В Македония бесни: Договорът с България – предателство!

"Съвместното честване на Илинден означава, че отричаме нацията си"
22 юни 2017 12:00, Красимир Ангелов
277
В Македония бесни: Договорът с България – предателство!
Снимка: БТА

Очакваното подписване на договор за добросъседство между Македония и България и готвеното съвместното честване на Илинден срещна лавина от реакции на местни историци.

Още по темата

"Съвместното честване на Илинден означава, че отричаме нацията си", пише в заглавие Македонският вестник "Вечер", цитиран от БТА.

"Илинден 1903 г. е по някакъв начин символ на македонската борба и непокорство. 1903 г. е ореол, славна борба на македонския народ, борба единствено на ВМРО, без никаква подкрепа от България или от други балкански държави", казва пред вестника историкът Александър Стойчев.

Той посочва, че общото честване на най-големия македонски празник с България е акт, който противоречи на историческите факти. Нито една балканска държава, включително България, не е подкрепила македонските революционери в тяхната борба за самобитност, за собствена държава. Напротив - историческите данни доказват противното - че през януари 1903 г. България е забранила на своите полицейски и военни структури по какъвто и да било начин да подкрепят македонската революционна борба, т.е. подготовката за въстание, каквото се е знаело, че предстои през 1903 г., твърди Стойчев пред "Вечер".

Друг голям вестник в западната ни съседка – "Република", пише, че Зоран Заев е ударил директно по македонската история с това, че е поканил премиера на България Бойко Борисов заедно да честват Илинден в Македония.

"Това своеобразно предателство спрямо Македония все пак е било скъпо платено, а подаряването на нашата история на България не е единственото, което Заев трябва да даде за получените средства", пише "Република".

"Цената, която Заев ще трябва да плати за средствата, които е получил в кампанията, не е никак малка. Според някои информации, освен историческото предателство, което Заев прави в момента, следващото трябва да бъде влизането на българската нация в преамбюла на конституцията и даване на търгове на български компании в Македония", пише "Република".

Вестникът твърди, че Зоран Заев е дал на българите компакт диск с разговори на македонското държавно ръководство, в които се разкриват информации за политиката на Македония към България и договора за сътрудничество с България. Онова, което Заев дължи на България, ще се плаща от целия македонски народ, пише "Република".

Вестникът пише още, че гражданите на Македония са разочаровани и гневни от отношението на премиера Заев, който усмихнат се е снимал край паметника на "българския" цар Самуил, а неговата партия иска да разруши паметника на Самуил в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
6
 
19
 
! Отговори
Е, па... преди 6 години
Тц,тц,тц.... Речи му "маке" и го остави да се вари у собствения си сос.Абе, не ни треба "вашта" Македония, бре!!!!То, веке тя не е и "ваша", ама вие още го не знаете! - )))Я, одите та питайте Сърбите - чие е веке Косово?Същото ке биде и су вас!Същите сте, като укропитеците у 404!
148
15
 
7
 
! Отговори
do bat gogo преди 6 години
50 процента ти е пихтията в мозъка .Албанците са 20 процента от населението на Македония и то от тях не малко са християни , а самосъзнанието им е македонско.Ти по добре си гледай колко са *** и турците в България колко са
147
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" А Зорош що вика по въпросо за Македонията. Че прави ли майдани да докара шиптерите на власт "".............Пак ти казвам - слушаш отровна руска пропаганда.
146
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"" Заев е со албанците. Бугария ги подкрепува шиптарите. То само по себе е срамотно ""...............Не слушай руска пропаганда.
145
9
 
15
 
! Отговори
Бат Гого преди 6 години
Проблем на македонците не са им Българите или Европа или каквото и да било.Проблем са им Албанците които бавно ги претопяват но каква ще е Македоня след 10 години.Та то сега Албанците има 50% във парламента и налагат етнически етнос.Пази боже нас .....
144
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дръндерБаба ти пак беше на гей-парада оня ден за 2 сандвича, а жените на всички евроaтлантици като тебе проституират в бежанските лагери на Меркел за да си докарат някой кинт. Aхаха ей евро-слугинажче леко да не се преработиш достътъчно бежански крака ли изми днеска бе ***.
143
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нямам никакво желание да се обединявам с македонците - те са си чешит хора и нека си живеят в своята македонска чешит държава. Апелирам да се признае македонският им език. Няма как да е български диалект той, след като е препълнен с чуждици с английки произход. Просто трябва да живеем в мир и да им помогнем да станат част от ЕС - това само по себе си ще реши проблемите помежду ни.
142
4
 
8
 
! Отговори
дръндер преди 6 години
До Анонимен 154:Жена ти се продава на гарата, дъщеря ти я плясках вчера в Южния парк, работят за пари да те издържат, понеже си безработен ***!
141
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** реват кански надушвайки поредния си провал. Настават тежки времена за рушофилството.
140
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чак пък лавина, не е вярно това. Прегледах македонските публикации, наистина има отрицателни, но не са масово навсякъде. То и в БГ врещят разни серсеми против сближаването, ама така са им задали опорните точки кремляните.
139
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заев много добре знае, че сме едни буклуци и от нас нищо не става. Ядем храни трета употреба жените ни проституират в арабските махали сред бежанците за какво идва он нас нищо не зависи Боко е роб на Меркел. Албанците излязоха хора на място Путин да се хване с албанците по-добре.
138
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен Радев президент на обединена България и Македония, а Зоран Заев премиер.
137
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комшиике аз като съм бил на работа отпуска не ми се е случвало да ходя *** на теб маи секи ден ми се вижда зе да правиш нещо маи съмнително да не те пратя да се отчиташ у някоя институция
136
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гордея се с македонския си произход, защото македонци са ми дали най много любов, особено майка ми и дядо ми. Намирам тези дрязги за неестествени.Логично би било православните славяно езични на Балканите да се обединим
135
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е македонист сърбоман.. ще прави мърсотия
134
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има хора в Македония които цял живот са били на държавна служба , журналисти , историци на хранилка .. Само за защото са плюли срещу България.. В Македония никой не можеше да направи кариера без да пювне поне един път срещу България.. Какво е в сърцата на тези хора сега..
133
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тръмп с идея за инсталиране на слънчеви панели по стената с Мексико "Тумпета ще се окаже по-*** и от Рапоня.
132
6
 
24
 
! Отговори
Кръвта вода не става преди 6 години
Да- ние македонците сме Българи от хиляди години и Българи ще си останем,без значение какво им се иска на сърбите и на руснаците!
131
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно нещо мога да кажа на историка-хахахаха!
130
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България прави с Македония това, което сърбите така и не успяха - привлича ги чрез паспорти...