Глоби на пътя за милиони – неплатени. Как да се съберат?

Предлага се удвояване на таксите, ПОС терминали в патрулките...
20 юли 2017 22:42,
43
Глоби на пътя за милиони – неплатени. Как да се съберат?
Снимка: Архив, Булфото

Несъбраните глоби от нарушения на пътя за периода от януари 2016 до юни тази година са 66 млн. лева. Това стана ясно по време на кръгла маса, организирана от "Воля", по повод проблемите в събирането на глобите от нарушителите.

Още по темата

34 млн. лева глоби са предадени за принудително събиране, обясни и Милена Кръстанова от НАП. Тя уточни, че трудно може да се очаква хората сами да решат да платят глобите си, предвид че не са го направили в доброволния срок.

Кръстанова допълни и че 40% от предадените за принудително събиране суми в НАП са на стойност до 50 лв.

За да се увеличи събираемостта на глобите и да се облекчи административната тежест, от "Воля" предложиха в колите на "Пътна полиция" да има ПОС терминали, за да могат таксите да се заплащат на място. Тази идея обаче не срещна подкрепата на депутатите в пленарната зала при поредното гласуване на промени в Закона за движение по пътищата.

"Не трябва да деградираме, да връщаме полицаите в храстите, да махаме знаци. Вместо да търсим пътя напред, ние тръгваме в обратна посока", критикува Боряна Георгиева от "Воля".

Според бившия шеф на КАТ Алекси Стратиев обаче не трябва да се натоварват служителите на Пътна полиция с такива задължения.

"Нарушителите много добре знаят, че дължат глоба, могат да я платят с карта и по интернет. Защо трябва да товарим Пътната полиция с какво ли не?", попита той.

Според него трябва да се увеличи давността на глобите и размерът им да расте, ако плащането се бави.

"В много държави, когато се забавят с плащането, глобата става двойна. Това ще стимулира хората да бързат да платят", обясни той.

Стратиев предложи и глобите да се събират от частните съдебни изпълнители, като по този начин ще се облекчи държавната институция НАП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:-)
4
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Смях Ти просто лъжеш измисли нещо по правдоподобно,не не по тиквенски!
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като Боко Тиквата и компания + тия преди него върнат всичко що са откраднали и всичко ще е фифти-фифти.
2
6
 
25
 
! Отговори
Здравейте роби преди 6 години
Борисов дава ли си сметка че този път като се скъса пружината някой хора ще висят по дървета,този човек нормален ли е с главата ,защо унищожава Българите,дава ли си сметка какво прави!?
1
13
 
27
 
! Отговори
Смях преди 6 години
Когато една държава неиска да си ги събере каквото и да правим ще си останат точно такива-неплатени.Да дам ли пример от САЩ? Неплатената глоба от $200 (примерно) след 2 седмици става $400. След месец неплатени стават $1000. При положение че и тогава не се платят те вкарват за издирване и след като те хванат следва затвор. Затвора може да е месец мисля не съм 100%. Това е когато държавата има интерес да си събира това което и се полага от нарушителите.В БГ като че ли има интерес да не се събират и винаги съм се чудел защо е така?