В едно българско село: Да кажеш на кмета "диктатор" и... си без дом

Дело за спорен имот прераснало в такова за клевета
11 юли 2017 11:07, Боряна Павлова
36
В едно българско село: Да кажеш на кмета "диктатор" и... си без дом
Снимка: Flickr

Как едно дело за клевета може да доведе семейство до пълно разоряване? Лесно - когато мистериозно сумата, за която са осъдени, се увеличава почти двойно.  Сега хората са изправени пред риска да загубят единственото си жилище.

Всичко започва заради едно малко парче земя във врачанското село Синьо Бърдо, загубено при странни обстоятелства от близките на Диляна Маркосян. Тя започва съдебни битки за разкриването им.

Към делото за имота се прибавя и дело за клевета, заведено срещу нея от тогавашния кмет на селото: "Аз го нарекох "диктатор", за което и сега мога да се обоснова.", обяснява с днешна дата жената.

Кметът вече не е между живите, но с оневиняването му се заемат неговите близки. Спорът приключва преди година и не е в нейна полза – 3500 лв. обезщетение, 1200 лв. глоба и адвокатски хонорар за 1500 лв., пише bTV.

Две седмици след решението на съда, Диляна Маркосян получава запорно съобщение от държавен съдебен изпълнител в Районния съд в Мездра за близо 11 300 лева.

Как дължимите 6200 лв. са се увеличили двойно не става ясно. Служителят е напуснал, а до назначаването на нов подробности по делото не могат да бъдат изнасяни, обясниха от палатата.

Така, за да бъде обезпечено вземането, семейство Маркосян е на път да загуби единственото си жилище.

Ситуацията се усложнява и от факта, че малко преди финала на делото за клевета Диляна и съпругът й прехвърлят този и друг малък апартамент на децата си, заради което срещу тях е предявен отменителен иск. С него имотните сделки са обявени за незаконосъобразни и в резултат и четиримата от семейството са осъдени на първа инстанция.

"В кой български закон пише, че нямам право да си прехвърля моето имущество на децата? И сега съм престъпник – осъден", възмущава се Хачик Маркосян.

Съпругата му признава, че не би започнала битката отново: "Не заради страха, че ще бъда осъдена пак, а защото нямам сили, нямам и виждам колко всичко е брутално".

Сега решението по отменителния иск се обжалва, делото е в началото на следващия месец. За седем години съдебни битки, семейство Маркосян е похарчило над 13 хиляди лева. Но поне земята, заради която започва тази история, е възстановена.


36
Още от
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Така е
НЕ ОБИДИХ НИКОГО, КАЗАХ ИСТИНАТА И Я ПОДЪДРЖАМ - ДИКТАТОР И ПРЕСТЪПНИ ДЕЙСТВИЯ ВЪРШЕШЕ! ПОДСТРЕКАВАШЕ СЕЛСКАТА ДУХОВА МУЗИКА ДА СВИРИ ПОГРЕБАЛНИЯ МАРШ НА ПОРТАТА НА ОПОНЕНТА, КОЙТО СЕ ЯВЯВАШЕ С НЕГО НА ИЗБОРИ И ГУБЕШЕ!!! РАЗПРОСТАРНЕТЕ ГО ТОВА - АЗ ИЗЛИЗАМ ОТКРИТО! КАРАШЕ ХОРА ДА ПОСТАВЯТ НА КМЕТСКАТА ВРАТА ДЪРВЕН КРЪСТ И КИТКА ЧЕМШИР, КОГАТО ГО СВАЛИХА ОТ ПОСТА МУ ЗА КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ
32
0
 
1
 
! Отговори
ДИЛЯНА МАРКОСЯН преди 4 месеца
ХУБАВО, ЩЕ РАЗВАЛЯ ДОБРОВОЛНО СДЕЛКАТА С ДЕЦАТА МИ И СЪЩАТА СЪПРУГА НА СЕЛСКИЯ КМЕТ МИСЛИ, ЧЕ ЩЕ И ДАМ ДОБРОВОЛНО АПАРТАМЕНТА СИ??? САМО СМЪРТ ЗА ВСИЧКИ И КРАЙ...... ТОВА Е МОЯТ ЖИВОТ И СЪМ ДОКАЗАЛА, ЧЕ МОЯТА МАЙКА НЕ Е ПОДПИСАЛА НИКАКВИ ПЪЛНОМОЩНИ И ДЕКЛАРАЦИИ, А ТЕ СА ИЗГОТВЕНИ И ЗАВЕРЕНИ ОТ КМЕТА!!! КОЙ Е ВИНОВЕН??? КОГО НАБЕДИХ??? А ОЩЕ ПОВЕЧЕ ТАЗИ ДЕТО Е СВИКНАЛА ДА ЖИВЕЕ 5 КМЕТСКИ МАНДАТА С ТАКИВА СРЕДСТАВА! ДА МЕ РАЗСТРЕЛЯТ - ТОВА Е ИСТИНА И КАЗВАМ ОТНОВО - ДИКТАТОР, КОЙТО Е ВЪРШИЛ И ПРЕС
31
0
 
1
 
! Отговори
ДИЛЯНА МАРКОСЯН преди 4 месеца
АЗ СЪМ ТОВА, КАКТО МЕ НАРИЧАТЕ, ОСОБЕННО № 6 - ХИТРАТА ЛЪЖЛИВА СВРАКА!ИСКАМ ДА ВИ КАЖА, ЧЕ В СЪВМЕСТНИЯ МИ ЖИВОТ СЪС СЪПРУГ ОФИЦЕР ОТ БНА И АЗ СЧЕТОВОДИТЕЛ, СМЕ ПРИДОБИЛИ ЕДИН ПИКЛИВ ДВУСТАЕН АПАРТАМЕНТ В РОМАН И ЕДНО ЛОЗЕ. ВЪПРОСНАТА ГАРСОНИЕРА Е ЗАКУПЕНА С ПАРИ /КЪРВАВИ/ СЛЕД СМЪРТТА НА БРАТ МИ, КОЙТО ЗАГИНА ПРИ ЗЛОПОЛУКА, НЯМАШЕ СЕМЕЙСТВО И С ПАРИТЕ ОТ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ + КРАВА, ТЕЛЕ И КОЗИЧКИ ОТ СИНЬО БЪРДО ЗАКУПИХМЕ ГАРСОНИЕРТА ЗА ДА ДОГЛЕДАМЕ ВЪЗРАСТНАТАНИ МАЙКА,
30
1
 
1
 
! Отговори
Така е преди 4 месеца
До Анонимен 24 Наистина сме Абсурдистан.Всеки маже да каже , всякакви глуписти , да обижда , да снима и т.н.Сигурен съм че тази няма да обижда повече.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ГОСПОД СИ ЗНАЕ РАБОТАТА.
ПРИБРАЛ КМЕТА-ДИКТАТОР, ЩЕ ПРИБЕРЕ И ТЕЗИ, КОИТО ЩЕ ВЗЕМАТ ПАРИТЕ.
ТЕЗИ ПАРИ СА ПРОКЪЛНАТИ, КОЙТО ГИ ВЗЕМЕ, НАЙ-НАПРЕД ЩЕ ПОГРЕБЕ ДЕЦАТА СИ.
28
0
 
12
 
! Отговори
бандити преди 4 месеца
За една обида съдът конфискува апартамент и ги подарява на кмета и адвокати и си поделят таксите.
27
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
няма да разберете ,че съдиите и адвокатите са винаги на страната на престъпниците ,това ми го каза един дознател след като бях обран преди години
26
0
 
21
 
! Отговори
Кракра преди 4 месеца
Колкото е по-ниско в ерархията толкова по-голяма тежест си предава българският чиновник.Този кмет след като не е успял да открадне земята с помощта на корумпирани съдии тормози семейството.Истината е,че българският независим съд е корумпиран и такива като този кмет се възползват от това.
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Затова българите бягат от селата и кметовете настаняват роми в къщите и нивите им. Кмет най-много 2 мандата по 3 г. и после няма право както е президента и съкращения и по 1 кмет на 100 хиляди души,
24
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки кмет се изживява и проявява като диктатор.Не е клевета.И по времето на соца беше същото.Единици са свестните кметове.
23
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
“земята, за която е започнала тази история, Е ВЪЗСТАНОВЕНА“
Всочко останало лоето произтича, е НЕСЪСТОЯТЕЛНО !
22
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абсурдистан !
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 18


Именно, юридическото лоби в НС е много силно, сами си гласуват законите и огромните хонорари. Постоянно си вдигат хонорарите.Отделно сто вуз-а постоянно бълват неграмотни и гладни юристи,които с един случай очакват да живеят цяла година…
20
0
 
34
 
! Отговори
Скитник преди 4 месеца
Неограничените възможности на българският съд!
19
3
 
25
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 месеца
До Анонимен

Колега или не, такива като вас, Българксият Саракт, живи ще ги дере. Па имайте и наглостта да опрете до мен, живи ще ви дера в собствените ви лъскави офиси и полциия, няма да ви спаси! Смърт на ГЕРБ!
18
2
 
38
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 месеца
ЧСИ-тата, като институция, трябва да бъдат ликвидирани, а физическите лица, които са ги представлявали, трябва да са с доживотни финансови задължения към предишните "длъжници".
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 18,
колега ли сте? :)))
16
0
 
27
 
! Отговори
Мафиозо преди 4 месеца
До Анонимен(14)
То така се заражда мафията - при нея срещу скромна сума се получава бързо и ефеттивно правосъдие.
15
2
 
14
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 месеца
Ако бяха казали, че е Тиква, по-трудно щяха да ги осъдят, хихихи;)))
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До ***

Гърмен, Асеновград, Катуница, Захарна фабрика също а там са СДС, ДПС или ГЕРБ.