Повече, по-малко? 6-7 млн. българи живеят зад граница

Шефът на ДАБЧ иска децата в чужбина да могат да полагат матура по БЕЛ
5 юли 2017 19:21,
64
Повече, по-малко? 6-7 млн. българи живеят зад граница
Снимка: Архив, Булфото

Около 6-7 млн. българи живеят извън границите на България. Това стана ясно от думите на председателя на Държавната агенция за българите в чужбина /ДАБЧ/ Петър Харалампиев.

"Има над 3 млн. българи, които живеят извън границите на България, извън историческите ни общности, в САЩ, Великобритания, Франция и целия останал свят. Плюс още около 3 млн. българи, които са в традиционните ни общности. Това прави около 6-7 млн. българи", пресметна Харалампиев на заседание на Комисията по политиките за българите в чужбина.

По думите му в един момент може да се окаже, че най-вероятно доста повече българи живеят извън границите на нашата родина, отколкото в България.

"Наш приоритет ще бъде задълбочаване и засилване на работата с организации на българите, които са в държавите, където нямаме исторически общности“, допълни председателят на ДАБЧ, цитиран от "Фокус".

Той коментира, че все повече българи в чужбина искат техните деца да учат български. Затова и ще се работи за това българските деца да могат да се явяват на матура по български език и тя да бъде призната.

"Да дадем на активните деца възможност да запазят българския си език, да изкарат матурите там. По този начин им се дава самочувствие и сила", посочи Харалампиев.

Той обеща и да се продължи подкрепата за образователните звена на българите по света. Има над 300 български училища и още около 500-700, които са по-скоро частни училища, където учат по 3-5 деца, уточни шефът на агенцията.

Харалампиев отчете и че институциите са се противопоставили на намесата на чужди лица от Сърбия в кандидатстудентската кампания в Босилеград.

"Напоследък това ескалира с кандидатстудентската кампани в Сърбия. Тя беше много тежка, остра и саботирана от страна на частни лица и на представители от общинската администрация, представители на гимназията в Босилеград", обясни той.

България е независима държава и ще се държи като такава. Нейните органи твърдо ще защитават българите, независимо дали живеят в България или извън нея, отсече председателят на ДАБЧ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Ablad преди 6 години
Nazmito mnogo e pochistval adresnite bg registri na mvr...vai...
30
4
 
59
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Работата с българите в чужбина си е загуба на време и средства, ако някой наистина търси начин да върне хората в България. Единственият начин е ясен, но за съжаление твърде неудобен: 1) полицията става независима и започва да разследва едрата престъпност; 2) съдът става независим и започва да наказва едрата престъпност с цялата сила на закона.Държавата ще се събуди от летаргията си за около 10-тина години. На никой не му харесва далеч от роднини, семейство, приятели и корени.
29
10
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хм, все още съм в България, но си говоря повечето време на английски, тренирам. Рано или късно ще напусна и няма да ми е мъчно. Много съм разочарована от манталитета на българите - голямо озлобление, агресия и омраза има даже във въздуха! Второ, ниско ниво на култура и образование, силно стеснен мироглед, поне 80%от по - възрастните българите не виждат на повече от метър от носа си, от мястото което обитават....За интелигентния и почтен човек тази страна е Ад. Затова хората напускат.
28
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е нема такава държава ... народа го нема ... смех
27
0
 
1
 
! Отговори
ЧалгароНомад преди 6 години
Как, стават нещата в България!?Аз, мога да ви купя, позоьорчета, и консуматори : )
26
34
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Немога да разбера каква е тази гордост че са се спасили?Е много е трудно да избягаш и да тежиш на нечия друга сациална система!
25
37
 
17
 
! Отговори
Пешо преди 6 години
Бегайте всички глезльовци спасявайте си кожичките! Ходете мийте чинии реализирайте таланта си!
24
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да де, римляните в България, българите навън - мечтата на всеки пъдар.
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя по-полека с исканията!
22
1
 
58
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Средата на 80те имаше документален филм...мисля че се казваше "Другата България"..беше от 2 или 3 части - според авторите му (още тогава) българите по света са били 10 000 000.Ще опитам и сина ми да ходи (паралелно) в българско училище...но...първо - не е евтино...и второ - няма места.България е хубава...но само ако не ти се налага - да броиш стотинките накрая на месеца! Повече от четвърт век ни "приспиват" да сме търпеливи...и живота си отминава!
21
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така както върви след 20,30г може да сме минало да но Бог бъде милостив
20
3
 
23
 
! Отговори
До Шиби от Чикагото преди 6 години
Брат не ме свърта на едно място. Бензина евтин $2.06 за 4 литра, кеф ти Лас Вегас, кеф ти Маями, кеф ти Калифорния.Пътища и магистрали с по 6 платна в една посока, почти като магистрала Тракия.Ела ми на гости, тъкмо мисля да запраша към Маями.
19
8
 
32
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
лично аз сам си уча детето на български.испит не му трябва знае да говори и да чете и пише на български повече и не му трябва английски и руски учи.г-жа кунева твърди че не сме били под турско а сме били съжители в левски не бил революционер а събирал средства за собствени нужди.такава громотност на моето дете не трябва
18
1
 
10
 
! Отговори
Румен преди 6 години
По този показател скоро ще заприличаме на Ирландците. И при тях повечето живеят извън Ирландия. Това обаче не ги притеснява,макар че дори в Ирландия повечето местни не говорят ирландски.
17
1
 
18
 
! Отговори
Flex преди 6 години
Преди седмица се видях с племенниците. Американчета са, там родени. Като са пред хора говорят български и то добре, в момента, в който се отдалечат и минават на английски :)Братовчеда е забранил да се обелва и дума на английски вкъщи, записал ги е на българско училище и не може да ги усетиш дори, че не са българи.
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
комшиире ми когато бяха тук в България си имаха едно дете . преди седем години заминаха за Германия . това лято си дойде на почивка и ме черпи че му се родил син .ПЕТОТО дете ....
15
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ бяха съъздадени да отворят вратите навън и да ги затворят навътре! Не ни искат, пречим им! А матури по БЕЛ и те самите не могат да издържат.
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Да дадем на активните деца възможност да запазят българския си език, да изкарат матурите там. По този начин им се дава самочувствие и сила", посочи Харалампиев....По-скоро се срамуват и не научават децата си на български. Дори не ги хръщават с български имена.
13
3
 
42
 
! Отговори
Чикаго преди 6 години
Чикаго вече офицялно е 250000 Българи и още толкова нелегални. Флорида - 15000 Българска общност, другите ги забравих но няма щат в който да отида в САЩ и да не стещна Българи. Няма!Кефя се като видя БГ семейство тук в САЩ с 3 деца, лошото че децата говорят Български доста зле и само по паспорт са Българи.Трагедия! Събудете се бе хора.
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е фантастика а тъжна истина,од моето семеиство само майка е в България,тъжно е че и децата проговарят на езика ня страната в която се раждат