Спасение в самоубийството!? Можеше ли Даниел да бъде спасен?

Психолог пред Bulgaria ON AIR: Нужни са мерки в кризизисни ситуации
Обновена: 15 юни 2017 08:53 | 15 юни 2017 08:52, Петя Славова
130


Самоубийството е най-сложният поведенчески феномен. Няма как да се разговаря със самоубил се. Няма как да се изследва това състояние изцяло. Първо трябва да бъде овладяна лабилността на искащия да се самоубие. След това трябва да се създаде среда без провокации и нападки. За случилото се в Шумен със сигурност не са помогнали всички сеирджии пред блока на момчето.
Още по темата

Това каза психологът Христо Монов в студиото на "България сутрин". Според него самоубийството на Даниел от Шумен трябва да бъде катализатор за среща между експерти в кризисните ситуации.

"Този трагичен инцидент трябва да бъде повод да се съберат специалистите в тази област. Да се обсъдят нужните мерки, да се изготви план за критични ситуации. Трябва да се направи отделно кризисно министерство, а не всичко да върши МВР. Една институция не може да се справи със всичко", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че има прекалено малко профилирани психолози за подобни случаи. По темата говори и Венцислав Станков, председател на синдикат "Огнеборец".

"Действията на колегите са били адекватни. При такива ситуации се създава оперативен щаб от психолози, които ръководят останалата част от екипите на базата на поведението на застрашения", посочи Станков пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Относно предложенията на очевидците да се опъне спасителен батут под прозореца на блока, от който скочи момчето, той каза, че подобни устройства са много ненадеждни.

"Платно не можеше да се опъне, тъй като зависи от терена, а пред блока има много дървета. Освен това у нас много рядко използваме тези платнища, а и те не са много надеждни. Нямаше как да се използва подобен дюшек. Не във всяка пожарна служба има подобно устройство. В София има едно такова платнище. И ако някъде има нещо подобно, то то е много старо", поясни председателят на синдикат "Огнеборец".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
toi da ne ska4a ot nebostarga4 4e da ne izdarji platnoto e ot tazi viso4ina bez problem izdarja stiga da ima xora koito da go razpanat
61
7
 
2
 
! Отговори
до 78 преди 6 години
Виждал ли си макар и по игрални филми сълзите напиращи в очите на жени излязли пред блока си когато някой реши да скача? Тревожните изражения на всички пред блока? М? Виждал си ги. Те са сеирджии, така ли? Оллигофрен!
60
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За смоубийците няма задгробен живот душите им са подложени на деструктуриране
59
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В коя държава при такова самоубийство хората няма да излязат пред блока? Всичките значи на този свят които са излезли пред блока са сеирджии според твоята логика?Болен мозък, сеир от турски означава да се забавляваш докато гледаш, а не само да гледаш.
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 75 Ето ти с изкривеното си мислене веднага вкарваш бирички, семки, а хората са се струпали долу със свити сърца с надеждата да не скочи.Кой от тях е пиел бира, люпил семки? Значи всички трябва да си стоят по панелните дупки и да се правим че нищо не се случва? Ето това е грозното...все едно не става въпрос за човек а за котка, която решила да скача.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой каквото ще да пише, истината е, че на никой не му пука! Затова нямаше как да бъде спасен, затова и държавата ни няма как да бъде спасена. Който успее да се спаси в някой край на света, където ще забрави род и родина и език, другите ще си измрат тука от мизерия и това ще е. Положението вече е неспасяема, ама на кой му пука?!
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смятайте щом психолози стават хора, които си мислят , че когато хора се струпват отдолу пред блока на самоубиеца те са сеирджии. Тоя е психично болен, не психолог.
55
3
 
5
 
! Отговори
Отвратен преди 6 години
"Спасение в самоубийството!? Можеше ли Даниел да бъде спасен?" Конкретно: В такъв педерастки свят на сорос и билдерберговите - не!
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 68 Оня психолог дето нарече хората струпали се пред блока сеирджии, ги обиди по този начин всичките. А ти ако ми кажеш че съм сеирджия в очите ако съм там долу и ще ти начупя кратуната.
53
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При нас е винаги така - като стане белята, тогава почваме да умуваме какво е можело да се направи. Значи никоя от службите не е била подготвена за такъв случай. Да видим ако не дай си Боже има подобен, дали ще реагират по-адекватно.
52
3
 
9
 
! Отговори
можеше преди 6 години
Мисля че това момче просто е имало силен недостиг на човешко отношение, на разбиране и адекватна помощ, а не от от силови и залъгващи действия. Защо веднага като причина номер 1 за решението му да се самоубие се сочи психично заболяване? Дори да има такова, то как се е появило - със сигурност не от прекрасен живот!Заболяването е следствие, не причина! Вероятно е търсил съпричастност за проблемите си и не ги е открил. И какво решение му предлагат? Да си пиел хапчетата и всичко е щяло да бъде наред? Да, направо ще цъфти от щастие и благополучие, просто всичките му реални проблеми ще изчезва
51
2
 
6
 
! Отговори
жж преди 6 години
До Анонимен 61Какво са правили там тогава?Доколкото знам, пожарникарите разполагат или поне би трябвало да разполагат с платнище, което да използват за същата цел в случай на пожар. Това е можело да спаси момчето. Иначе да си бяха стояли в базата.
50
3
 
7
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Само в София има 1 подобен дюшек...Мда...и само в София автопарка на Народното събрание, и министерствата се "ъпгрейдва" системно....сакън да не изостанем от "западния стандарт"! Страната на "приоритетите" - лукса на управляващите - несъизмеримо по-важен от живота на гражданите!В Харманли...в Харманли...има ли достатъчно говеждо? Клетите бежанци получават ли си овреме жалките помощи от над 1000лв???
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 61 Тук е въпросът, че нищо не са предприели. Затова говорим.
48
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало дървета затова не използвали спасителен дюшек. Ми за 3 часа едни дървета ли не можете да изрежете бре?
47
3
 
7
 
! Отговори
жж преди 6 години
до 46Ами за какво са ни пожарникари, щом сами трябвало да се грижим за себе си? Сами да си гасим пожарите, сами да се лекуваме, сами да си ловим престъпниците и сами да въдворяваме ред. Страшна логика! Нали за това са служби - да са в услуга на обществото, когато то има нужда от тях. Аре, мисли преди да пишеш!
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, големи специалисти тук. Дано не изпаднете и вие някой ден в такава ситуация.
45
3
 
12
 
! Отговори
Оч преди 6 години
Добре свършена работа щеше да е ако Даниел беше още жив. Това са оправдания пред себе си, за да могат тия хора да спят. Много били скъпи дюшеците, цената на един живот в така или иначе топящата се нация е много по-висока. Не само пожарникарите, всички в случая са некадърни. Да, понякога нищо не можа да спре решилия, но 6 часа са си 6 часа. Няма кадри ни в пожарната, ни психолозите, ни лекарите. Хората с психични проблеми трябва да бъдат лекувани адекватно от професионалисти, а не от близки.
44
6
 
10
 
! Отговори
пери преди 6 години
Вчера в Англия падащо от блока бебе спасиха от пламъците, при условие, че не са имали време за нищо, а нашите служби за два часа не можаха да изумуват какво да направят и гледаха как момчето се убива. Жалко. Некадърността е ненадмината.
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е как ще кажеш, че хората излязли долу пред блока са сеирджии, бе?