Борис IV – наследникът на българската корона

Князът свири на китара, обича изкуството и е фен на Реал Мадрид
16 юни 2017 14:07, Красимир Ангелов
165

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Почти цялото многобройно семейство на Симеон Сакскобургготски се събра в София за 80-годишнината на последния български цар. Заедно с тях има и представители на много кралски фамилии от цяла Европа.

Покрай многото гости със "синя кръв" едно момче остава малко в сянка, макар че вероятно трябва да е обратното.

Още по темата
19-годишният Борис, първороден син на починалия през април 2015 година княз Кардам, на практика е наследникът на Симеон II за царската корона, колкото и условно да е това понятие в момента.

Според редица монархисти Симеон Сакскобургготски все още може да се титулува цар на българите, а не цар на България. А според Търновската конституция царската корона се предава по низходяща мъжка линия – от баща при най-големия му син. Toчнo това се случва и през 1943 година, когато умира цap Бopиc III. Тогава короната наследява непълнолетният му син Симеон, а не брат му Кирил, който става регент на малкия цар и бъдещ български премиер.

Наследникът на короната княз Кардам почина през април 2015 година след няколко години в будна кома след катастрофа. Неговият първороден син Борис, който през есента трябва да навърши 20 години, вече се води Княз Търновски т.е. той е престолонаследник. Принцът приема титлата на баща си Княз Кардам след злощастната му кончина и е носител на династичните права. И тъй като до момента в българската история е имало трима монарси с името Борис, един ден внукът на Симеон II би трябвало да приеме името Борис IV. Макар и без царство.

Борис Принц Търновски се ражда на 12 октомври 1997 г. в испанската столица Мадрид. Покръстен е по традиция в източното православие. Негов баща е Кардам Сакскобургготски, а майка - Мириам де Унгрия и Лопес. Има и по-малък брат – Белтран.

Борис е учил в "Европейския лицей" в родния си град, както и в Австрия. Говори испански, английски, френски и малко български език. Обича спорта и е голям фен на Реал Мадрид. Близки до семейството споделят, че той е наследил чувствителността към изкуството на майка си и интереса към музиката от баща си, като дори свири на китара.

Княз Борис Търновски, заедно със своя дядо Симеон II, посрещаха всички кралски особи, включително и испанския крал Фелипе, по време на погребението на Княз Кардам.


165
Още от
Напиши коментар Коментари
134
3
 
2
 
! Отговори
Кристиан Борисов преди 4 месеца
Цар на какво бе?
Това леке смее да се нарича български княз?
Боже господи!
21 век сме а тия още си играят на принцове и принцеси!
Само ако знаеше какви престъпления е извършил дядо му срещу народа ни!
133
0
 
1
 
! Отговори
вени преди 7 месеца
До Мони Хазарта

върна си бащинията,а сечтта е по лесоустройствен проект-идете в Боровец и се убедете с очите си има ли гори
132
0
 
2
 
! Отговори
вени преди 7 месеца
До Анонимен

Клишето "Чиста и свята република "е фалшификат-няма документ,пък и по това време дори Гарибалди се е биел "В името на Краля"
131
1
 
9
 
! Отговори
Иво преди 7 месеца
Бог да пази Царя на Българите!
130
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
според Търновската конституция царската корона
Наложена конституция.
Левски е ясно казал ,,свята република'' и
затова се страхували импереалистите от идеите му повече отколкото османлиите от него.
129
4
 
1
 
! Отговори
/ преди 7 месеца
Тоя има око над републиката ни от мен да знаете , и сите шмекери са навити.
128
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
130-ti vidiah my savetnicite, oshte si biah v Bulgaria. Taka che ne mi hvali SaxeCoburg-ite (Windsor-ite). Germantsite da si stoiat v Germany. Kakto the tretirat bulgarite tam taka sledva da se tretirat. Ako ne nosiat pechalba van or Bulgaria.
127
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Симпатичен младеж.
126
4
 
10
 
! Отговори
Мони Хазарта преди 8 месеца
Голям късмет изкара царчето, че го домъкнаха в България да ни "оправи". И той позаглади косъма, че беше скъсан като мишка, а и бая мошенници натрупаха много пари покрай него. Върна си резиденцийте и горите, после някои му ги взеха, но дърветата и каквото можеше беше разпродадено и изнесено.
125
8
 
8
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 8 месеца
Достойни крадливи наследници на дяда си Фердинанда - всичките ! И Ст. Стамболов е съжелявал, че го е извел от бърдаците на Виена и го е довел в България за княз. А негово крадливо нищожество Симеон, защо дойде у нас ? Още ми е хубаво, дето ме оправи точно за 800 дни......
124
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Горко му на тоя цар с такъв народ.....
123
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Защо Реал бе Борисчо? Ми ние тук сме от Барцилона
122
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
ВЕНИЗЕЛОС е всъщност от черните римляни представящ се за Елинас, каля дакси филе се каталявено поли каля апо пуй се ке ти исе ,а на пас на гамитис ре маляка.

Царе, князе, всички са един дол дренки, в средновековието са вървели, но в днешно време не.... . На България не и трябват такива извънземни със синя кръв, моята пък е зелена като пия абсентче - луда работа. Аз пък съм на хан Аспарух внук, ама кел файда като Боко селяка и Симеончо партийката на лукчето ни управляват . Пийте по ракийка и бягайте към 2-ри терминал.
121
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 136 Всички монархически фамилии в света са в роднинска връзка,още от Средните векове.Какво право има германката Екатерина Велика над руснаците?Да зачерктнем и тяхната история ли,според теб?Сакс Кобургота са част от българската история и точка.
120
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Saxe-Coburg Gotha e germanska familia. Kakvo prava I'ma Tia bad bulgarite?
119
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Виготура 134 ТЕ,са част от историята,а не действащи крале,***.С изключение на монархиите в ЕС,които са половината от европейските държави.
118
18
 
31
 
! Отговори
Виготура преди 8 месеца
България е парламентарна република за какви наследници и корони говорите бе вашата мами.ца миризли.ва журналистическа!?!?!?!?!
117
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
кАжете и за другото чадо- Хасан ли беше Мустафа ли или Исмаил?
116
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 119 Не четеш от правилният източник.Всичките лидери на Октомврийската революция са евреи,без Сталин.Или си вмирисан руски,или сръбски трол,или от БЮРМ,или от БКП/БСП.
115
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Днешните гърци са смесица от турци,араби и слевяни,така наречените.