Палежът на паметника: Почукване и после огън, който е можел да убие хора

Обектът е със засилена охрана, вандалите влезли откъм детския кът
Обновена: 10 юли 2017 10:46 | 10 юли 2017 08:52, Мария Захариева
203

5960 гледания   |  Още видео

Със седмица ще бъде забавен демонтажът на паметника пред НДК - "1300 години България", след като неизвестни извършители подпалиха крана, който трябваше да премахне монумента за 30 дни.

Стойността на повредения кран е над 1 млн. евро. Именно с него са били вдигнати и преместени запалените цистерни в Хитрино, разказа пред Bulgaria ON AIR инж. Иван Стайков от общинската фирма "Софинвест", която е наела машината.

Още по темата
Премахването на запаления кран ще започне във вторник.

Подпалването му обаче не е първият акт на вандализъм, обясняват от "Софинвест". Откакто започнал демонтажът на паметника, всяка сутрин информационните табели около обекта са счупени. А заради подпалването на крана от неделя зоната около монумента се охранява от двама човека.

В злополучната нощ, за да отвлекат вниманието на охраната, подпалвачите почукали на оградата:

"Предполагаме, че са влезли през оградата откъм детския кът на горичката, където има камера, но тя е отдалечена. Това почукване на оградата е явно отвличане на вниманието", разказа още инж. Стайков.

При палежа на крана са били застрашени човешки животи. Това посочи председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред БНТ.

Герджиков припомни още, че точно реди началото на демонтажа е извършена експертиза, която доказва, че стоманенобетонената конструкция е опасна дори след реставрация.

Той също увери, че демонтажът ще продължи, а след него на мястото ще бъде поставен оригиналният лъв, който е бил част от композицията на войнишкия паметник.
 


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Премахването на паметника "1300 години България" е акт на абсолютен вандализъм! Колко страни в прехвалената Европа могат да се гордеят с толкова стара държавност!
155
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
можел да убие хора

.........

Ми то там е имало само гербари.
154
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ау колко грозен кран. Айде махайте го
153
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен
Не пиши глупости! Има място и за двата паметника!
Само си правите ПР тука на партиите!
152
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1934 е открит в София Мемориалът на загиналите воини от 1 и 6 пехотни дружини за обединението на България

През 1980 е съборен при строителството на комплекса НДК и на мястото му е изграден нещо като нищо наречено "1300 години България". На цялата общественост е ясно, че управляваните от москва нашенски комунисти се стремят да унищожат историята за героите на България. За хората които мразят моето отечество всички които са се борили за обединението на родината ми са фашисти.
151
2
 
7
 
! Отговори
АМАН преди 1 година
От както се помня... тази Грозотия е била обградена от ограда.... Грозотия на Пъпа на София
150
2
 
7
 
! Отговори
Oleg преди 1 година
Тия дето питат защо не са го ремонтирали тоя т.нар. паметкик, приличащ по-скоро на съборен кран от изгорелия такъв да ги питам - те защо не си го закърпиха с техни пари. Аз съм бил против да се рециклират разни глупости на комунистите с общи пари.
149
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новият паметник на фашистите е гавра със изгорените евреи и убитите партизани.
148
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пет пари не давам за развихрилите се тука фили и фоби,които използват исторически паметник за политическите си и икономически цели!
Ако не се ремонтира и доизгради паметника,трябва да се постави на негово място по-красив,със същия размер,задължително свързан с честването на 1300 години България!
Плочите на загиналите в нациалната катастрофа на България,благодарение на Фердинандското безумие,също може да поставите в градинката,никой не ви пречи!Но не върху мястото на паметника и символа България!
147
6
 
7
 
! Отговори
Келешите на Нинова преди 1 година
Всички *** от младежката организация на БСП да минат през детектор на лъжата и веднага ще лъсне подпалвача.
146
5
 
6
 
! Отговори
сите са за бой преди 1 година
За бой са от столична община, че реашват проблема с разрушаване, за бой са бесепе-то, че гледаха през всичкото време монумента как се руши, за бой са знайните и незнайни герои на новото време, които докараха народа да мисли само за пари и оцеляване. Случката е диагноза на това, в което се превърна страната ни за 25 години. Без контрол отвън, или само съвсем селективен такъв, българите бяха оставени да се водят от собствените си инстикти. Резултатът е срамен.
145
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички виждат, че единственото но което е способна спонсорираната от кремъл партийка БСП е да руши и да краде. Те знаят, че дните им са преброени затова действат като ранено диво прасе
144
7
 
17
 
! Отговори
Тези уроди преди 1 година
Тези *** дето защитават това грандиозно ***, къде бяха да се противят на унищожаванетона паметниците на загиналите български войници за България.

Всички комунисти са безродници !!!
143
5
 
13
 
! Отговори
Туй е работа на преди 1 година
Туй е работа на младежката организация на Нинова.

Просто медийте трябва да престанат да се занимават с протестите изказванията и дейностите на всички свързани с БСП.

Разберете така тровите медийното пространство.

За БСП и всички около тях трябва да важи правилото -- за мъртвите само хубаво или нищо не се казва.

След като нищо не може да се каже добро за тях -- просто да се опитаме да ги изключим от живота на нормалните българи.
142
2
 
6
 
! Отговори
Сотир преди 1 година
От сега се започва ,а като дойдат еврокомисарите не знам...В центъра на столицата до двореца на културата палеж....
Камери, охрана ,полиция някой работи ли по шопско?
141
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да искаме репарации за съветската окупация от РФ, приемника на съветска русия
140
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен (157)

Съветска окупация има само в главите на слaбoумните, типичните избиратели на т.нар. "Реформаторски" блок
139
6
 
8
 
! Отговори
глишо манолов преди 1 година
Имате в София една сцепена глава. Паметникът на Стефан Стамболов в градинката "Кристал" е като грозно предупреждение, какво ще се случи на всекиго дръзнал да се опълчи срещу имперските руски интереси. Главен апостол на на ВРУ, министър-председател след Освобождението, това ли заслужава? Незнайния съветски солдат е уважен с 15 м. композиция от гранит и бронз.
138
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз си спомням войнишкия паметник, едни черни големи плочи с изписани имена върху тях, светла памет на загиналите за България, но паметникът не беше нещо осбено впечатляващо
137
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледам вече 2 седмици как се мъчите да мислите! В първата още програма на Греб бе заложена тотална приватизация на всичко що е оценено като апетитно, включая обслужването на ГКПП и НДК. Сега пак някой точи лиги на НДК, но първо трябва да го ремонтират с държавни и пари от ЕС, уж за председателството, да се разчисти терена и сетне юнаците да се разполагат както им е угодно. Иначе, ако унищожаваме всичко грозно и направено тогава, трябва да започнем от Цецко и Цецка.

Спонсорирани публикации