Фолклорни ансамбли: Без кукерски маски на "София прайд"

Обявиха се в защита на символи на българската народна традиция
10 юни 2017 15:14, Елка Василева
41
Фолклорни ансамбли: Без кукерски маски на "София прайд"
Снимка: архив, Булфото

Фолклорни ансамбли, сред които "Гоце Делчев" и "Българе", два кукерски състава са изпратили протестни писма до ВМРО, Столична община и Министерство на културата, в които се обявяват против използването на кукерски маски и фолклорни символи по време на "София прайд". Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

"Категорично заявяваме, че сме против използването на кукерски маски и каквито и да било други български фолклорни символи по време на "София прайд". Самото отъждествяване на подобно шествие, което по своята същност противоречи на традиционните ценности и морал, характерни за България, е неприемливо и преминава границите на всякаква толерантност", се заявява в писмото на изпълнителите на Ансамбъл "Гоце Делчев".

"С огромно възмущение посрещаме факта, че ЛГБТ общността, подкрепена от приятелите си у нас, решава да посегне и употреби в своята стилистика доказалите се през вековете и запазени чрез фолклорното ни наследство символи на българската народна традиция, а именно - кукерските облекла и народните ни носии.

Категорично възразяваме тези емблеми на изконните български устои да бъдат използвани в контекст, интерпретиращ в нездрава посока техните обредни и естетически послания, крепили съществуването ни като народ. Имаме толерантно отношение към хората с нехетеросексуална ориентация, но сме крайно обезпокоени от намерението българското фолклорно наследство да бъде употребено в услуга на нетрадиционен за народопсихологията ни морал, който е и в разрез с основните християнски ценности", посочват от ансамбъл "Българе".

От движение "БГ патриот" също са изпратили писмо до Столична община, в което се обявяват за недопускане на провеждане на "София прайд" и изразяват възмущението си от намерението да се използват кукерски костюми.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
гейовете Божията дъга оцвъкаха ехидно, едни кукерски маски няма си присвоят.да си сложат по едно пауново перо отзад за по-ефектно парадиране и да обиколят три пъти с кючеци мюфтийството байрам по залез. следват карнавалите на ексхибиционистите, содомитите и шоуто на веганите в един ден за повече заетост на психаролозите
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен кеде ги има *** ?ДА ти кажа ли къде на м......... в п........
8
25
 
5
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Ще си изкараме супер, докато джуджаците на Путин искат да ни убиват, за да угодят на Кремъл. Е, няма да стане скъпи другари. Ние нищо лошо не ви мислим, приканвам ви към същото. Животът е много кратък, защо да го тровим с омраза и жажда за зло? Дайте да си живеем и да вървим напред. Днес си хетераст, а утре? Утре нищо не се знае, повярвайте ми. Бъдете толерантни и не бийте различните от вас, за да не ви бият утре вас!
7
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как народни носии и кукерски маски ще носят тези! То бива, бива, но това вече минава всякакви граници! Те не се борят за права, а за привилегии, което няма да стане!
6
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито са кукерски нито фолклорни подобни маски има навсямъде така че айде
5
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и в Перник, защо не? Само, че там ме знаят като Пешу Жилезуто.
4
0
 
13
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Ще чакам колегите от днес.тюрк на прайда и после ще ги заведа в Спартакус. Всичко ще е за моя сметка, секса също.
3
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От колко часа е прайда, че да знам колко да изпия за да не ми пука като нацеля някой педдераст с бокса.
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не ги почерпят с някой винкел там,от където са излезли.
1
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам на участниците в прайда,да дойдат и да дефилират на кукерският фестивал в Перник в края на януари догодина...