Борисов пуска "Магистрала в знанията": Всички в училище и образовани!

Кабинетът прие механизъм за задържане на децата в образователната система
117
Борисов пуска "Магистрала в знанията": Всички в училище и образовани!
Снимка: архив, Булфото

"Магистрала в знанията" - всяко дете да посещава училище и да излиза от там образовано, поиска премиерът Бойко Борисов от институциите.

Борисов подчерта, че образованието е основен приоритет на правителството му и не си спомня друг кабинет да увеличава учителските заплати с 330 млн. лв. на година.

"България трябва да има образовани хора, виждате в Асеновград, в Столипиново образованието не е на необходимото ниво", коментира още той при представянето на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в Министерския съвет.

По думите му всички други програми за иновации, за растеж в икономиката минават през преподавателите и образованието на всяко дете. Иначе премиерът очерта две възможности – то да тежи после на социалната система, което да поражда напрежение сред работещите или да стане престъпник.

Борисов посочи, че безработицата в момента е 6% и повече не може да падне, "защото в някои от етносите не знаят да четат и да пишат и не могат да си намерят каквато и да е работа".

Механизмът предвижда да има екипи във всяко населено място, които ще трябва да идентифицират учениците, които са отпаднали от системата или са в риск от отпадане и да приложат комплекс от мерки за тяхната реинтеграция.

Проблемът предполага да се влезе в квартала, в махалата, в конкретното семейство, където проблемът е от липсата на обувки до липса на желание на детето или на родителите да посещава училище, и всеки от тези проблеми трябва да се реши по различен начин, коментира вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му най-големият проблем е на входа на образователната система. Малко над 5% от българчетата, една четвърт от ромчетата и над 10% от децата от турски произход не са обхванати от образователната система, каза той. Според него, ако за дадено семейство не е ценност детето да ходи на училище, приоритет има общественият интерес и държавата да бъде на мястото си – със санкции, мотивация и подкрепящи мерки детето да бъде задържано в клас.

По думите му резултат от действията от механизма трябва да има веднага, още от идващата учебна година и ако той работи, да бъде оформен в закон.

Кметовете ще определят районите на обхват на всеки екип, в който пък ще има представител на МВР и на дирекцията за социално подпомагане. Те ще знаят кои деца не са обхванати и ще прилагат комплекс от мерки, ще работят с родителите, с медиатори и основната цел е да бъдат убедени родителите и децата, че образованието е най-важната ценност, обясни просветният министър Красимир Вълчев.

Вътрешният министър Валентин Радев пък вижда ролята на министерството си в това "внимателно да ги принудим да си дадат децата в училище". МВР ще положи усилия, защото е по-добре да се занимаваме с децата, отколкото след това с престъпници, подчерта той и посочи, че агресията е навсякъде, включително има посегателства върху полицаи.

Премиерът Борисов пък се обяви за стимули за учителите, които работят в по-трудна среда.

"Не искам да говоря за етноси, защото всяко българче ни е ценно и важно, но майка ми е била учителка и знам като си дойдеше и каже: "Надула ми се е главата". Не навсякъде еднакво лесно се работи с учениците", каза той.

Премиерът бе категоричен, че България ще започне да се мери с останалите, когато производителността на труда стане като в други държави, а това минава през образованието на всяко дете.
 


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
3
 
! Отговори
extremist преди 3 години
ТАЯ ПСЕВДО-ДЪРЖАВА СЕ НАПЪЛНИ С ПРО*СТИ СУБЕКТИ - ТИКВЕНИ ЕКВИВАЛЕНТИ
103
1
 
0
 
! Отговори
ПРОМЯНА ЩЕ ИМА НО преди 3 години
ТОЯ ПО СРЕДАТА МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСЕН. СЕГА ВЗЕЛ ДА ГОВОРИ КАКВО ТРЯБВА, АМИ ТВОЯТ МАТ'РИАЛ ТИ ДАВА ЗА ТРЕТИ ПЪТ ВЛАСТТА БЕ БОКО.
ЗАПРЯТАЙ РЪКАВИ И ДОКАЖИ КОЛКО УМЕЕШ, А НЕ САМО АЗ ВИ НАПРАВИХ,АЗ ВИ ПОСТРОИХ,ИЛИ ПЪК СНИМКИ В ЕВРОПА С БАБА МЕРКЕЛ И ТЕМ ПОДОБНИ
102
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Герберасчета, прочетете как СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ е подарил на вашия любим Кирил Домусчиев
55 000 000 през Български Морски Флот .
101
1
 
7
 
! Отговори
Българин от Холандия преди 3 години
Здравейте сънародници, пиша ви, след като съм тук от 11 месеца, само да ви гарантирам и информирам, че тук в Нидерландия всички - индуси, пакита, мароканци, турци, поляци и прочие са като бебета, не смеят да гъкнат, веднъж имаше спречкване между група поляци, дойдоха 2 буса с общо 18 ченгета, по 2 метра, спукаха ги от бой, след това ги изселиха от мястото. Никой вече не смее да гъкне, а тези които искат по-добра и лесна работа, учат холандски, работят на 2 смени, чистят, това трябва и в БГ
100
2
 
10
 
! Отговори
Инструментът преди 3 години
На мен ми харесва отчетът на Борисов Той е плачевен и е резултат на многогодишните му управления както и на корумпирюните Вълчев- Кунева
Но нека той да отиде вътре в цыганските махали Ако не му е мило за живота му а той много се обича Така да кажа отчетът му е верен дължи се на него самия но инструментът му е грешен Няма сила която да накара родове да учат Трябва да се подкрепят и развиват българските деца умни и талантливи не безнадеждните родове Тях ги подкрепя БХК и Шорош да са такива
99
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българино, ти ли си прост и ненормален или СОБСТВЕНИКА НА ГЕРБ , твоят учител по математика ,теология , история , химия , финанси ......... Вземи се в ръце *** !
98
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен107 Може да си много образован и пак да си останеш прост.
97
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Простият говори за образование - парадокс в парадоксална държава.
96
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вълкът козината си мени, но нрава не!
Нищо добро няма да стане, като върнат циганчетата в училище, даже ще стане по лошо!!!
Ще станат просто образовани престъпници! На цялата работа съм сигурен че агресията в училищата ще се увеличи още повече!!! По принцип винаги съм гласувал за Бойко, ама това според мен е безумие! Според мен колкото и нехуманно, дискриминационно и неевропийско да бъде, просто трябва да им се забрани да се размножават толкова много! Помнете ми думата, ще стане по зле!
95
2
 
5
 
! Отговори
Борислав преди 3 години
Хах,''ВинетУ'' и ''Синовете на великата мечка'',ще бьдат задьлжително и единствено четиво !!
94
5
 
8
 
! Отговори
Борисов за о. Белене преди 3 години
АМАН от този БОрисов пратете го на остров Белене з а петстотин години заточение да се научи да не краде милиарди с подставени лиц а от народа..Като докарат ненужните реактори там ще ги варди да не им свалят гаките.
НЯма здраво дете необлъчено от педофилски камери в училищата ..
93
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже се трупа напрежение и се постава въпросът за образователен ценз при гласуване,а старият внос му е основен гласоподавател,той сега ще им вади дипломи,защото е ясно,че на училище ще ходят формално.
Ще заделят отново някоя огромна сума от нашите данъци,разбира се,ще ги хранят и поят,че да имат присъствие в училище,а дипломи ще се дават само за да има църния електорат право да кара кола,пък ако се въведе и образователен ценз- и за гласуване-ще е убил с 1 куршум ,2 заека....с нашите пари
92
4
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Второ, искаш твоят електорат да е образован? Създай си специални Ман.галски училища в Банкя, примерно: ман.галско училище "Гербери". Гледам,ч е такъв блок вече има построен в Пловдив, в Ж. К. "Тракия" с името "Гербери". Много сте зле с главата, не стига това, ами и сте на власт!
91
3
 
11
 
! Отговори
obrazovanie преди 3 години
след като образова населението тук, може да отиде и
по другите балкански страни да прави същото
90
4
 
10
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
"Според него, ако за дадено семейство не е ценност детето да ходи на училище". Не! Гербери, гербери... пет стинки акъл немате в Тиквите. Самото ходене на училище не е ценност, а това, което ще научиш там е ценност, но това, което се учи в демократичните училища е противобългарско, като например обичаите и песните на евреите, турците и ***. затова, аз чисто расов като белези българин, може и да не правят децата във вашите училища!
89
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ЕС търсят главно проститки и прислужници и няма нужда от образование. Държавата не харчи пари за безработни висшисти, а работничките получават метла с парцала и гумички и действат.
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1221

turskite i makedonski nauki
87
2
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
към Борисов: Дръпни една "магистралка" бело и се упокой чоджум;)))
86
2
 
8
 
! Отговори
1221 преди 3 години
АКАДЕМИЯ НА РОМСКИТЕ НАУКИ
85
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази "магистрала" функционираше безпроблемно до началото на т.нар. "демократични" промени. От тогава насам - пълен и необратим батак!