Повече, по-малко? 6-7 млн. българи живеят зад граница

Шефът на ДАБЧ иска децата в чужбина да могат да полагат матура по БЕЛ
5 юли 2017 19:21,
64
Повече, по-малко? 6-7 млн. българи живеят зад граница
Снимка: Архив, Булфото

Около 6-7 млн. българи живеят извън границите на България. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

"Има над 3 млн. българи, които живеят извън границите на България, извън историческите ни общности, в САЩ, Великобритания, Франция и целия останал свят. Плюс още около 3 млн. българи, които са в традиционните ни общности. Това прави около 6-7 млн. българи", пресметна Харалампиев на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина.

По думите му в един момент може да се окаже, че най-вероятно доста повече българи живеят извън границите на нашата родина, отколкото в България.

"Наш приоритет ще бъде задълбочаване и засилване на работата с организации на българите, които са в държавите, където нямаме исторически общности“, допълни председателят на ДАБЧ, цитиран от "Фокус".

Той коментира, че все повече българи в чужбина искат техните деца да учат български. Затова и ще се работи за това българските деца да могат да се явяват на матура по български език и тя да бъде призната.

"Да дадем на активните деца възможност да запазят българския си език, да изкарат матурите там. По този начин им се дава самочувствие и сила", посочи Харалампиев.

Той обеща и да се продължи подкрепата за образователните звена на българите по света. Има над 300 български училища и още около 500-700, които са по-скоро частни училища, където учат по 3-5 деца, уточни шефът на агенцията.

Харалампиев отчете и че институциите са се противопоставили на намесата на чужди лица от Сърбия в кандидатстудентската кампания в Босилеград.

"Напоследък това ескалира с кандидатстудентската кампани в Сърбия. Тя беше много тежка, остра и саботирана от страна на частни лица и на представители от общинската администрация, представители на гимназията в Босилеград", обясни той.

България е независима държава и ще се държи като такава. Нейните органи твърдо ще защитават българите, независимо дали живеят в България или извън нея, отсече председателят на ДАБЧ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комшиире ми когато бяха тук в България си имаха едно дете . преди седем години заминаха за Германия . това лято си дойде на почивка и ме черпи че му се родил син .ПЕТОТО дете .
10
1
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно, сега като починат бащите и майките им, ще спрат да пращат пари в България, та да ви видим правителства и икономисти, депутати, а и обикновенни крадци, какво ще правите...
9
0
 
22
 
! Отговори
Испания преди 6 години
Само не разбрах защо трябва да полагат изпит по БЕЛ, който има желание сам си обучава детето.
8
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Шефът на ДАБЧ иска децата в чужбина да могат да полагат матура по БЕЛ"Хахаха точно тези деца ги боли да не казвам кое за БЕЛ и България. Смешници.
7
0
 
42
 
! Отговори
Поредните преди 6 години
Ами какво да кажа ... поредните глупости. Когато един ученик от САЩ се върне в БГ да положи марура ела ми се обади. Първо системата е напълно различна че даже и езика. Абе какво да се плюнча, резултата че 30% от народа живее в чужбина е показател.Най-лошото е че тези в НС не се стряскат, сигурно чакат да станат 80% извън страната и тогава може да се събудят.
6
2
 
38
 
! Отговори
Point of NO return преди 6 години
ненормална държава, кой ще стои в нея?!
5
5
 
20
 
! Отговори
ПОМНЕЩ преди 6 години
Бе кой нормален човек се е върнал - връщат се @мунджи зашото ги мързи да работят - лаборанта започна тази схема още 1999 година - бачкаш 3 месеца по-скоро подпираш метлата и после 9 месеца пей сърце!
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е добре.
3
1
 
18
 
! Отговори
Пфууахахахахахахахах преди 6 години
Права си Наде....Колкото по-бързо се уредим с куфарите и адиос!!!!
2
6
 
19
 
! Отговори
Пфууахахахахахахахах преди 6 години
7 МЛН живеят зад граница и тоя ми се хвали че имали 300 училища......Пълна пародия.....да предположим хипотетично, че сред тези 7 МЛН има 1 МЛН деца, които могат и искат да изучават български...Това прави по 3400 деца в училище! СМЕХ! Не им и трябва да учат български на фона на това колко "достъпно" им се предлага да учат родният си език горките!!! Не им трябва да си причиняват тази мъка, да си учат чужди западни или източни езици, които имат потенциал и просперитет в тях...
1
4
 
34
 
! Отговори
Още преди 6 години
Един мандат на ГЕРБ и ще станат 12млн.