Всички в НС зад договора с Македония. Борисов: Благодаря!

Депутатите очакват документът да постави отношенията на здрава основа
27 юли 2017 15:45, Василия Пейчева
83
Всички в НС зад договора с Македония. Борисов: Благодаря!
Снимка: БТА

Единодушно депутатите приеха декларация за подписването на Договора за добросъседство и приятелство с Македония. Всички парламентарни групи застанаха зад подписването на договора, а премиерът Бойко Борисов благодари за оказаната подкрепа към правителството.

Още по темата
В декларацията е записано, че Народното събрание оценява усилията на двете държави за финализиране на преговорите по договора за приятелство и очаква подписването да бъде осъществено в съответствие с предварителните договорености.

Парламентът декларира и готовността да стартира ратификационните процедури в най-кратък срок след подписването на договора. Министерският съвет ще внася в Народното събрание и ежегоден доклад за изпълнението му.

Народното събрание очаква договорът да постави на стабилна, принципна и прагматична основа отношенията между двете държави и да бъде от пряка полза за техните граждани, пише още в декларацията.

"Единственото, което мога да кажа, е едно голямо благодаря. В тази напрегната ситуация това е едно голямо рамо за правителството, дали е декларация, дали е мандат - това няма да споря. Важното е, че парламентът показва, че това, което е подготвено като текст, бихте го подкрепили", заяви премиерът Борисов, който присъства в пленарната зала по настояване на лидера на левицата Корнелия Нинова.

Преди това тя заплаши, че ще оттегли подписа на парламентарната група в декларацията, ако министър-председателят не дойде в Народното събрание за разискванията.

По време на дебата Кристиан Вигенин от БСП заяви, че сегашният резултат по македонския въпрос е постигнат преди всичко заради смяната на властта в Скопие.

"Нека тази декларация не бъде възприемана за даване на мандати от Народното събрание за подписването на договора, тъй като вие такъв мандат не сте поискали от нас. Приемете го като политическа заявка от българския парламент, че застава зад действията, които ще предприемете", уточни Вигенин.

От левицата настояват договорът за добросъседство да доведе до конкретни ползи за гражданите от двете страни и да не остава само "сбор от добри пожелания".

От ДПС също заявиха, че подкрепят усилията на кабинета за сключването на този договор.

"Подкрепяме взаимотношенията да бъдат сложени на една прагмагична основа и на общностните интереси. Всички от Западните Балкани трябва да бъдат членове на ЕС и НАТО. България в тази ситуация може да играе ролята на медиатор, катализатор", заяви Йордан Цонев.

"С този договор ще се нормализират отношенията, ще се ликвидира леденият период и ще възтържествува историческата истина", каза и Красимир Богданов от "Обединените патриоти" и допълни, че това създава възможност за много нови пътища за България.

По думите му вече се виждат конкретни действия за инфраструктурни проекти, за отпускане на средства от ЕС за откриване на транспортни връзки и коридори с България.


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Даже най-големите българомразци, русофилите, не можаха да си изкривят душата и да не признаят, че това е един голям успех за България.

И той е постижение на европейската партия ГЕРБ.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Единствената точка в дневния ред
на България е изхвърлянето на
боклука на нещото на снимката.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИнтелигенТиН *** АШКОЛСУН АФЕРИМ МАШАЛА
68
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука гледам големо риванье за тоя пуст македонизъм. Само, че ревящите по Коминтерна и комунизма наясно ли са, че с подписа си под тоя договор Борисов узаконява македонизма. Узаконява съществуването на македонска нация и език. Какво да се прави, бивш комунист няма.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има загар, има. Топнал се е докато е бил в Гърция.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не останат добри съседи,докато ги вкараме в НАТО и ЕС и после пак татари сте!Внимавайте,в името на хилядите загинали!
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коминтерна ще се съсипе от завист! Днешните го надминаха по македонизъм!
64
3
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
До До 49
ЩЕ ГЕ НАКАЖЕМ ТЕЗИ ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ ОТ 1989 ДО СЕГА ДО СТЕНАТА И С АК 47 --ДО 7--МО КОЛЯНО МАМКА ВИ ФАШИСТКА МИЛИОНИ БЪЛГАРИ СА ПРОЛЯЛИ КРЪВТА СИ ЗА ДА ЗАПАЗЯТ ЗЕМЯТА БЪЛГАРСКА А ВИЕ ДНЕС ГЛАСУВАТЕ ЗА ПРОДАЖБА НА ЗЕМЯ С КАКВО ПРАВО МАМА ВИ
63
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Константин ром

Те затова, защото разчитат на продажните роми като тебе и скат, и правителство на
Борисов № 4. Ади скрий се !
62
8
 
4
 
! Отговори
Константин ром преди 1 година
Г-н Борисов ще си призная че преди време дори и по телевизията не можех да ви гледам.Но сега найстина не виждам такъв политик като вас,РЕШИТЕЛЕН,УПОРИТ,И ХЪС ЗА РАБОТА ПО БЪЛГАРИЯ.БОГ ДА ВИ БЛАГОСЛОВИ НАЙСТИНА МНОГО СЕ ПРОМЕНИХТЕ -ПОЛОЖИТЕЛНО,БЪДЕТЕ ВСЕ ТАКА НЕУМОРИМ И ДА РЕШАВАТЕ СЪДБОНОСНИ ДЕЙСТВИЯ СПРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.ИМАТЕ ПОДКРЕПАТА НИ ПОНЕ НА 70%ОТ РОМСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РБ.
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България признава съществуването на македонски народ, македонски език и македонска държава, с което ОКОНЧАТЕЛНО СЕ ОТКАЗВА ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ИДЕАЛ!!!
Освен това се заема да подкрепя Македония за ЕС и НАТО!
Някой разбра ли какво получаваме срещу всичко това?????????????????????????????
60
0
 
5
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 1 година
Като чета договора разбрах,че той е със Скопие и населението на 10 клм- около него, а не с държавата Македония,която започва от Кавала, Солун и стига до Адриатическо море и от Косово на юг стига до Егея. Къде е тази държава сега,кой е скрива и ни кара да подписваме ,,махленски договор с едно Скопие и албански анклав,който иска Диктаторска България да си смени името,,както Македония,че тогава договор.
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко е сбор от пожелания . Само чл. 14 има значение и смисъл . С него предателите от ГЕРБ и Сие признават ,,македонски език ,,И в публикуваният ,след одобрение от посолството на САЩ ,на български език договор ,този чл.14 беше цензуриран демократично ,в сравнение с публикуваният на ,,македонки език,,Сиреч ,в демократичната държава се лъже и мами на поразия . Но следите оставят и след време при нов Народен съд ще бъдат от полза .
58
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щяла да се състави "комисия" за историята. Ами това е първата победа на македонците! Каква комисия? Гербери ли ще решават какви сме и на какъв език говорим?! Написани са томове за това, архивите на София, Истанбул, на Лондон и даже в Сащ са пълни с доказателства за истината. Сега някаква си комисия от пет гербера и двама патриота щели да седнат да решават.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това със спирането на пропагандата са пълни глупости. Кое е пропаганда и кое не е. Винаги могат да кажат, че има свобода на словото и пак ще си пишат каквото искат. Борисовото - стоп на пропагандата не струва и две пари. Ако искаше да защити България още докато Зеев му се репчеше, че не признават Самуил, че писмеността е тяхна вместо да цвърчи като мишка твърдо трябваше да защити българската позиция. Македонците лъжат, а ние се държим като че сме виновни.
56
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е това е договор за добросъседство, какво да ги караме да признават ? защо да им отнемаме македонизма, нека си го имат. Просто важното е да се спре с пропагандата, а това е включено, да се проверят историческите факти и това е включено, ще честваме заедно обюите празници. Това е добросъседски договор, а не наказателен договор. Важното е да има мир пък когато са готови за истината сами ще я осъзнаят, защо да им го набиваме, няма смисъл.
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Злобата в народа расте и Борисов отлично го знае и като един опитен комунист ни занимава с всичко друго и неговата дружинка подхранва всякакви ,всекидневно се пускат държаните на каишка дъфки за раята ,докато се теглят заеми ,докато се увеличават стремглаво цените на хранителните стоки и без да се дават обяснения как Пеевски забогатя толкова много и как се оказа невинен за КТБ,как така всекидневно има прояви на насилие и безнаказаност ,как Цацаров тихомълком си увеличава властта и в крайна сметк
54
2
 
14
 
! Отговори
morelini преди 1 година
До 53...четох го 3 пъти...и нищо ясно не видях в него.Ясно да е казано че македонците до 1945 год са били българи...или че македонският език е диалект на българският....те това са нещата които Македония трябва да признае,,,останалото е ала бала....
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам тези, които толкова му се радват осъзнават ли какъв си го на.бутваме. Четвъртит.
52
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
нали разбрахте, Нинова си е имала обвинение за корупция и е била уволнена от Станишев, но нали си има имунитет, там да крадеш да мамим е без значение, БСП = мутренска партия