Не без дъщеря ми... Сириец раздели майка българка от дъщеря й

Момичето е в България, учи се да чете и пише на роден език
19 юли 2017 14:15, Петя Славова
134
Не без дъщеря ми... Сириец раздели майка българка от дъщеря й
Снимка: bTV

Защо майка и дете не са се виждали 13 години разказват Марина Стефанова и дъщеря й Велизара. Двете се оказват разделени за толкова дълго време, тъй като бащата на момичето я извежда извън България.

Марина е била съпруга на сириеца Алан ал Махамид и от него ражда дъщеря. След време родителите се разделят съвсем добронамерено и без скандали, като Махамид заминава за чужбина.

Известно време той не проявява никакъв интерес към дъщеря си, но през 2002 г. мъжът започва отново да я търси.

"В един момент започна да звъни, тогава работеше в Чили. Аз не исках тя да расте с мисълта, че е изоставена от баща си и двамата с Велизара започнаха да поддържат връзка. Така реших да я заведа в Чили за лятото, поне това беше уговорката", спомня си Марина.

Но Велизара така и не се прибира – баща й отказва да я върне, като започва да я лъже, че майка й я е изоставила и повече не я иска. Двете се чуват в най-добрия случай веднъж годишно.

"Аз я търсех по всякакви начини. Само когато той преценеше се обаждаха", спомня си с днешна дата Марина.

Разговорите между майката и дъщерята протичали единствено в присъствието на бащата, за да не издаде Велизара местонахождението им.

"В първите години се обърнах към Външно министерство, но проблемът беше, че той не е в Чили и вече нямах връзка. Подадох сигнали към прокуратурата и към паспортното и по един мой сигнал до тях я открих след 12 години", разказва Марина пред bTV.

Точно когато започнала да губи надежда бащата на Велизара прави грешка – подава документи за български паспорт в Дубай.

"Веднага отидох в МВР, поисках снимката й за паспорта, който вече беше издаден. Видях адреса, намерих Велизара в интернет и рискувах да й пиша. Тя веднага реагира, поиска ми телефон и започнахме да си общуваме", разказва Марина.

"Аз бях в шок, питах я много неща, питах я защо ме е изоставила. Баща ми не искаше да имам сирийски паспорт, защото ако имаш български те оставят да пътуваш на повече места", разказва Велизара.

Тогава се намесва екипът на Министерство на външните работи.

"Когато Марина подаде сигнал в ситуационния център на Външно, той веднага беше предаден и успяхме да задействаме консулска защита спрямо нея", разказва зам.-министърът Георг Георгиев.

Но трудностите не спират дотук. Когато Велизара тръгва да бяга с представители на българското консулство в Дубай, втората жена на баща й се опитва да я спре, като пред властите се представя за нейна майка.

"Тя представи фалшиви документи и трябваше да докажем от разстояние, че аз съм майка на Велизара", разказва Марина.

Цялата драма продължава 48 часа, но накрая Велизара се прибира в България. В момента двете наваксват изгубеното време и… Велизара се учи да чете и пише на български.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още по темата: дъщерямайкасириец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
31
 
! Отговори
Грешка след грешка. преди 6 години
Цялата тази история ме кара да си мисля, че на въпросната майка, главата е пълна с бръмбъри от началото до края на тази история:1ва грешка е, че се е оженила за арабин, които и имат силно патриархално мислене, не уважават правата на съпругите си и във всички случаи досега, отвличат децата си след някаква възраст да ги ислямизират.2ра грешка- отива да го види с детето на чужда територия- ако бащата иска да се видят, да дойде той до България3та грешка- тръгва си без детето по необяснена причина
32
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво сте ревнали, вижте си постовете! От близоста с Ориента сте попили най-гнусното. Навсякъде виждате к*рви, а истината е, че сте жертва на собствения си провал. Биете като араби, презирате като араби, гневни сте на най-прекрасното нещо - жената. Защо? Защото сте като тях! Ако имахте възможност да имате собственост върху жените, каквато имат те, щяхте да сте щастливи, ако можехте да режете ръце и глави като тях - щяхте да сте щастливи. Същите сте, ама оплюхте една майка, която е сгрешила на мл
31
1
 
23
 
! Отговори
Lothbrok преди 6 години
До ТурчинХристиянките които се женят за мю(юлмани, си вземат директен еднопосочен билет за отвъдното, защото рано или късно турчина или арбина ще им отрежат главите....
30
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За съжаление това е положениет при брак с мюсулмани. Обаче тъъпиите паатици не могад да си го набият в кратуните че с такива не трябва да имат вземане-даване и се женят и после става страшно.Лично познавам една полякиня, на която от немското посолство са и помогнали да изведе сина си от някоя от маймунските арабски държави. Сега е със сменена самоличност, да не могат да я издирят.
29
3
 
14
 
! Отговори
Lothbrok преди 6 години
Гнусна история, повръща ми се само като ги видя.....
28
41
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 6 години
Българките осъзнаха, че единствения начин да имат здраво и пълноценно семейство е брак с мюсюлманин. Там всичко е в граници и няма помен от обърканата глава на съвременния опиянен бг мъж. Вае повече да са такива бракове, но нека приемат правата вяра изцяло, без страх какво ще каже тази или онази.
27
0
 
29
 
! Отговори
! преди 6 години
Поредната заблудена бяла птица...
26
9
 
9
 
! Отговори
:D преди 6 години
То това по любов се е случило! Вие да ни си мислите, че за пари си е вдигала краката. Амииии! Не сте прави бе!
25
3
 
26
 
! Отговори
... преди 6 години
На нашите моми, когато чуят за пари и им се разчекват задниците от вълнение. Ясно е, че когато се подлагаш на мюсюлманин след това ще си следваш последствията. Това е друга "култура" от средновековието. Мили момичета и жени. Опичайте си акълите. Не всичко е пари. Нали не искате да се срамувате от снимките на децата и внуците си?
24
24
 
17
 
! Отговори
Тъжен преди 6 години
Злобно племе, ей... хората се влюбват, хората грешат, наивни са понякога... Каква е тази злоба към майка и дете? Не Ви ли е срам?!? Една майка е намерила детето си, зарадвайте се ако е останало нещо човешко във вас :(
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шматкаАбе то ткаива случаи има и с европейци- наскоро от Полша имаше доколкото помня. Сигурно има и местни мутри които го правят този номер.
22
5
 
44
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Жени се за мамун а после реве.Ами да реве.Сигурен съм че тази е говорила на познатите си колко са *** и задръстени българите.Бог бави но не забравя
21
4
 
26
 
! Отговори
no comment преди 6 години
...сама завела дъщеря си в Чили, че и я оставила там и се прибрала без нея...нямам коментар.
20
7
 
44
 
! Отговори
айде марш преди 6 години
Сирийци, турци, иранци...*** ей, кой ви тика да се помпите с тия ? После ревете държавата да ви спасява.
19
24
 
11
 
! Отговори
питанка преди 6 години
Това Велизара ли е ? Повече на Велизар ми прилича с тези космати бузки и обратна захапка.
18
14
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съжалявам Марина Стефанова и такива българки като нея които раждат арабски деца.Презирам ги.Жена съм и никога нито за миг не съм и помислила,че двете ми деца(да си ми живи и здрави) няма да носят българска а чужда кръв.Деца родени от брак с арабин никога няма да бъдат български деца,в техния свят те принадлежат на бащата,носят неговата фамилия и религия, манталитет.Това е пагубно за българите.Това момиче добре поне че се казва Велизара а не с арабско име.
17
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко страдащи сирийци има и те милите идват у нас .Тези двете са провокаторки на Путин .Да се арестуват и осъдят ,застрашават европйските ценности !
16
6
 
64
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
А сефте мюсулманин да открадне дете от българка, не знам какви са тези кифли които им се връзват на лъжите , тези хора от малки знаят че не е грях да излъжеш християнин или жена.
15
13
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи мърлата е пратила детето си неам си къде и сега реве че законния баща не и дава да види същото? Ми да отиде да го види! Какво и пречи? АААА пропуснала е факта че риезака живее на място където има други закони и като *** кифла е пропуснала да се запознае с тях преди да се пляка с риезака! Кво иска от България? Да харчи общи пари за нейната глупост?
14
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не обвинявайте българките. Много от тях са гладни и търсят своето, по-хитрите - на запад, по-глупавичките - сред тези от Близкия изток. Това е просто една частица от случилото се в държавата ни последните 30 години, една капка от вира. Сега трябва да плуваме, за да не се удавим. Ето че това момиче е успяло да доплува дотук и можем да му пожелаем да е добре дошло :)