Спасение в самоубийството!? Можеше ли Даниел да бъде спасен?

Психолог пред Bulgaria ON AIR: Нужни са мерки в кризизисни ситуации
Обновена: 15 юни 2017 08:53 | 15 юни 2017 08:52, Петя Славова
130


Самоубийството е най-сложният поведенчески феномен. Няма как да се разговаря със самоубил се. Няма как да се изследва това състояние изцяло. Първо трябва да бъде овладяна лабилността на искащия да се самоубие. След това трябва да се създаде среда без провокации и нападки. За случилото се в Шумен със сигурност не са помогнали всички сеирджии пред блока на момчето.
Още по темата

Това каза психологът Христо Монов в студиото на "България сутрин". Според него самоубийството на Даниел от Шумен трябва да бъде катализатор за среща между експерти в кризисните ситуации.

"Този трагичен инцидент трябва да бъде повод да се съберат специалистите в тази област. Да се обсъдят нужните мерки, да се изготви план за критични ситуации. Трябва да се направи отделно кризисно министерство, а не всичко да върши МВР. Една институция не може да се справи със всичко", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че има прекалено малко профилирани психолози за подобни случаи. По темата говори и Венцислав Станков, председател на синдикат "Огнеборец".

"Действията на колегите са били адекватни. При такива ситуации се създава оперативен щаб от психолози, които ръководят останалата част от екипите на базата на поведението на застрашения", посочи Станков пред репортер на Bulgaria ON AIR.

Относно предложенията на очевидците да се опъне спасителен батут под прозореца на блока, от който скочи момчето, той каза, че подобни устройства са много ненадеждни.

"Платно не можеше да се опъне, тъй като зависи от терена, а пред блока има много дървета. Освен това у нас много рядко използваме тези платнища, а и те не са много надеждни. Нямаше как да се използва подобен дюшек. Не във всяка пожарна служба има подобно устройство. В София има едно такова платнище. И ако някъде има нещо подобно, то то е много старо", поясни председателят на синдикат "Огнеборец".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
34
 
! Отговори
Нди преди 6 години
Толкова ли не можаха да го дръпнат навътре, като гледам тая жена колко близо е била до него...
1
1
 
39
 
! Отговори
Хайде преди 6 години
пак нови *** на държавна (т.е. наша) хранилка!Да се направило отделно кризисно министерство...