Чиновници унищожават киселото ни мляко, правят го йогурт?

Предлагат различна микробиология и опаковки
8 юни 2017 10:52, Елка Василева
123
Чиновници унищожават киселото ни мляко, правят го йогурт?
Снимка: архив, Булфото

Българският институт по стандартизация (БИС) точи ножа на киселото ни мляко. Очаква се на 16 юни чиновниците от въпросния институт да разрешат две промени, които ще превърнат уникалния с лечебно-диетичните си качества български продукт в йогурт, пише "Труд".

Първата промяна в БДС за киселото мляко е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция.

В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг (потребителите могат да проверят лесно дали е спазен стандартът, като погледнат дъното на пластмасовите опаковки – на тях трябва да има знак PS).

Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. От гръцката компания настояват да отпадне изискването за материала.

Това означава, че се развързват ръцете на производителите да използват всякакъв вид опаковки, без оглед на това дали те ще съответстват на киселинността и останалите качества на продукта "българско кисело мляко".

Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко.

Предложението е внесено от шефката на Дирекция "Политики по агрохранителната верига" на земеделското министерство Лора Пастухова-Джупарова, от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и фирма "Вамид 2002" ООД.

Проверка на "Труд" установи, че Пастухова е действала зад гърба на земеделския министър Румен Порожанов. Тя обяснила, че за разреждането на бактериите решение все още не е взето и на 16 юни ще стане ясна съдбата на внесеното предложение.

От БАБХ отрекоха да са внасяли подобно предложение. Същото направи и собственикът на "Вамид 2002" Васил Николов. Вчера той изпрати декларация до института по стандартизация, в която посочва, че не се е подписвал под искане за изменения в БДС за киселото мляко.

Депутатът от БСП Румен Николов депозира въпрос към земеделския министър Румен Порожанов за съдбата на българското кисело мляко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: кисело млякойогурт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът е че и тараторът ще отиде по-дяволите защото "йогурта" е някакъв вид млечен крем.Определено не е кисело мляко.Ей, боже вместо да ни улесняват животът те го затрудняват.Сега ще трябва да си го правим вкъщи като едно време.
45
0
 
24
 
! Отговори
Horoto преди 6 години
Е тук сега стана проблема... За млякото глави режа!!!
44
0
 
33
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Тези хора имат йогурт в главите, а не мозък.
43
2
 
39
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Никога не купувам продукти на Данон!Кисело мляко си правя от доста време сам с домашно прясно мляко и закваска от Бор Чвор и винаги става перфектно, плътно, мазно и с каймак.Напоследък започнах и сирене да си правя и вкусът му няма нищо общо с продаваното в магазините под 10 лв., а на мен ми излиза 6лв. килограма. Като го ям ми изплуват спомени за баба и дядо на село, като във филма "Рататуи".
42
7
 
20
 
! Отговори
Въпрос на отцеляване преди 6 години
Мисля, че е крайно време за референдум "за или против членството ни в ЕС" и да се спасяваме преди да са ни унищожили...
41
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и към момента няма кисело мляко...Киселото мляко се разваля за няколко дни...Кое от купените млека може да се развали за няколко дни?
40
1
 
24
 
! Отговори
гхн преди 6 години
данон взеха да падат в кереча и се 4удят какво да правят? падат им продажбите?
39
1
 
20
 
! Отговори
ново време преди 6 години
Отдавна не съм виждал нито гюм нито мандра. Всички са модерни предприятия от модерен тип, отговарящи на много изисквания и... носят млякото с чували. Наблизо има фабрика за мляко- от 10 г. не съм видял нито една цистерна да влиза в него.
38
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз предлагам също бацила да го преименуват на Lactobacillus evroatlanticus.
37
0
 
11
 
! Отговори
Ганьо преди 6 години
Своге където правят и българският шоколад своге и уж вносният лилав шоколад които пък билуж с алпийско мляко много ми е интересно от Швейцария с какво го транспортират до тук това алпийско мляко?
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То като смените вида на закваската става съвсем друг продукт !Да си го кръстят както искат !А Българското кисело мляко се прави с тези закваски Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus !
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това сериозно ? чак до там ли опряхме ехе давие бамаката
34
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истинското кисело мляко е свещена храна, амброзия, храна на боговете. Бактерията Лактобацилус Булгарикус унищожава безжалостно всякакви вредни бактерии в чревния тракт, а оставя полезните. Атакува дори ракови клетки. Идеалния нано-робот, пазител на организма.
33
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то отдавна е унищожено. Сега ядем някакво подобие... Истинското кисело мляко преди много години беше в стъклени буркани. И сега има в стъклени, но не е същото...
32
0
 
17
 
! Отговори
аре преди 6 години
правиме експеримент, класическа бг рецепта - купуваме пресно млеко от хипермаркета, купуваме и кисело мляко, подквасваме пресното с лъжичка кисело - и получаваме НИЩО - тва е бг стандарт за кисело млеко! преди 30 г се получаваше са не! кво праиме са с тоя стандарт - ....., да? ДА!
31
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз Данон не купувам. Пълен *** са им продуктите. Половин година киселото им мляко не се разваля. А кажете какво има вътре?
30
1
 
18
 
! Отговори
Боил преди 6 години
До ShoppИзчезвай от БГ и отиди да плюскаш ГМО продукти
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно всичко в България се продава. Жалко
28
1
 
31
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Голяма е борбата за йогурта , още като дойдоха Данон и разбраха че тук не могат да продават *** си с нишесте , да умрат от яд. ЩЕ си направим друг стандарт който не БДС щом БДС го пазят *** и пак да питам за имената и адресите на тези хора , нека нищо да не им се случва ама да знаят те че има адресите тук да ги видим
27
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Shopp - Аз нещо не виждам къде е проблема? - Верно, ти нищо не виждаш. Може би защото толкова ти е акъла. Приеми моето съчувствие.