Нови мерки: Спират от движение коли без катализатори

Пунктове за ГТП без лиценз, пуснат ли такива автомобили
26 юни 2017 09:04,
344
Нови мерки: Спират от движение коли без катализатори
Снимка: архив, Reuters

Както се правят проверки за неизправност на колите, така трябва да се прави и проверка за катализатор. И да се вземат мерки, включително и спиране на колата от движение, обяви министърът на екологията Нено Димов.

"Както не можете да карате кола, която има неизправна спирачка или кормило, така би трябвало да не може да карате кола, която има проблеми с очистващата система. Или изобщо няма катализатор", смята той.

"Съсредоточили сме се върху проблема с катализаторите, защото той ни помага да решим един от главните въпроси - чистотата на атмосферния въздух", каза Димов пред 24 часа.

Още по темата

Според него единият проблем е при първата регистрация на колите в страната. В пунктовете масово няма апаратура, която да измерва нивата на отработените газове, и се прави регистрация, без това да е проверено.

Вторият проблем са годишните технически прегледи, при които колите масово се пускат или без катализатори, или с неизправни и за това няма санкция.

Според министъра е важен и контролът по пътищата. "Както се правят проверки за неизправност, така трябва да се прави и проверка за катализатор. И да се вземат мерки, включително и спиране на колата от движение", коментира Димов.

Работна група от няколко министерства изготвя промени в нормативни актове. Димов смята, че пунктовете за технически прегледи, които пускат коли без катализатори, трябва да остават без лиценз.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
0
 
6
 
! Отговори
huehuehue преди 6 години
'Ми ако имам 2?'Ми ако единия съм го оставил в багажника?Куките не могат да решат дали аз имам катализатор.ГТП-то не го бройте. Ще загладнеят много, ако всяка кола мине от там в и е в ''норми'' .
275
0
 
10
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименДа но никой не говори за това, а за как да изтърбушим коректните отново! Вие какво си мислите, че на Иван или Петкан от Ново село където полиция няма от 20 години и кара без книжка и ГТП му дреме за катализатова. И да го вкарат тоя закон като няма кой да проверява смисълът от него ще е нулев! Или какво КАТ-таджията ще ляга под колата и ще форсираш, като се надигне ако лицето му е черно си за спиране от движение, ако не е си ОК? те кръв немогат да мерят вие газове ще мерели
274
0
 
19
 
! Отговори
Замислен преди 6 години
Честно казано, изобщо не съм наясно имам ли катализатор. От къде да знам когато съм си носил автомобила в сервиз за смяна на гърне какво се е случвало?! Но, автомобилът ми е перфектен според апаратурите на ГТП. Та, що за разлайване е това?! Автомобила е замерван, в нормите е, какви катализатори, какви излишни усложнения.
273
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съгласен съм. Смешниците с втора употреба S-класи и 7-ми серии да им го втъкнат, ама яко! Като са отворени и демострират колко са ларж, да платят 4 бона за катализатор на Мерцедес. К'во ги бърка!
272
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека да го направят! Така ще ударят и селките тарикати с "премиум" кошниците. Купил си дърта 7-*** серия, и като умре катализатора, го изтърбушва и си я кара така. Защото е скъсън патър. Това най-много ще ме изкефи!
271
1
 
16
 
! Отговори
обява преди 6 години
Търся работа, като "охрана на катализатор", лежа под колата, прегръща го и не го пускам до като не дойде собственика на автомобила!
270
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeА полиция да открие кой го е свил или да ги уволним всички.е значи си дойдохме на думата :) Кварталния като не може да го намери да си взема сбогом с колектива.От 70 хил некадърника да оставят 15 хил дето ще вършат работа и да им дадат по 3 бона заплата.
269
0
 
17
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименСлед като си си платил данъци, такси и каквото друго се сещаш то тогава държавата е ДЛЪЖНА да ти осигури условия, а не каквото и да стане оправяй се сам, плащай си пак и тн. Тогава за какво са данъците и таксите? Дайте да спрем да плащаме данъци и такси и да уволним всички държавни *** и тогава вече може да изисквате хората да подменят това или онова когато е ОТКРАДНАТО. Защото вече няма да има полиция която да виси в кафенетата вместо да търси крадци!
268
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е начина. И не само. Трябва да се забрани вниса на коли над 10 години. И данъка да им е мега солен. На новите не трябва да има данък поне три години. Простичко, но няма политическа воля за това.
267
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 262Всички, които употребяват термини като трошки, таралясници и други подобни, очевидно не знаят за какво става въпрос,ти па не се ли сещаш? 25 годишна Астра кво е?
266
0
 
11
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименА полиция да открие кой го е свил или да ги уволним всички.Нали аз с данъците си им плащам заплати или те са само за украса?Като искаш нещо трябва и да дадеш! Няма средно положение. А БМВ-тата който димят като параход и се чудиш дали са на мазут или въглища? А старите чавдари? А градски транспорт на по 100 години? А непроверени сервизи и автоморги където се пласират крадените части? Аз ще сложа нов, а къде е държавата която ще ми гарантира, че новия няма след 2 дена да го откраднат
265
1
 
2
 
! Отговори
Men преди 6 години
До ХимикаМда и двигателите им са в прекрасно състояние, не пипат ни масло ни антифриз, абе приказка, направо пречистват въздуха.
264
0
 
4
 
! Отговори
Пежо 205 преди 6 години
До АнонименКаква е цената на чифт гуми и каква е тази за катализатор?Съответно какъв процент от средната заплата са чифт гуми и каъв процент е катализатора?
263
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВъодошевенНооо, съответно - спират се постъпления от данъци, винетки, гражданска, ДДС и акциз на горива, ДДС от части за поддръжка, сриват се данъците от сервизите. Абе, някой смята ли преди да говори?!кви данъци бе, тия с гробниците си ги ремонтират сами с тел и гвоздеи.
262
0
 
2
 
! Отговори
49907 преди 6 години
Т.е. нищо не се променя. Защото те винаги са мерили газове, то ако няма катализатор няма да са в норма.
261
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Dies IraeА когато колата ти е регистрирана с катализатор и някой ти го е откраднал през нощта?ами колата на трупчета докато сложиш нов катализатор или направо на вторични суровини.Ако ти откраднат гумите по джанти ли ще я караш?
260
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"сриват се данъците от сервизите"Каха. Какви данъци от сервизи? Колко хора ползват официалните сервизи на марката? 99% от сервизите не са чували за касова бележка.
259
4
 
14
 
! Отговори
Химика преди 6 години
Какъв катализатор при коли на пробан-бутан или метан?! Там практически не се отделя вредна емисия!
258
1
 
14
 
! Отговори
Въодошевен преди 6 години
Готино :) Хайде да видим какво ще последва. 2/3-ти от автомобилите в България са с откраднат катализатор. Цената на катализатора е такава, че собствениците не могат да си го позволят. А и да могат - то пак ще бъде откраднат. Та, теоретично - спираме бракмите, те отиват за скрап. Нооо, съответно - спират се постъпления от данъци, винетки, гражданска, ДДС и акциз на горива, ДДС от части за поддръжка, сриват се данъците от сервизите. Абе, някой смята ли преди да говори?!
257
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министърът на екологията Нено Димов освен да се обенсява как ще спира коли без катализатори да обесни и как ще спре краденето на въпросните. От всичките ми познати останахме малцина вече, на които все още не са ни ги свили.