Волгин не зовял за палеж на крана пред НДК, но го одобрявал

Журналистът искал да обясни защо има действия на съпротива
Обновена: 11 юли 2017 10:38 | 11 юли 2017 10:38, Красимир Ангелов
98

Нито съм призовавал да се правят умишлени палежи, нито да бъдат бити хора или да се унищожава чужда собственост. Чрез поста си в социалната мрежа се опитах да обясня защо в държавата ни съществуват подобен тип действия и актове на съпротива, какъвто беше палежът на крана за демонтаж на монумента. И ако някой смята, че не съм имал право да изразя мнението си, вече ще сочи налагане на цензура. Това заяви в студиото на "България сутрин" на Bulgaria ON AIR журналистът Петър Волгин, коментирайки подпалването на крана, който трябваше да демонтира паметника "1300 години България" и своята позиция по темата, която разбуни духовете.

"Съдът оправда демонтирането на паметника. Това обаче не прави действието справедливо и морално. В българското общество справедливост няма. И докато няма справедливост, подобни актове няма да липсват", отсече той.

Още по темата
Вчера общественици поискаха оставката на журналиста чрез отворено писмо, адресирано до БНР. Повод за това стана постът, който Волгин написа в личната си Facebook страница, с който одобри палежа на крака.

"Напълно одобрявам повреждането на крана, който трябваше да демонтира паметника при НДК. Това е легитимен акт на съпротива срещу престъпните действия на властите в София. Одобрявам и радикалните действия на протестиращите в Хамбург. Легитимна съпротива срещу капиталистическата система. Колкото повече такива действия, толкова по-голям шанс за разбиване на статуквото", гласи написаното.

Във връзка с изявлението на журналиста от БНР заявиха, че изявлението му по никакъв начин не отразява позицията на обществената медия и категорично се разграничават от него.

"Aко някой иска оставката ми, нека я поиска от Facebook. Смятам, че законът не е нарушен. Изразих правото си на позиция без да призовавам към насилие, сваляне на съществуващия обществен строй и умишлени палежи", категоричен бе Волгин.

Пред Bulgaria ON AIR Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира казуса и обясни, че няма как подобно действие да бъде легитимно и толерирано като такова, тъй като е възможно да манипулира общественото мнение.

"Петър Волгин трябва да подаде оставка. Той не е на свободния пазар. Той е част от държавна медия, на него му се плаща, за да формира обществествено мнение", посочи той.

Всеки има право да говори каквото си пожелае, стига да не нарушава законите. Това да казваш обаче, че унищожаването на чужда собственост е легитимен акт на съпротива, е огромен проблем, защото то създава настроения в определена част от аудиторията, обясни Харизанов.

А в заключение допълни, че председателството ни на Съвета на ЕС не е застрашено по никакъв начин, тъй като няма процедура, по която то да бъде отнето на България.

Видео от разговора вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
10
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Волгин е най - обикновена червена шушумига, от най - долните. С гаранция е бил топяч на времето. Нищо не става от него!
24
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дори запален, все още става за провисване на комунисти!
23
3
 
27
 
! Отговори
Дръндорков преди 6 години
Ми... и аз не зова някой да го ошамари Волгин, ама бих одобрил...
22
16
 
6
 
! Отговори
Комунист преди 6 години
Добро изказване лошото е че бсп предаде комунизма и една дясна партия .бсп е превзета отвътре и по върховете са хора които имат общо с комунизма колкото сви'нята с чистотата.Или трябва да се смени ръководството или хората да сформират автентична комунистическа партия която да изкара България от нато и ес да национализира всичко заграбено след 1989 да слоги прогресивни данаци да върне България в орбита на Русия и др. или изчезваме като държава
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук виждаме определени неща да изгарят за идеите на ГЕРБ.
20
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
г-н Волгин откри, че излизайи с гръмки обръщения и безумни твърдения ще го канят по телевизиите и по този начин ще припечелва едни пари. Затова и тезите му през последните години ескалираха от умерено-леви до комунистическо-екстремиски. Нещо като Евгени Минчев, Денди и т.н.... Човекът се прави на клоун за да печели от това. Проблемът е, че е все още е журналист в Националното радио, което му помага да гради образ на "журналист", а не на циркаджия, затова трябва незабавно да бъде уволнен!
19
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ..."
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе май не ги обичат тези разрушители?Иначе защо ще ги палят?
17
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато пред символа на властта се издига паметник на чужд цар окупатор такива продажби лекенца като този няма да липсват. От там трябва да се почне.
16
3
 
11
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
Чудя се защо за този се разви такава идеологиеска борба? Още когато го откриха преди много години, хората мърмореха по трмваите срещу него. Най-малко този паметник пък е свързан с Русия. Той е свързан с група скулптори и художници, които не могат да преглътнат истината, че са сътворили недоносче. Волги, защо се опозори заради тези хора? Погледнете и фреските в Патриаршията на Царевец, същата недомислица!
15
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това са русофилите като Волгин - само разрушения, палежи, убийства и терор, обири на мандри, взривяване на църкви !Нищо градивно не могат да направят!
14
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе какво стана,защо го запалиха този кран?Нали с референдум се реши да се бутат българските паметници?
13
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и този е изкрейзил.какво е виновна фирмата собственик на крана.и защо този господинчо не протестира,когато се демонтира паметника на българските войници загинали за България
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе няма ли кой да почне да разчиства червенокафявата мъгла?
11
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес скъпия кран,утре може и Гербаджииските фирми да горят.Срамота
10
8
 
20
 
! Отговори
здравко преди 6 години
Наивна аргументация от Волгин
9
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Психодесните са изпаднали в некотролируема истерия от коментара на Волгин. Забравиха за свободата на мнението.
8
8
 
16
 
! Отговори
Валентин преди 6 години
Комунистите как не са се сетили да го взривят - като ц-та Света София?Опаки, леви и обратни червени умове!
7
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Напълно одобрявам повреждането на крана, който трябваше да демонтира паметника при НДК. Това е легитимен акт на съпротива срещу престъпните действия на властите в София". ....Като одобряваш излизай в нелегалност и хващай гората. Все ще е останала някоя мандра за ошушкване.
6
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типичните приоми на Комунистите, палежи, атентати, лъжи, кражби..................те друго не могат