Цигари, пиене и дрешки – с най-малки сметки! Къде? В България!

Потребителските цени и услуги у нас са най-евтини според Евростат
16 юни 2017 19:15,
58
Цигари, пиене и дрешки – с най-малки сметки! Къде? В България!
Снимка: архив "Булфото"

Цигарите, алкохола, ресторантите и дрехите са най-евтини в България от всички 28 държави в Европейския съюз, показват последните проучвания на европейската статистика.

У нас пушенето и пиенето са 56% от средното ниво в ЕС, което Евростат обозначава като 100%.

Европейските статистици са сравнявали цените в шест категории – "Храна и безалкохолни напитки", "Алкохол и цигари", "Хотели и ресторанти", "Облекло", "Потребителска електроника" и "Лично транспортно оборудване".

България е първенец по евтиния в три от тях. Освен в графата за алкохол и цигари, страната ни застава на първо място по най-ниски цени и в тази за ресторантите и хотелите (44%). В тази категория втора след нас се нарежда Румъния (53%), следвана от Чехия (56%).

Най-скъпи са ресторантите и хотелите в Дания – 150% от средните за ЕС цени и в Швеция със 144%.

Още по темата

Дрехите са друга група, в която страната ни държи първото място по ниски цени. У нас те са 81% от средното в ЕС, а най-високи са в Швеция – 136%.

Най-евтини са цените на храните в Полша (62%), а най-скъпо е в Дания (148%). Тук стойностите за България са 71%, пише "Труд".

С изключение на Дания (146% от средното равнище в ЕС) разликите в цените между страните членки по отношение на личното транспортно оборудване са малки. Най-ниски са цените в Чехия (78%), а най-високи в Холандия (119%). В България цените са били на 86% от средните за ЕС.

Данните показват, че общият индекс "Потребителски цени и услуги” у нас е на най-ниско ниво в ЕС – 48% от средното.

Ценовите равнища силно се различават в отделните страни на съюза. В Дания те са най-високи – 139% от средното за ЕС, втора е Ирландия (125%). Следват Люксембург и Швеция (124%), Финландия и Обединеното кралство (121%).

На другия край на класацията след България най-ниски са цените спрямо средните в ЕС в Румъния (52%) и Полша (53%).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Лондон метрото е около 150-200 паунда за месец. Влак в английско под 15 паунда за 40-50 км няма. Да не говорим за такситата. 600-800 паунда минимум е стая под наем в къща със съквартиранти в зона 1 (центъра)Да не говорим за доп. разходи към колите - застраховки, такси, данъци.В английско средната работна заплата годишно е 35000 паунда преди данъци. Да не споменаваме детските градини, училищата и университетите колко струват.
32
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от изкривени статистики -стъкмистики. Покупателната способност на хората е важна, кажете какво може да се купи с минимална работна заплата във всяка европейска страна. А с МРЗ може ли да имаш семейство и деца при 2ма работещи родители в България ? Да, но в някой друг живот.В Европа работещ беден няма, това е разликата
31
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Дания като съм пазарувал от супермаркет блъска 4 пъти повече пари за елементарни хранителни стоки. В Лондон под 150 паунда на седмица не се пада само за храна. Да не говорим, че англичаните масово ядат сандвичи за 3-5 паунда на обяд. Българите през това време за 8 лв ядат в ресторант супа и второ+ бирата.
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не може да говорим за общо с Европа ние се отдалечаваме всеки ден от нея ,нашата комунистическа олигархия се укрепи повече отвсякога,само фиктивни две в Европа,а за тях е все едно защото те знаят че с нас не може да се работи,т.е само сме граница пък да си троши главите като ни харесва
29
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Италия - Верона - Рим магистралата е 35 евра в едната посока. Тук реват за 100 лв за винетка за цяла година. В Хърватия - 15 евра магистрални такси в едната посока.В Сърбия - 10 евра магистрални такси в едната посока. Словения - 15 евра седмична винетка.Солун - Атина магистралата - 16 евра в едната посока.аман от лузъри псуващи 'високите' цени в България.
28
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция всичко е по 2. Цените са като в България, но в евра. В Хърватия е по скъпо почти двойно. в Италия - 2-2.5 пъти. Да не говорим за другите държави.Транспорта е 4-5 пъти по скъп в цяла европа.Наемите - тройно по скъпи.Да не говорим за ресторанти и барове.
27
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Лондон бирата е 4-5 паунда. В Дания е 12 лв. В Австрия е 4-5 евра. В Холандия - 4-5 евра.т'ва в непретенциозни кръчми.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28Я кажи една държава дето алкохола е по евтин ?За дрешките .... същото ?
25
2
 
21
 
! Отговори
Социолог преди 6 години
Народа видя как е по белите държави ,няма как да се лъже вече с псевдо новини....
24
1
 
15
 
! Отговори
Неграмотен преди 6 години
Спирт с есенция=Българско "уиски" после евтинууу било :)Китайско "Доле Къпъна" 7 лв ....Ефтинджак
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми идеално, най-вредните неща най-евтини. Да купува народът, по болници да ходи и да се топим с всеки ден....схемата е желязна.
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Лидъл Германия олио 99 цента, масло 1.30 Е, мляко прясно 65 цента. Кашкавал нарязан между 4-5 Е за килограм, кисело мляко 49 цента. Кайма от турският магазин по 3 Е за кг., бутчета и по 1.50 Е за кг. има често.
21
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Билетчето за метрото в Хамбург е 3.20 евро в едната посока. Ко плачете като вдовици за софийското билетче от 1.60 лева?
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори във втора употреба е скъпо в България. Понякога новите неща са по-евтини дори от там. А за цигарите и алкохола какво са кажем, браво, страхотно. Затова масово се пуши, в чужбина още по-осезаемо това се вижда, почти няма българин който да не пуши от всички, които познавам.
19
5
 
4
 
! Отговори
От Германия преди 6 години
Цените в Лидл в България са същите цифри като тея в Германия, само че в Германия цифрите са в Евро а в България в лева.Продуктите в Лидл са добри на нивото на Реве и Едека и някой даже по-хубави . Просто няма такова разнообразие. *** се продават в Алди и Пенимаркет.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 1740 евро :))) и ще споделиш ли колко е таксата за тунелите за да се позабвляваме ?
17
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви пикая на Лидъла.Там само *** продават!
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина да пазариш от Лидъл е все едно да пазрииш от контейнер за ***. Такива отрови няма никъде!
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах по новините преди време сравнение на цените в България и Франция. В БГ забележете бяха избрали верига и сравняваха с някакъв хр. магазин в центъра до Айфеловата кула. Нали се сещате колко е разумно такова сравнение. За дрехите също можем да поспорим. В Германия маратонки Найк за 25 Е, тениски и по 1-2 Е на намаленията, но в магазина не смърди на китайски долно качествени ***. Айде да не се убеждаваме колко е страхотно всичко в обезлюдена, ограбена България. Винетка в Швейцария 40 Е.
14
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Викаш, в френския Лидл има свинско за 2.5-3 евро ? Аре бе !