Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!

Dnes.bg попита: Да побързаме ли с въвеждането на еврото?
9 юни 2017 13:45,
196
Евро или лев? Внимателно, полека... Да не обеднеем съвсем!
Снимка: архив Reuters

Десетилетие след присъединяването ни към Европейския съюз у нас се заговори и за следващата стъпка - влизането в чакалнята на Еврозоната.

Финансовият министър даде заявка, че България ще иска подкрепа от европейските политици за присъединяването си към Механизма на обменните курсове II (ERM II).

Още по темата

И веднага почна дискусията: Да се присъединяваме ли или да си останем с нашата си валута?

Двете страни имат стабилни доводи. Подръжниците недвусмислено питат: Ако Европа е на две скорости, то не предпочитаме ли да сме в по-високата?

Противниците обаче яростно напомнят, че доходите ни не са измерими с европейските и че не сме готови.

Затова решихме да се допитаме и до вас, нашите читатели. В редовната анкета на Dnes.bg се включиха 2268 души, които ни отговориха на въпроса: "Да бързаме ли с приемането на еврото, както ни призоваха от ЕС?".

35% са категорични - въвеждането на еврото ще доведе до обедняване на обикновения човек.

23% пък не са придричиви за валутата, а настояват, че трябва да се работи за получаването на по-високи доходи. Без значение в лева или в евро.

Малко под 20% са на мнение, че бъдещето е в тази валута и няма какво да се бавим, а трябва да побързаме с присъединяването към Еврозоната.

Какво обаче ще означава влизането в нея? Е, 8% са категорични - времето ни да влезем ще дойде, но първо трябва да обясним на хората какви ще са резултатите.

Точно 8% са на мнение, че не трябва да прибързваме, а да видим накъде ще тръгне Еврозоната и тогава да решим - ще си купуваме ли баничка с евромонети.

А 7% предлагат и един друг вариант - да има референдум! Е, нямаме особен опит с референдумите, но пък си е пряка демокрация, нали така?!

Топката е в ръцете на политиците. Дали ще побързат или ще прояват политическо далновидно търпение предстои да разберем. Едно е ясно - ако имаме бъдеще в ЕС, имаме бъдеще и в Еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Валутния борд е най-голямото зло което може да се случи на една държава .. Вие сте мазохисти .. Валутния борд ни държи вечно бедни..
62
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Деноминация във финансите означава преименуване на паричните знаци, придружено с намаляване на номиналната им стойност или заменяне на старите парични знаци с уедрени нови за опростяване на разчетните сметки.Най-честата причина за необходимостта от въвеждането на тази мярка от държавата е инфлация (или хиперинфлация), придружена от рязко спадане на курса на книжните пари, или при присъединяването на държава към валутен съюз."
61
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не излезнем от Валутния се умрели ама живи .. Точно стагнацията и ниските заплати са от валутния борд .. Сърбия няма валутен Борд и война имаше и пак пенсиите са по-високи.. Ако Валутния борд е хубаво нещо то много държави ще го възприемат.. Държава с валутен борд не е държава.. Затова Да Живее Еврото..
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ние трябва да излезнем от този валутен борд"Ти май си роден след 1998'*** и не знаеш каква е лакомията на управниците ни. Само чакат да излезем от борда и са ни докарали нова хиперинфлация и пак парите на народа ги няма за сметка на шепа хипермилионери.
59
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единствено големите риби, търговците и политиците ще спечелят от цялата работа. Никакви регулатори няма да оправят нещата. Умът ни е настроен, така че ако предложат 1 хляб за 1 евро, при положение, че е струвал 1 лев преди, ще не ще човек лесно свиква и се съгласява, като подсъзнателно не прави разлика между еврото и лева. Освен това търговците може да вдигнат малко грамажа на хляба за да замажат очите, предполагам , но цената ще е пак по-висока и хората ще станат още по-бедни...
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 41, ти сериозно ли??Като се оставяте да ви мачкат българските "биснесмени"-мутри и има такива като тебе които ни обясняват, че не можело да се вдигнат заплатите, разбирасе че ще стоите на тези мизерни заплати.
57
4
 
1
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 6 години
Икономика, финанси - игри за напреднали и заблудени...Цаката е , че е добре този, който печата хартийките... Обаче успяват да ни заблудят, че "ТЕ" не печатат *** така хартийките... Имало строго-финасови закони... Пълни глупости! Българинът НЕ работи, защото няма стимул - няма хартийки! Ха да напечатат някой друг милярд и да го вкарат като държавни поръчки , било то в строителство или нещо друго, да видите как ще се усети...Само че НЕ, ние трябва да сме бедни!
56
3
 
2
 
! Отговори
Без име преди 6 години
Утре Ботев ще стане грък,Левски македонец,Йовков руманец.
55
4
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Абе мало* мници .Валутният може единствено да ограничи , евентуална хиперинфлация.Нека ви видим с заплатка от 3,4 банкнотки от по 100 евро, как ще купуватебира, и ще си плащате нета за да блещите глупости.Вижте я Гърция, бил съм там и преди да премахнат драхмата.Откакти въведоха еврото, се удавиха в заеми и подържат един изкуствен стандарт, който се крепи на несъществуващ приход.А алчните ни банки и политици, съвсем ще ни погубят ако въведем евро
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 56Чехия е доста далече от покриване на изискванията за еврозона, сега знам какво ще кажеш че там стандарта е по-висок, така е ама по-високия стандарт не е следствие на невъвеждането на еврото, а от един процес който направиха 90-те години, казва се лустрация. България можеше да стане член на еврозоната още 2012-2013 годин, за съжаление ББ стопира негласно процеса 2009, това стопиране ни струва няколко милиарда само от фалита на КТБ, отделно лихви, такси за превалутиране и т.н. и т.н.
53
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе будали ние сме в най-лошата ситуация на Валутен Борд.. Валутния борд ни граби по 2-3 милиарда на година.. отгоре натова 28 миарда блокирани в американски и европейски банки гаранция за Борда.
52
0
 
4
 
! Отговори
... преди 6 години
България става член на крупни международни структури при две условия: структурата го е закъсала и е пред изчезване или България е загубила война. В случая с еврото важи първото.
51
3
 
22
 
! Отговори
Без име преди 6 години
Армия нямаме,ограда нямаме сега и левчето като махнат.Ние какви сме? Държавата е затрита.Спи народе интегриран отзад. Твърдо За Левчето. Твърдо не на Еврото.
50
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой пак изцепи - "комунистите... като се изчистим от комунистите....".От кого ще се чистим? Ей, разберете най-накрая: комунист значи човек, който има политически и социални възгледи за добруването на цялото общество, за резултатите на които всички се надявам, но никой не иска ди си мръдне ***, за да се случат. С две думи - свестен човек.И като се "изчистим" от свестните хора, ще останат сами като тия като баце ви Бойко и Командира - псевдо-комунисти (самозванци и лицемери, доказано е).
49
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние трябва да излезнем от този валутен борд , няма такава държава в света с изключение на Хонконг който смуче от Китай .. Затова въвеждатенето на еврото е добър вариант .. Бедни сме заради Валутния Борд затова всички изпреварват..
48
2
 
9
 
! Отговори
Суека преди 6 години
Лев ... това е националната ти ВАЛУТА И трябва да си остане тя а не други държави и институции да ни печатат и управляват чрез тяхната валута (НЕ ,че сега не ни УПРАВЛЯВАТ и гърчат де) ! Трябва да си пазим нашата история и традиции в това число и ВАЛУТАТА !!!
47
1
 
9
 
! Отговори
ЕДИН преди 6 години
Преди всичко трябва *** /считай министъра на финансите/ да обясни точно и ясно как и на какъв принцип ще стане присъединяването към еврозоната. Къде ще се дене резерва на валутния борд и на каква цена ще сменим еврото с лева - 1 към 1 или 1 към 1,95583.
46
0
 
0
 
! Отговори
Кебапчета преди 6 години
балканския г0л Г ь 3 , не че нещо ама толкова сте бедни като африканци в ЕС .
45
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ви каза, че при въвеждане на еврото, 1? ще се заменя за 1.955 лева? Кой гарантира, че един хляб от лев няма да се продава за 1?? Кой гарантира, че заплата от 500 лева ще стане 500 ?? Защо Чехия си пазаруват с крони и изобщо не се натискат за зоната по-глупави ли са или икономиката им е по-слаба? Само питам.
44
10
 
4
 
! Отговори
гошо тъпото преди 6 години
До Гошособствена валута имат и Зимбабве и Ботсвана...Такива пишман патриоти без грам мозък като тебе,само показвате колко сме зле...територИАлно се пише,дорогой,и няма значение каква ни е валутата,а какво можем да си купим с месечна заплата...Освен това, валутен борд да ти говори нещо,другарю разбирачев ?