развитието на адекватна система от грижи и услуги, позволяваща социализация и интерниране на хората с такива разтройства".

Сред другите мерки били осигуряването на непрекъснато комплексно развитие на съвременни програми за деиституализация, изграждане на система за социализация и толерантна среда за реинтеграция.

Психиатричните болници са 12, толкова са и центровете за психично здраве, а отделенията за психиатрични заболявания са 24, като грижата за психичноболните била разделена между здравната и социалната.

Илиян Тимчев от БСП обаче не остана доволен от отговора на здравия министър, който получи по време на парламентарния контрол.

"Регистър на психичноболните липсва, ако отидеш в друг град, не се водиш на отчет и може да си купиш дори оръжие", скочи той.

Соцдепутатът коментира, че шеф на психиатрично отделение взима 900 лева заплата и интересът към професията спада рязко.

"Държавата липсва и затова има клошари и бездомници. 6% от тях извършат престъпления, а половината са тежки. За настаняване в болница чакат с години, нужна е промяна в нормативната база и при заплаха да бъдат въдворявани и без подпис от близките", отсече Тимчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самото заглавие настатията е дискриминационно. То показва отношението на българите към тези болни хора. И именно затова болните не искат да се лекуват, не искат да ги виждат в районите около психиатричните отделения, за да не им се подиграват. И така кръг на омразата от който няма излизане. А медицината е така напреднала, че само с няколко хапченца на ден можеш да водиш нормален живот, да работиш, да имаш приятели., да те уважават. Вместо това - просяк по улиците.
25
0
 
3
 
! Отговори
Раздразнен преди 6 години
"е шеф на психиатрично отделение взима 900 лева заплата" -- това е лъжа. 900 лева е базовата ставка на основата на която се изчислява заплатата, кочто е поне 2 пъти повече.Много от бюджетните служители се опитват да лъжат по този начин.
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вземаш един винкел и си решаваш проблема ..........
23
0
 
3
 
! Отговори
М СЕСТРА преди 6 години
До Анонимен TИ МАЙ НЕ ЗНАЕШ КЪДЕ ЖИВЕЕШ ЛИ,ИЛИ СИ СЛЪНЧАСАЛ! В ТАЯ ДЪРЖАВА НЯМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ТО ЛИПСВА ОТДАВНА Е БАТАК И НАРОЧНО НЕ ИСКАТ ДА СЕ ОПРАВИ! ЗАПЛАТИТЕ СА СМЕШНИ ОТНОШЕНИЕТО КЪМ ЛЕКАРИ И СЕСТРИ Е ДОЛНО ТАКА ЧЕ НИКОЙ НЯМА ИНТЕРЕС ! ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДОКАТО В ПАРЛАМЕНТА ВЛИЗАТ МАФИОТИ ИНТЕРЕСУВАЩИ СЕ САМО ОТ СЕБЕ СИ! А ПРОПО ДЕБЕЛАКА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ И ПОДОБНИТЕ МУ!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За всеки един от тези хора е редно да отговаря някой, ако не са настанени за постоянно в здравно заведение.Ако нямат близък, който да е в състояние да се грижи за тях, да ги води редовно на преглед, да следи да си взимат лекарствата, тогава трябва да са настанени в социално заведение под медицински грижи.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам един такъв викат му Шилето..краде ,бие,ама луд и не може го вкарат затвора.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работя в голям и разпознаваема фирма и за мое учудване след постъпването ми още на първият ден ми съобщиха, че в моят отдел има двама освидетелствани психично болни, а след време забелязах, че и трети изобщо не се държи като нормален човек и по поведение, като начин на комуникация и работа. Трябва да задължат при назначаването да се прави вътрешно фирмен психологически преглед на служителите, защото първо че са опасни като са в криза и второ закона ги пази до гроб един път назначени...
19
0
 
14
 
! Отговори
кукундрел преди 6 години
Пожелавам някой лут да удари я министър, я областен управител, я кмет та санким се задействат и направят промяна, как сам да пожелае да се лекува като е лут-той не разбира ко праи ве-тва не мое ли го схванете?
18
1
 
7
 
! Отговори
Питам проф. Петров.. преди 6 години
Г-н министър, как ще процедирате от тук нататък с кротките луди ? Има ли опасност в един момент те да започнат да станат злобни ? В България те не са по малко от 25% от населението. От тях обществено известни са проф. Вучков, Илияна Беновска, Маргарита Михнева, проф. Христо Мермерски, Снежана Дукова депутат от ГЕРБ и още мн. други. Вие г-н министър отлично знаете , че те имат медицински досиета в ПД "Свети Наум" (4-ти километър) гр.София.Трябва ли свободно да ритат камъни по улиците и да ги дого
17
0
 
5
 
! Отговори
маке преди 6 години
и я да ви се оплачем оня ден една *** мецана кат ме настъпи за мако да напуним гащите ама маке е юнак забих и едно шише вино у гърлото и беж да ме нема ся един ортак ми каза че ме е тражила за още вино ама ке я чекам да умре от жажда и тогай ке одим у гората
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те 20 години не ги.лови пита се защо ли защото се са на някои
15
1
 
7
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
Ти ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се водиш на отчет!!!!!!!!
14
0
 
7
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
А десетки нормални Убиват,изнасилват,отвличат,източват милиарди - те не са проблем -нормални са ! --------------Норама е хишничеството, а може би канибализма! Политика! Поражда не тъга, а ненавист, презрение, чувство което някои все още се опитват да контролират!пп.
13
1
 
16
 
! Отговори
е,това е проблема преди 6 години
2 психично болени ударила и ритна -те са проблема на "държавата" -затвор до живот !А десетки нормални Убиват,изнасилват,отвличат,източват милиарди - те не са проблем -нормални са !
12
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Моля не казвайте , че не сте от тези.Трябва да се грижим както за физическото така и за психическото си здраве , защото в противен случай се започва с фобии , характеропатии и други такива леки симптоми , които могат да прерастнат в психози , шизофрении и т.н.
11
1
 
12
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Останаха ли нормални хора в държавата? :)) По-лесно е регистър за нормалните да се води! Ситуацията в страната е стресова от който и ъгъл да погледнем! В 21ви век държавата не дава и лев на психолози терапевти грижещи се за псих.здраве на индивида -в БГ е за само за хора с пари!
10
0
 
10
 
! Отговори
не разбрах преди 6 години
Канибала , какво работи точно?На депутатите не са им малки заплатите. *** не им пречи живи да ни ядат.А за други.Във всеки тр. договор ги има и заплатата и задълженията. Че са малки малки са, ама ако не ти изнася - ставаш и заминаваш. А тоя комунистимески лаф - за толкова пари толкова работа, забравете го.1989 мина отдавна.
9
2
 
2
 
! Отговори
До varg преди 6 години
Мой човек, и ти си от психично болните. Да не мислиш, че не е известно твойто минало??
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то при тези заплати ще минем на канибализъм ..
7
1
 
12
 
! Отговори
е хубаво де, преди 6 години
Като знаете какво трябва, що не сте го направили. От години само коментирате проблемите. Нали ви плащаме да ги решавате!