В Македония бесни: Договорът с България – предателство!

"Съвместното честване на Илинден означава, че отричаме нацията си"
22 юни 2017 12:00, Красимир Ангелов
277
В Македония бесни: Договорът с България – предателство!
Снимка: БТА

Очакваното подписване на договор за добросъседство между Македония и България и готвеното съвместното честване на Илинден срещна лавина от реакции на местни историци.

Още по темата

"Съвместното честване на Илинден означава, че отричаме нацията си", пише в заглавие Македонският вестник "Вечер", цитиран от БТА.

"Илинден 1903 г. е по някакъв начин символ на македонската борба и непокорство. 1903 г. е ореол, славна борба на македонския народ, борба единствено на ВМРО, без никаква подкрепа от България или от други балкански държави", казва пред вестника историкът Александър Стойчев.

Той посочва, че общото честване на най-големия македонски празник с България е акт, който противоречи на историческите факти. Нито една балканска държава, включително България, не е подкрепила македонските революционери в тяхната борба за самобитност, за собствена държава. Напротив - историческите данни доказват противното - че през януари 1903 г. България е забранила на своите полицейски и военни структури по какъвто и да било начин да подкрепят македонската революционна борба, т.е. подготовката за въстание, каквото се е знаело, че предстои през 1903 г., твърди Стойчев пред "Вечер".

Друг голям вестник в западната ни съседка – "Република", пише, че Зоран Заев е ударил директно по македонската история с това, че е поканил премиера на България Бойко Борисов заедно да честват Илинден в Македония.

"Това своеобразно предателство спрямо Македония все пак е било скъпо платено, а подаряването на нашата история на България не е единственото, което Заев трябва да даде за получените средства", пише "Република".

"Цената, която Заев ще трябва да плати за средствата, които е получил в кампанията, не е никак малка. Според някои информации, освен историческото предателство, което Заев прави в момента, следващото трябва да бъде влизането на българската нация в преамбюла на конституцията и даване на търгове на български компании в Македония", пише "Република".

Вестникът твърди, че Зоран Заев е дал на българите компакт диск с разговори на македонското държавно ръководство, в които се разкриват информации за политиката на Македония към България и договора за сътрудничество с България. Онова, което Заев дължи на България, ще се плаща от целия македонски народ, пише "Република".

Вестникът пише още, че гражданите на Македония са разочаровани и гневни от отношението на премиера Заев, който усмихнат се е снимал край паметника на "българския" цар Самуил, а неговата партия иска да разруши паметника на Самуил в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
2
 
26
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ТАКАВА ДЪРЖАВА "МАКЕДОНИЯ" НЕ Е ИМАЛО, НЯМА И НЯМА И ДА ИМА
188
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо макетата без да искат пропускат една буква от ВМОРО не ВМРО, а ВМОРО, демек не е македонска организацията а македоно-одринска, второ илинденското възстание се развива по цялата територия на османската империя населена с българи от Странджа, през източна Тракия до земите на днешна Албания, хубаво е да знаят тия неща
187
1
 
20
 
! Отговори
morelini преди 6 години
Разочаровани са шепа хора които не си знаят историята.То бива да си задно колело ама чак пък толкова.Димитров ясно го каза...Македония има отделна история след 1944 година.ТОЧКА...
186
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонците са гърци, пък Гърция не ще и да чуе да ги признае като държава. Пък може информацията ми да е стара. Тия дебели глави трябва да ги оставят да си ги счупят сами. И да не ми пишат за гей паради, защото великия Сашко е бил отявлен п.е дер.ас. Да си вземат парадите при тях
185
0
 
9
 
! Отговори
До 178 преди 6 години
Ще видиш кой ти е истинския враг, умнико. Като те обрежат на дърти години шипта.рите. Оставете ги тия умници да си пишат сами тука, не си струват вниманието
184
25
 
3
 
! Отговори
Сиртакис Казандакис преди 6 години
Македонците са гърци, а не българи.
183
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макетата ни използват като трамплин за ЕС и НАТО. Като кажем една добра дума за тях и ги приемат, после очаквайте само про.стотии от тях. По-коварни са от византийци
182
2
 
4
 
! Отговори
илия луков преди 6 години
До ТЕОДОРИС КОМНИН ЕПИРтриклета да е европа, дето ни раздели!!!!!!
181
2
 
25
 
! Отговори
бОли ме преди 6 години
Ще побеснеят още повече, ако най-накрая разберат, че на обикновения българин му е през оnая работа за тях, техните претенции и фантасмагории. Въобще не ми пука кой, как, какво и защо. Все пак дразни кражбата на история, длъжни сме да реагираме в памет на онези, които са се жертвали за тази кауза. Но тя съвсем не е моя кауза. Нека си се гушкат със сърбите и да пътуват за историческото бунище, откъдето впромеч се е пръкнала и т.нар. им "история".
180
13
 
5
 
! Отговори
ТЕОДОРИС КОМНИН ЕПИР преди 6 години
..ПРОДУЛЖЕНИЕ ____А ПЪК АЛЕКСАНДЪР 3-ТРЕТИ ВЕЛИКИ --ТОЙ ЗАВЛАДЯВА СЕВЕРНИТЕ ЗЕМИ = ТОВА Е ПЕОНИА !! == КОЕТО ДНЕС Е БЮРМ=ФИРОМ !МАКЕДОНИА Е СВЕЩЕННА И ВЕЛИКА ГРЪЦКА ЗЕМЯ !
179
7
 
6
 
! Отговори
ТЕОДОРИС КОМНИН ЕПИР преди 6 години
ИСТИНАТЕ СЕ ЗНАЕ ОТ ВСЕКИ ПО СВЕТА..ОРИГИНАЛНАТА И ПЪРВА МАКЕДОНИА Е САМО НА ГРЪЦКА ЗЕМЯ..ТЯ СЕ Е КАЗВАЛА ''ЕМАТИА'', ПО ВРЕМЕТО НА АХИЛ, НЕСТОР, ПИРРУС НЕОПТОЛЕМ, ОДИСЕАС, И МЕНЕЛАЙ...И ПЪРВИТЕ ДВЕ СТОЛИЦИ И СА -- ПИДНА И ДИОН (КРЪСТЕНА НА ВЪРХОВНИЯ БОГ ЗЕУС - ТЕОС = ДИОН)...ЧААААК СЛЕД 800 ГОДИНИ ПО ВРМЕМТО НА АЛЕКСАНДЪР 1 И АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ И СИНА МУ ФИЛЛИПОС 2-РИ, --- МАКЕДНИА ПОГЛЪЩА ХАЛКИДИКИ И ЕДНА ЧАСТ ОТ ЕПИР + ЮЖНАТА ЧАСТ НА ДНЕШЕН ''ФИРОМ''= СКОПЯНИЯ'' = ТОВА Е ПЕЛЛАГОНИА !А ПЪК АЛЕ
178
1
 
23
 
! Отговори
до viktor make преди 6 години
Не ви и щем,само недеите да преиначавате историята,защото хората са се борили за българското и Вие нямате право да сте техни наследници. Що се отнася за територия,то Вие трябва да се бойте повече,албанците чакат своя час.
177
1
 
16
 
! Отговори
Ааааама преди 6 години
НЕ ИМ САКАМ Я МАКЕДОНИЯТА , НО ДА НЕ НИ СЕ НАТИСКАТ , АЙДЕ МОРАМ , АЙДЕ ПОМАГАЙТЕ ЗА НАТО И ЕС , ЧЕ АЛБАНЦИТЕ КЕ НИ ЗАСТАВЯТ ДА УЧИМ АЛБАНСКИ !
176
1
 
10
 
! Отговори
Путинка преди 6 години
Ну, Заев, погоди!
175
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МАКЕДОНЕЦЩом говорим за уикито: да, пише в българския вариант, че държавата ни е от 681г., което е пълна олигоф..ия, защото куп други държави приемат за начало на българската държавност 632г., демек 50г. преди нас самите!!!
174
9
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Макрон и Меркел подариха Македония на България без бой!!!Путинофилите са в скръб, още една държава избра НАТО и ЕС.
173
2
 
20
 
! Отговори
до 191 преди 6 години
Цял свят знае ,къде са се заселили Кубервите Българи ,в земите днешна Македония южната и половина и в Гръцка Македония вие сте по българи от повечето Българи.
172
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голямо предателство на сърбомакедонизма. Какво ли пише в договора? По-скоро е предателство от страна на България, като знаем кои ще го пишат и подписват. Дано Божо Димитров им напише договора, че иначе ще е пълно предателство.
171
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ви кара със сила българи да ставате?
170
5
 
18
 
! Отговори
етвае преди 6 години
тук в тая фейк новина мобилизирали троловете -над 200 коментара, целящи да ни скарат с братята ни на фона на затоплянето.. руска им работа... а новината за 100 лв праг на плащанията няма коментари!