Слънце, горещина и 70 градуса в колата! Как да шофираме през лятото?

Някои съвети за безопасност в колата на високи температури
7 юли 2017 14:00, Мария Захариева
15
Слънце, горещина и 70 градуса в колата! Как да шофираме през лятото?
Снимка: архив, Bulphoto

Рекордните жеги и температурите над 40 градуса са истинско изпитание за шофьорите. В купето на колата градусите могат да се покачат до опасно високи температури.

В 4 ч. следобед, след няколко часов престой на автомобила на пряка слънчева светлина, температурата в купето достига близо 55°, а воланът определено пари. Температурата при таблото достига до 70°.

Изключително задушно е, много е топло и неприятно за шофиране. Това са екстремни условия, с които организмът ни се справя трудно.

При автомобилните състезатели въздухът се нагрява до рекордните 80°, но това изисква сериозна физическа подготовка. В противен случай организмът може да изпадне в шок.

Рали състезателят Калин Бенчев споделя златните правила за шофиране при високи температури през лятото:

1. Първо трябва да охладим колата – сваляме прозорците и отваряме вратите, за да стане течение. Можем да отворим и задните врати и да оставим така около 30 секунди до 1 минута, докато се изравни температурата с тази навън.

2. Важно е къде и как да разполагаме багажа си. Много често оставяме в купето тежки предмети като лаптопи. При едно съвсем елементарно произшествие, когато автомобила спре, предметите, които не са позиционирани правилно, няма как да спрат заедно с автомобила. Има опасност те да изхвърчат навсякъде в автомобила. Дори бутилка с вода може да ви вкара в опасна ситуация – тя може да се окаже под педала за спирачките и да направи спирането невъзможно.

3. Преди да тръгнете на дълъг път проверете имате ли комплект за оказване на първа помощ. В момента, в който затрупаме целия багажник на автомобила с багаж, може да е много трудно да изкараме пожарогасителя и аптечката, които са жизнено важни в първите моменти на едно транспортно произшествие, така че е хубаво тези неща да се сложат най-накрая в автомобила.

4. Задължително проверявайте и състоянието на гумите. Болтовете – дали са стегнати или пренатегнати, или пък хлабави. Колкото е опасно да имаме разхлабени гайки, толкова е опасно и да бъдат и пренатегнати. Това е материал, който се разтяга и в един момент, когато има повече усилие върху джантата или дупка, може болта да се скъса и да изпадне, което е доста по-опасно, отколкото да имаме разхлабени болтове.

Сред златните правила за безопасно движение е и дистанцията, припомня bTV. В критични ситуация и най вече при мъгла, може да ви спаси от тежък инцидент на пътя.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
5
 
! Отговори
ще ни подпалят преди 3 години
Гасете фаровете през деня.Вчера пристигнаха двама експерти за 32 км облъчени заслепяващо 400 пъти от скенери маскирани като дневни фарове вкл светодидони ,лазерни и ксенонови..
Тези скенери активират древни аномалии ..има еманации на опасни газове..
13
0
 
6
 
! Отговори
Лозан Панов преди 3 години
Вече ползвам само превозни средства на въздушна възглавница
12
1
 
4
 
! Отговори
Еврогейзър преди 3 години
До Гошо
Имат, но не ги пускаме за икономия,че гори поне 1лв на 100км отгоре.
11
0
 
23
 
! Отговори
ЛОЗАН ПАНОВ преди 3 години
Задължително проверявайте и състоянието на гумите. Болтовете – дали са стегнати!!!
10
2
 
17
 
! Отговори
М преди 3 години
пийш един айрян с плацента и си готов
9
5
 
11
 
! Отговори
маке преди 3 години
слагаш едно шише ракия и си кръкаш греяна ракия по целио пат кат гледаш да не срещаш едни униформени щот веке земая и колите да крадат па кат ти стане жега мое да свалите ямурлуко (я моя още не съм го свалял)
8
8
 
13
 
! Отговори
zz преди 3 години
"Дори бутилка с вода може да ви вкара в опасна ситуация – тя може да се окаже под *** за спирачките и да направи спирането невъзможно." - и един мармот завиваше...днес.бг, напишете нещо и годишнината от смъртта на лейди Даяна
7
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-важно е да бъдем внимателни, добри и търпеливи шофьори.
6
5
 
16
 
! Отговори
5 преди 3 години
Използватайте мексикански климатик! Отваряте два противоположни прозореца за да става течение.
5
28
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Що за статия - нали всички коли имат климатици ...
4
2
 
25
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Правите като македонците - даже и да имат климатик в колата, те не го пускат, страх ги че ще изстинат, стъклата са затворени по същата причина, но когато колата спре на червен светофар на кръстовище, македонците отварят широко всички врати и изскачат от колата. После бързо скачат обратно и затварят,когато стане зелено.
Не е нормално в тези жеги да пътуваш без пуснат климатик в колата си,а това което съветва човека, го правят всички шофьори преди да тръгнат,а някои оставят и климатика да поработи
3
3
 
31
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Вие сте новият Айнщайн!!!
2
12
 
24
 
! Отговори
Черно бмв баварка преди 3 години
На мен лятото ми е тежко - черната баварка с черен кожен салон като се нагрее, сатва котлон, седнем ли - палят ми се филиите! Затова не си купувайте черни бмв-баварки с черен кожен салон!
1
11
 
32
 
! Отговори
Discovery преди 3 години
С климатик как... нямаш ли климатик и е безбожна жега, не шофираш.... Елементарно е!!!