СОС за паметника: Коктейли "Молотов" показват разликата в ценностите

Решението за демонтажа е от 2014 г., припомня Елен Герджиков
9 юли 2017 18:29, Анисия Иванова
95
СОС за паметника: Коктейли "Молотов" показват разликата в ценностите
Архив: Булфото

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков съобщи, че решението на СОС за демонтажа на паметника "1300 години България" е взето през 2014 г.

Още по темата

"За тези две години нито един инициативен комитет не се ангажира със запазването му, както това не се е случило и през целия период на неговото същестуване. За сметка на това днес се прави опит той да остане в този си вид с коктейли “Молотов” и палеж", написа той в социалната мрежа Facebook по повод палежа на крана, който участва в демонтирането на монумента при НДК.

"С цената на реална опасност за здравето на случайно преминаващи граждани и с щети за стотици хиляди левове, демонтажът на последната пластика от паметника до НДК е временно спрян. Документи от 80-те години на миналия век и експертизи от 2003 и 2011 г. категорично показват, че конструкцията е компрометирана, след като още при строителството й са направени пропуски и е останала недовършена“, пише Герджиков.

По думите му решението на Столичния общински съвет, което се изпълнява, е скулптурите да се демонтират внимателно, за да бъдат запазени и спасени въпреки компрометираната конструкция.

"На този фон коктейлите със запалителна течност ясно показват разликата в подходите и ценностните позиции“, пише още председателят на Столичния общински съвет.


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
3
 
! Отговори
Запознат преди 3 години
Те *** след Септемвриския метеж 1923г. убиха 800 кмета. Взривиха Църквата Св. Неделя ,като убиха 280 Чоека и раниха над 500. Между убитите са 12 генерала и над 40 ДЕЦА.За тях човешкия живот не струва колкото плюнка.въпрос на ценостна система.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звездичките заместват името на един съветски министър на външните работи.
То започва с моло и завършва на тов.
Странно е, че в материала името не е със звездички??
80
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОЛИЦИЯТА КАЗА , ЧЕ РАБОТИ ПО НЯКОЛКО ВЕРСИИ И ОЩЕ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ.
ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ ОБАЧЕ ВЕЧЕ ЗНАЕ, ЧЕ ТОВА СА КОКТЕЙЛИ45 *** (МНОГО, НЕ ЕДИН)
ВЪПРЭС: ОТКЪДЕ ЕЛЕН ГЕРДЖИКОВ Е ТОЛКОВА ДОБРЕ ИНФОРМИРАН ПО ВЪПРОСА?
79
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 79
Що за наивен *** трябва да си, за да съдиш за този 'паметник' само по името му? От кое село трябва да си, за да нямаш нито един приятел от София, който да ти е разказал две, три неща за него? Хора, интернетът не е само за чатене във фейсбук, отворете уикипедия, информирайте се малко, че излагацията е голяма. То вярно, че не всеки може да е умен, ама вие прекалявате
78
6
 
9
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 3 години
До Анонимен 83- Те комунистите цял Райхстаг запалиха,че един кран ли ще им се опре???
Кранът можело да се е запалил сам казваш...Е, ако следствието се води от Масква и това става за вариант...
77
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако се окаже , че се е запалил сам?
Тогава да видим Герджиков какво ще каже по повод посланията които изпраща.
76
11
 
7
 
! Отговори
Голата истина преди 3 години
Когато герб е на власт винаги на казионните медии се измисля по някоя дъвка да дъвчат.туй ли са проблемите на България?Седмокрилия петоуйник?Колкото повече я дъвчат толкоз повече пиромани ще се появят. трябваше ли снощи БТВ да обяви голата истина че блоковете на хората се облепят със обикновен стериопор и така стават живи факли?Също като в Лондон. Ами сега пироманите,кой ще ни пази от тях.Т.Н. либерална демокрация им гарантира правота да палят навред и в Хамбург и София го доказаха.
75
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паметника трябва да се разруши, както и цялото ндк което е символ на комунизма. Да се продаде земята и точка
74
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре - бутайте, но вместо паметник "1300 г. България" да се постави часовник, отчитащ обратното броене, започнало за държавата.
73
15
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махайте това гнусно творение и без по-вече коментари ! След него и този на севетските окупатори ! Стига сте ревали!
72
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Грозното нещо там" ще бъде махнато за едни "дребни" пари, и на негово място за едни "джобни" пари ще се построи нещо кичозно. Има доста примери за последните 6 - 7 години. Схемата е отработена. Сигурен съм, че във всеки областен град има по няколко примера за паметници или монументи, заменени с нещо адски грозно, скъпо и кичозно. Трябваше да го ремонтират и освежат, но истински.
71
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че като е решението от 2014 година от кой е взето? От Саллахадин Велики от 5 сегия вляво на Капалъ Чарши? Гербрерските мурафети ги знам. За да изкярят някой лев от скрап и от комисионни за новия "модерен" паметник ще продадат и майките си на части...
70
11
 
13
 
! Отговори
10 преди 3 години
Кой по-голям престъпник?Който хвърля *** или който руши паметници и памет!?
69
9
 
19
 
! Отговори
експерт преди 3 години
Коктейли с нитроглицерин и тринитротолуол за тоя паметник !
68
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68 Българската държава не е на Старчев,нито на БКП/БСП.Грозното нещо,за което са похарчени нашите пари,трябва да се махне оттам,а тези кото са го сътворили,да се извинят на българския народ.Подпалвачите на крана,както и подстрекателите им,да се изправят пред съда за унищожаване на чуждо имущество и хулиганство.
67
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо за подходите и ценностната ориентация на управляващите ни: през гугъла:
"Полиция против деда с картошкой: задержание опасного преступника — Дизель Шоу — выпуск 17, 21.10.16 "
66
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подходите и ценностните позиции на управляващите ни след 1989г са напълно ясни , видими и доказани - пълна разруха на икономиката на БГ и изселване и унищожение на българския народ в пълно съответствие с плана "РАН-ЪТ",разработен от АОНСУ под ръководството на Ал.Лилов ,утвърден от САЩ и реализиращ се от международно организираните разнопартийни престъпници и терористи от клана Кобурготски-Живков!
65
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или да го ремонтират и доуформят естетически или да поставят друг паметник в чест на 1300 годишнината на държавата!
64
26
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този паметник е издигнат за честването на 1300 годишнината на България,в памет на българската държава и няма НИЩО ОБЩО с някаква политика.А се използват политически оправдания,за да се унищожи паметника,символ на българската държава,това е варварство и подигравка с държавата!
Тук няма политика,просто умишлено се унижава България.
Плочата могат да я поставят,никой не им пречи,но защо трябва имената на мъртъвци,да са точно на мястото на символа на България,а не малко по-встрани?!
63
20
 
29
 
! Отговори
олег преди 3 години
Паметника пред НДК е на мястото на паметника на загиналите във войните, който комунистите демонтират за да изградят съборетина.
От какво ви освободи СССР като обяви война на страната ви? Никой не я беше нападал до тогава?