Втори сме в Европа по мамини детенца. Кога да се изнесем от дома?

52,8% от българите живеят с родителите си
195
Втори сме в Европа по мамини детенца. Кога да се изнесем от дома?
Снимка: Reuters

България се нарежда на 2-о място в Европа по брой на "мамините детенца", показаха данни на "Евростат" и американско проучване.

52,8% от българите между 25-34 години продължават да живеят в бащината си къща. По-напред в класацията от нас по този показател е само Словакия. Там 56,6% от хората от същата група живеят с родителите си.

Кога трябва да се изнесем от дома си дискутираха в студиото на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Светлозар Желев, литературен критик, доц. д-р Мила Маева, етнограф и Дони Василева, "Мисис Баба" 2015 и текстописец.

"Разбирането в по-патриархалните общества е, че родителите трябва да се грижат за децата си, докато те самите имат свои. Получава се много неприятна задължителност на това, че родителите трябва да поемат грижите за децата си и после децата за родителите", смята Светлозар Желев.

Той бе категоричен, че когато нещо е задължително, не е добро.

Според Дони Василева причината за това често срещано явление у нас, а и в други държави по света, се корени във възпитанието, което родителите осигуряват.

"Ако те не са научили децата си да знаят, че един ден ще трябва да поемат по своя път, няма как те сами да пожелаят да напуснат дома", отбеляза Василева пред Bulgaria ON AIR.

Целият разговор вижте във видеото тук


195
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
0
 
7
 
! Отговори
7 преди 3 години
Нормално е да имаме най-голям процент, след като имаме и най-ниските заплати в Европа! Mислете малко преди да пишете статий! От коя банка ви плащат?
167
0
 
21
 
! Отговори
славянин преди 3 години
В България младите живеели с родителите и не били хомосексуални - какви ''смъртни'' евроатлантически грехове!?
166
0
 
8
 
! Отговори
Само така преди 3 години
Демократична Америка критикува начин на живот на словашките и други роми защо живеели заедно ми , Тръмп махай визите Бойко вдига самолета Спартан и всички са доволни даже и Лас Вегас ще видят и имотите ще поскъпнат. Тръмп бъди мъж махни визите за европейските малцинства .......
165
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой знае ли защо заменят със звездички името Е+л+к+а?
164
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** да смята

Защо само словашките, бе?
Нашите да не са нещо като второ качество? Защо и те да не отидат да си отживеят там?
163
0
 
3
 
! Отговори
Елка да смята преди 3 години
Словашките роми живеели няколко поколения заедно чакат умниците от Америка или Канада да махнат визите и те да се изсипят няколко поколения на социални помощи в новата земя на неограничените невъзможности където има долари в небостъргача на Тръмп махай визите .....
162
0
 
15
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Ако нямат какво да продадат родителите, да им купят на децата жилища всичко става много сложно у нас. Ниския стандарт да живот и заплата прави плащане на кредит или наем сериозен проблем. За това хората не бързат да се изнасят и чакат да "падне нещо". По-голямата част от тези проценти са жени чакащи рицар на бял кон да ги вземе у тях. На мъжете някак им е по-неудобно да живеят с техните.
161
3
 
4
 
! Отговори
Елка да смята преди 3 години
Роми на село за 500 лев не работят !!!!!!??????? и живеят по няколко семейства заедно манталитет !!!!!!!???????? ...... Наеми си роми за охрана на авто паркинг в София молимте счупи тъпометъра на макссссссс
160
3
 
7
 
! Отговори
Елка да смята преди 3 години
Като останеш на улицата фалирал и разведен с една ипотека за няколко хиляди евро панел какво ще ядеш в София кой ще те храни в София , щото ако си изучен тираджия почваш с 1500 евро на месец ама си далеч от София и караш в Испания пак като си вземеш испанска и ......... Така нататък .........
159
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Перфектен вариант, стига всички в къщата да са съвестни! Това че някои живеят с родителите си не означава, че разчитат задължително на тях да ги хранят и гледат! Симбиозата между млади и стари в една къща облекчава домакинството!
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** да смята
....................
Значи си на равнището на ромите, ясно.
157
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По празниците хиляди "столичани" отиват "да видят престарелите си родители" и да натъпчат колрите с храна, да ги оскубят и да се върнат доволни и предоволни.
А ония цял живот блъскат за да си изхранват създанието докато са живи.
156
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** да смята
.....................
АМА ТИ НЕ СИ ЛИ ОБРАЗОВАН, ЗАЩО ОХРАНА.

Ами като умрат мама и тате, кой ще те храни .
Безполеузно и ненужно същество.
155
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
като прасетата в *** чакат да ги хранят.
154
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Търтей
Ммммххх..., ммм ти си за убичане и цилуване. Как си лежиш от кълка на кълка.., оха кой като теби.
153
1
 
11
 
! Отговори
Елка да смята преди 3 години
Камилче със заплата 500 лева чисто на месец като охрана на някой квартален паркинг в София с тези лихви и тези цени на кв. метър 800евро ипотека само по филмите нHD формат то хубаво че цените на имотите гонят испанските цени ама минималната в Испания е 800евро , калкулатори имате смятай те и колко години си трябват и то при положение че ще трябват още пари за нови мебели и битова техника . При ниски заплати всяка една банка ще ви откаже ипотека така беше и в сащ банките раздаваха долари на всеки
152
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само как подскачат хрантутниците.

Мъжът е ИСТИНСКИ МЪЖ, когато е способен да създаде семейсдтво, да постгрои дом за това семейство и да осигури прехраната му.
АКО НЕ Е СПОСОБЕН на това, не е никакъм мъж, а същество от мъжки пол
151
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МНОООГО РЯДКО МАМИНОТО ДЕТЕНЦЕ ПОДПОМАГА СТАРИТЕ СИ РОДИТЕЛИ!!!
ОБИКНОВЕНО ГИ ДОИ ДО ПОСЛЕДНО.
А ХОРАТА СЛЕД КАТО СА СЕ ПЕНСИОНИРАЛИ И СА ОТГЛЕДАЛИ И ОБРАЗОВАЛИ ДЕТЕТО СИ, БИХА МОГЛИ ДА СИ ПОЧИВАТ ВЕЧЕ, ДА ОТИДАТ НА КУРОРТ, НА ЕКСКУРЗИЯ В ЧУЖБИНА...
150
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХА-ХА
149
1
 
14
 
! Отговори
Търтей преди 3 години
При живи родители кой е луд да бачка за 460 лв. Бойко обеща 1500 лв , но сега се оказа че това обещание е пълна лъжа.....справка Каролев. Българските "бизнисмени" да си наемат мигранти които са високо образовани и ще са съгласни да работят за 460 лв.... Пак аз ще се отдам на дълъг неплатен годишен отпуск и ще чакам 1500 евра средна заплата. Не работя от 4 години и съм мн добре.