Волгин не зовял за палеж на крана пред НДК, но го одобрявал

Журналистът искал да обясни защо има действия на съпротива
Обновена: 11 юли 2017 10:38 | 11 юли 2017 10:38, Красимир Ангелов
98

Нито съм призовавал да се правят умишлени палежи, нито да бъдат бити хора или да се унищожава чужда собственост. Чрез поста си в социалната мрежа се опитах да обясня защо в държавата ни съществуват подобен тип действия и актове на съпротива, какъвто беше палежът на крана за демонтаж на монумента. И ако някой смята, че не съм имал право да изразя мнението си, вече ще сочи налагане на цензура. Това заяви в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR журналистът Петър Волгин, коментирайки подпалването на крана, който трябваше да демонтира паметника "1300 години България" и своята позиция по темата, която разбуни духовете.

"Съдът оправда демонтирането на паметника. Това обаче не прави действието справедливо и морално. В българското общество справедливост няма. И докато няма справедливост, подобни актове няма да липсват", отсече той.

Още по темата
Вчера общественици поискаха оставката на журналиста чрез отворено писмо, адресирано до БНР. Повод за това стана постът, който Волгин написа в личната си Facebook страница, с който одобри палежа на крака.

"Напълно одобрявам повреждането на крана, който трябваше да демонтира паметника при НДК. Това е легитимен акт на съпротива срещу престъпните действия на властите в София. Одобрявам и радикалните действия на протестиращите в Хамбург. Легитимна съпротива срещу капиталистическата система. Колкото повече такива действия, толкова по-голям шанс за разбиване на статуквото", гласи написаното.

Във връзка с изявлението на журналиста от БНР заявиха, че изявлението му по никакъв начин не отразява позицията на обществената медия и категорично се разграничават от него.

"Aко някой иска оставката ми, нека я поиска от Facebook. Смятам, че законът не е нарушен. Изразих правото си на позиция без да призовавам към насилие, сваляне на съществуващия обществен строй и умишлени палежи", категоричен бе Волгин.

Пред Bulgaria ON AIR Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира казуса и обясни, че няма как подобно действие да бъде легитимно и толерирано като такова, тъй като е възможно да манипулира общественото мнение.

"Петър Волгин трябва да подаде оставка. Той не е на свободния пазар. Той е част от държавна медия, на него му се плаща, за да формира обществествено мнение", посочи той.

Всеки има право да говори каквото си пожелае, стига да не нарушава законите. Това да казваш обаче, че унищожаването на чужда собственост е легитимен акт на съпротива, е огромен проблем, защото то създава настроения в определена част от аудиторията, обясни Харизанов.

А в заключение допълни, че председателството ни на Съвета на ЕС не е застрашено по никакъв начин, тъй като няма процедура, по която то да бъде отнето на България.

Видео от разговора вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой дава ефир на рубладжията Волгин?
44
2
 
12
 
! Отговори
Пеньо преди 6 години
Сега пак ще пробваме ***: Ако аз одобря евентуално посегателство срещу Волгин, но не призовавам към него, то всичко е наред, така ли? Този Волгин приема, че всички са ***, а той е умника!
43
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо още не е уволнен тоя подбудител към престъпление?
42
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руска по-д-ло-га #Незабавно уволнение!
41
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберски пари да сричам,първа радост е за мене.Аз съм герберче богато,в квартал тузарски аз живея,всичко герберско и доходоностно любя тача и пилея
40
2
 
11
 
! Отговори
До № 42 преди 6 години
Питам, кои са "Вие"? Кой разруши всичко, което изброихте?Отговорът е много *** - червената номенклатура и ДС агентите,зада могат да ги изкупят на безценица и да се домогнат до всичко,което ние, всички сме създали или поне сме помогнали да бъде създадено.Ако бяхме избегнали оставането в съветския блок, сега нямаше да бъдемна този хал. Направете си труда, да проверите каква промишленост е имало в България преди 44 г. и ще видите, че не случайно 1939 г. сме на 3-то място в Европа по икономи
39
7
 
14
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Не знам докога ще търпим хора като Петър Волгин!?Този човек е типичен пример за терорист! Запалването на багера не е случайно, то не е и само престъпление, то е тероризъм! "легитимен акт на съпротива", не -това е тероризъм, изродена философия, че само ти си прав и че всичко е позволено в името на изпълнението на твоите цели, включително и престъпление. От екрана въпросният човек внушава, че паметника се разрушава, а той се демонтира и ще се съхранява в НИМ.
38
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да знае адреса на Волгин?Поисках го за да обсъдим с Волгин някои важни теми.*** ми изтри поста.Защо?!Не виждам нищо лошо.
37
13
 
8
 
! Отговори
ДО ВАЛЕНТИН преди 6 години
Що бе?Лошо няма. Вие как се сетихте да взривите мавзолея. Сринахте фабрики,заводи,предприятия,ТКЗС-та.Унищожихте стотици малки фирми.Сега продължавате с паметника. На какво основание се сърдите? Който нож вади,от нож умира.Я,чиба!!!!!!!!
36
2
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Аз джиповете на горското вечер ги завивам с азбест и са със скъпа охрана.
35
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледам през прозореца кмета си строи поредна спортна зала с прилежащо кметство в нея.И по периферията има презастроени едни приятелски кооперации, по средата на пътя строени.Пък едни кранове имат счупени и за палеж не стават.В София е по весело.
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
toz Volgin e palen ***
33
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е абсолютно долен човек.
32
8
 
13
 
! Отговори
Москвичин преди 6 години
Това недовършено грозовато нещо колко време ни боде очите? Предостатъчно!Волгин щом одобрява палежа в ефир, да му бъде забранено да се изявява в публично пространство за няколко месеца - да преосмисли глупостта си!
31
7
 
4
 
! Отговори
Волгин преди 6 години
Да се срути и НДК не само паметника .Долу БСП , оставка на Нинова.
30
6
 
11
 
! Отговори
Коктейл Молотов преди 6 години
Петър Ван Дер Волгин - пироман, пироман....!
29
1
 
2
 
! Отговори
Гатер преди 6 години
До 33Да си твоя адрес. Ще те взема и ще те заведа.
28
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В България или света комунизъм (истински) никога не е имало! В България и преди и сега има единствено диктатура на простака! Волгин ( и много други) е един рафиниран хапльо който е много далеко от какъвто и да е било комунизъм! Аргументите са му елементарни и пълни с много анти-логика! Не може един истински "журналист" да напише за много очевидно престъпление че е било легитимно! Журналистът трябва винаги да е безпристрастен и да оповава само на факти! Волгин трябва да напусне медийната сцена!!!
27
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шумкари...Само да не дойдат пак времена, тея дето са запалили крана пак да им казват "активни борци". Още някой да се съмнява, че това е "активно мероприятие" организирано от другарите?
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя кой е сега?