1000 лева за каране в аварийната лента? Прекалено строго е!

Алекси Стратиев: Неправилното изпреварване е по-голям проблем!
31 юли 2017 14:30,
137
1000 лева за каране в аварийната лента? Прекалено строго е!
Снимка: архив Булфото

Санкциите, които се предвиждат за шофиране в аварийната лента на магистралата, са прекалено строги, смята експертът по пътна безопасност и бивш шеф на КАТ Алекси Стратиев.

Миналата седмица депутатите от транспортната комисия одобриха на първо четене промени в Закона за движение по пътищата, с които се въвежда глоба от 1000 лв. и взимане на книжката за три месеца за шофиране в аварийната.

"Това е неоснователно висока санкция", коментира Стратиев пред "Фокус".

Още по темата

Според него освен засиленото полицейско присъствие е необходимо да има и допълнителни стационарни камери на магистралите.

"Да, имахме и все още има такива конфликти в аварийната лента с пострадали и загинали. В същото време обаче в закона продължават да стоят текстовете, които при неправилно изпреварване глобата е 20/30 лева, а от това нарушение има много повече загинали отколкото при движението в аварийната лента", смята експертът.

Според него движението в аварийната лента, както и в бус лентата, е преди всичко липса на дисциплина у водачите. Затова осъществяването на контрол в тези участъци би било много полезно.

"Санкцията би трябвало да не е толкова голяма, но трябва да е съобразена с нарушението и най- вече трябва да има контрол и санкции към нарушителите. Това всичко води към подобряване на поведението на участниците в движението", каза още комисар Алекси Стратиев.

Той обясни и че сред тежките нарушения е така нареченото избутване, за което наказанието в нашето законодателство не е добре решено.

Експертът посъветва, с оглед на сигурността, разумният водач да се съобрази със ситуацията и да избегне конфликт.

"Мотористите и велосипедистите са едни от най-уязвимите участници в движението. Мотористите трудно се забелязват, често карат с превишена скорост и липсва взаимна толерантност на пътя", каза още Алекси Стратиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
12
 
! Отговори
от 62 преди 6 години
Кое не ти допада ,че караш на междуселищен с 200 и всички изпреварвания са ти рискови.Или ,че всеки път като ми се залепи джигит като теб гледам как да бия спирачки като ме изпревари ,за да може да премине пред мен.Вече не гледам толкова напред пътя колкото назад,всеки път когато доиде някои напушен от адреналин и се чудя как да му направя място да се махне по безопасно ,че те не мислят ,а карат на руска рулетка.Или пък ,че пътищата са в отлично състояние ,де без маркировка ,де с дупки.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Наистина е печално. Вече никой не иска да бачка за 1000 лева, та внасяме украинци.
53
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки иска глобите да са по-високи. "Крумови закони трябват, Крумови закони!"А като се вдигнат глобите - олеле, майко!
52
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-н Стратиев да попита вдовицата и децата на загиналия в аварийната лента мъж , дали е голяма глобата , тя ще му обясни !!
51
6
 
14
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Космически глоби и мизерни заплати.Това е печалната реалност в евроатлантическа България.
50
2
 
13
 
! Отговори
хм неоригинал преди 6 години
Маркировката липсва на 70% от пътищата,има дупки с размери на лунни кратери.Кога ще е двупосочно глобяването.Да не говоря колко от новите участъци са извън нормите и са реално опасни и неотговарящи на критерия за пътища.Питам се как ще глобим джигитите дето летят с 200 по междуселищните пътища ,а там няма полиция или се вижда от далеч ,намаляват и пак започват да се състезават.
49
2
 
6
 
! Отговори
до 53 преди 6 години
Намира си копие на шоф. книжка на чужденец (от рентакар или от интернет), отива при гладките мозъци в КАТ и им казва, че е дал колата на Ханс Мюлер от Лайпциг (негов гост по това врме) и дава един германски мобилен за контакт. И АРЕЕЕЕЕ У ЛЕВОООО!
48
1
 
11
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 6 години
Против съм карането в аварийната лента и неспазването на правилата. Не ме разбирайте погрешно. Измислят закони и глоби които супер лесно се прескачат.Пускат закон и готово. Няма кой да го спазва Защото няма кой да контролира спазването му. Ако само се вържат всички контролно пребротелни пунктове който наслагаха навсякъде в една система и има статистка кой къде е няма как да те засечат в София в 15.00 и след това в 18.00 в Бургас.-- Следователно карал си с превишена скорост. -->> ГЛОБА по пощата
47
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 54Ако щеш ги спазвай :)) То си е твой проблем , не на всички нас . Като платиш 2 пъти сериозни глоби ... Ще се научиш.
46
0
 
4
 
! Отговори
бат Пенчо uzakito преди 6 години
Наздраве моя човек,жив и здрав да си и да спечелиш от тотото и да пиеш като мен узо на пристанището в Керамоти калмарки,октоподчета и печена ципурка. Да си правиш айляка на спокойствие и без женска компания(че жената все мрънка да ставам от масата ,точно като ми стане хубаво и сметката отиде към 150 eur)
45
3
 
9
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Последният път като се прибирах от София поне десетина пъти ме изпревариха през аварийната лента и имаше 2 катастрофи в нея по тая причина(леки,слава Богу).Което навява някои мисли.Може би ако глобите в България се определяха според имущественото състояние на нарушителя(като в Швейцария),щеше да има напредък,може би.Макар че с тая корупция....То 1000лв могат да откажат доста народ от шофирането въобще,а за някои са просто дневни разходи.
44
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баща ми беше професионален шофьор. Когато преди 30 години взех книжка ми каза: В шофьорския занаят, с единия крак си в гроба с другия в затвора. Внимавай ! Наскоро сина ми взе книжка. Аз пък на него му казах : Какво ще ти се случи на пътя е Господева работа, но не дърпай дявола за опашката. Внимавай !Надявам се сина ми да се вслуша в съвета ми, както аз в този на баща ми.
43
5
 
8
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Хипертоник съм (имам рецепта, взимам лекарства), прилоша ми и влезнах в аварийната лента. Мина ми и минах в скоростната. Какъв ви е проблема?! Или трябваше да мина в насрещното, ааааааааааа??? Умниците ми те!
42
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42Като ти цапнат 1000 лв глоба , ще спреш не ами и даже ще е страх гумата да си смениш :)) Вчера познат ми се оплака 500 лв акт в града снимано с 35 превишение. Повече няма да си помисли да кара с повече от 60 :)
41
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво значи гавра с обикновения човек - глобата затова е глоба, за да респектира. Това не са пари които някой ти взема насила а си зависи само и единствено от теб. В Австрия возенето на дете без столче е 5000 евро - мислите ли че тия пари не са ужасно много за средния австриец? Така се изгражда дисциплина - според мен всички глоби по ЗДП трябва да са от 500 нагоре и тогава всички ще започнат да карат по правилата. Хем искаме да сме европейци ама да продължаваме да цакаме закона и правилата - мъка
40
5
 
7
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
Я ми припомнете кой разреши максималната скорост от 140км/ч по магистралите.Същият се изказва за намаляване на смъртността по пътищата.Как да стане като увеличаваш допустимата скорост.
39
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балканеца пак реве когато го карат да спазва правилата... класика.
38
4
 
6
 
! Отговори
До шофьор преди 6 години
Влизам в аварийната щото ми звъни телефона но докато спра спира да звъни и просто си продължавам.... Проблем. За момент ми стана лошо реших да спра, - отмина ми....500 схеми ще се измислят за 25 сек. Осъвременете си ситемите за контрол и наблюдение. Що не кара някой с 230 в Германия на път на който има ограничение .... ?!?!?!?!
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми недей кара в аварийната лента де да знам... не знам кое не е ясно ..
36
2
 
6
 
! Отговори
ponti преди 6 години
Да обвържат глобите с минималната раб. заплата - максимална глоба = три мин. раб заплати. Иначе е гавра с обикновените хора! Всичко останало е демагогия на оялите се!