Тревожно: Иде тлъсто поколение, ще живее по-кратко от родителите си

ЕС дава 3 млн. евро за полезна храна в BG училищата
3 авг 2017 09:07, Мария Захариева
60

EС отпуска близо 3 млн. евро за полезна храна и напитки за българските училища. Средствата са предвидени за плодове, зеленчуци и мляко за учениците. Децата ни водят негативните класации по затлъстяване в ЕС, а фитнес инструкторът Цвета Капитанова е категорична, че трябва да има стабилна държавна политика в тази насока.

"В един момент ще се окаже, че тези поколения са негодни за нищо - ще имат по-кратък живот от родителите си, ще имат много заболявания. Тенденциите са много страшни. Смята се, че от затлъстяване вече умират повече хора отколкото от глад", предупреди тя в студиото на Bulgaria ON AIR.

Eкспертът по хранене и диетика проф. Донка Байкова посочи, че от 2007 г. съществуват подобни инициативи - училищен плод, чаша мляко в училище... По думите й обаче, през годините програмите са се опорочили и вместо чаша мляко и плод се е давала огромна закуска, в която няма нищо.

"Децата се отвратиха. Нещо повече, българските деца станаха по-пълнички. Това не е за нахранване, а за създаване на хранителни навици, за поддържане на добър здравословен статус. Ако се развият болести, след това всички плащаме огромна социална цена", коментира проф. Байкова.

Според Цвета Капитанова до голяма степен отговорността е на родителите, които трябва постоянно да информират детето си. Тя е на мнение, че проблемът е много по-мащабен и здравословното хранене трябва да се наложи в обществото като стил на поведение.

Капитанова добави още, че има много училища, които не разполагат с база, за да провеждат ефективно часовете по физическо възпитание, което също е част от проблема със затлъстяването. 


60
Още по темата: децазатлъстяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Децата ни водят негативните класации по затлъстяване в ЕС

пак групости, та марш у лево на Байкова и Капитанова

аман от самореклами те им
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакво отслабване. Съвременният човек трябва да е с тегло около 150-250 кг. Ще разширим седалките в автобусите и самолетите, ще разширим вратите на сградите, за да минават.
47
0
 
0
 
! Отговори
Ги до Гошу преди 3 години
Недей да ги правиш тези сметки без кръчмар (дори това да е баща ти) . И сега на вид бия към слабо, ако съм по-лека ще бие вече на болнавост.
Зимата наддавам до 3 кг - обяснявам си го с естествен метаболизъм и не ме притеснява
46
0
 
6
 
! Отговори
До Гошу преди 3 години
175 на 55 кила жена ще е неприятно слаба. 60 кила са си екстра. Манекенките нямат кой знае какви страхотни тела, те са едни закачалки. Хубавата жена не е нито пълна, нито слаба, а женствена със стегнати бедра и задник, а не закачалка.
45
0
 
0
 
! Отговори
Ги преди 3 години
Lan отговори на всички спорове по-долу
Баланс, не консуматорско мислене, не прекалено втренчване в модерните"здравословни" тенденции, убиването на свободното време да не е постоянно пред компютъра или тв .
Родителите ми и техните не са затлъстявали , но са били дейни дори когато си стоят само вкъщи . Так че ген не бих казла. По- скоро мисля, че причината може да е мързел повече от здравословния :)
44
0
 
1
 
! Отговори
Гошу преди 3 години
До Ги

Не знам, ама ако свалиш още 5 кила и станеш 55 ще си идеална :) Ще клониш леко към слаба, но по-добре според мен. Навремето така ме учеше баща ми - че на една жена от ръста й и махаш 20 се получават манекенските мерки. Ето при теб: 175 - 20 = 155. Стотицата се изключва и остава 55. Ето това ти трябва, за да си като манекенка :)))
43
1
 
4
 
! Отговори
= преди 3 години
И още нещо при соца имаше табло във всеки ученически и студентски стол с указания, коя храна какви калории съдържа и т.н.
Освен това в класа се подиграваха на дебелите и те не смееха да се тъпчат така. Освен това се спортуваше организирано и се работеше, а не като сега сао мързел и дебелеене с вредни храни
42
0
 
12
 
! Отговори
* преди 3 години
Как няма да водят по затлъстяване децата в БГ, като гледам как излизат с препълнени колички с *** от хипермаркетите. Сякаш са в свинеферма за угояване. Като невидели храна. Родителите дават супер лош пример - угояване.
От магазина, в колата, от там в къщи на телевизира и таблета, безброй *** за тъпчене по ръка.
Няма спорт, няма здравословно хранене и възпитане в любов към природата. Само угояване!
41
0
 
3
 
! Отговори
Lan преди 3 години
45 Ги
Може да има две причини - или си от тези 12% от хората, които имат ген, който им пречи да затлъстеят, независимо колко и какво ядат. Или си си изработила добър режим на ядене и движение - балансиран, дори и да не го съзнаваш. Никой не е казал, че храната трябва да се взима само от био-магазините - важното е да е разнообразна и в точно определено количество.
40
1
 
4
 
! Отговори
Ги преди 3 години
Не знам кво ще рече "качествена" храна. Аз съм на 33г, 175 висока, 60 кг, Ям, каквото и вие - от магазините, пазарите, закусвални, радко в ресторанти, не подбирам особено - гледам на вид, цена и ако ми харесва вкусът. Не спортувам активно, по-скоро за забавление и разтоварване. Що не затлъстявам??
39
1
 
6
 
! Отговори
Трактор преди 3 години
До до Киро Кофражиста

Да бе ....сякаш не съм живял при соца и не знам
още малко ще кажеш, че банани и портокали имало и шоколад милка
не те знам в кое училище си бил при соца, но в моето училище имаше само една лафка с банички, милинки и боза, и то свършваха до второто междучасие, който ял, ял
38
4
 
9
 
! Отговори
до Киро Кофражиста преди 3 години
Къде е имало такава мизерия при соца,това не е истина,а и ти едва ли си живял тогава.В класа бяхме 25-26 младежи,а пълни от тях само един-двама,и то не много.Но всеки спортуваше нещо,и храната ни беше добра и естествена!Всяко училище имаше евтин стол.При соца за ядене имаше много,недей да лъжеш!Хората имаха пари, проблема беше че не достигаха хубави стоки,това свали социализма.
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС дава 3 милиона за качествена храна, която да бъде закупена от веригите магазини, които внасят стоки с по-ниско качество. Колко ще бъде глобата ако храната не отговаря на "качество" и произход, които не се харесват на даващия парите? Да живее еврокомунизма!
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия зали и салони бе, на олимпиада ли ще ходите? Синът ми спортува с мен у дома. Лицеви опори с мен, клякания, коремни преси, подскоци, за 30 минути интензивна тренировка целия е в пот. На 8 години вече му се очертават плочките, а неговите връстници са 80% пълни торби с паласки и кореми вече. Примерът, личният пример хора, ама ви мързи вас самите, егоисти сте, давате им по един пакет чипс и ги инсталирате пред Тв-то да не ви пречат и айде, после що са дебели...Добра храна и движение!
35
3
 
12
 
! Отговори
Киро Кофражиста, преди 3 години
"Така беше мизерията при соца, сега хората забогатяха и ядат много повече неща, не слизат от колите и дебелеят"
Когато човек се храни с качествена храна,той не дебелее чак толкова. сега хората не са богати, пак живеят мизерно и се тъпчат с боклуците на"западната цивилизация", с пластмасова изкуствена "храна", като се движат и много по-малко.
България няма политика за масов спорт - не за състезателите, стадионите, велоалеите и залите следва да са отворени за всички, които искат да се раздвижат.
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В училищата не се предоставят закуски"плодове, зеленчуци и мляко",а тесто без нищо.Няма контрол по отношение на тези закуски както и по отношение на лавките и столовете в училищата,които са тъпкани с ***,вредни и забранени по наредбата храни.Подавала съм сигнали в РЗИ-нарушенията биват покрити за деня на проверката и след това боклуците се вадят отново на рафтовете.По-добре е да няма лавки в училище,децата да се хранят с това,което си носят от къщи, в стол, който може да се ползва от всички.
33
3
 
7
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Много е просто решението
Намалете двойно заплатите, вземете им колите за да вървят пеш /или на кон като едно време/, водете ги редовно и задължително на бригада да копаят царевица /кат при соца/
да видите как ще отслабнат
32
0
 
5
 
! Отговори
Агджата преди 3 години
До Киро кофражиста

Евала, Киро! Така си беше. На лагерите по борба колко сме преглъщали покрай закусвалните.
31
4
 
21
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 3 години
Че кога се е давало чаша мляко и плод в училище...аз такова нещо не помня
При соца закусвахме мазна баничка с боза и /ако останат стотинки/ суха паста
при соца зимата плодове нямаше като сега
а бяхме слаби, защото бяхме бедни...нямаше пици, нямаше чипсове, нямаше кока кола
салам ядяхме един път в седмицата, ако пуснат на магазина, а кебапчета само на 1-ви май и 9-ти септември
Така беше мизерията при соца, сега хората забогатяха и ядат много повече неща, не слизат от колите и дебелеят
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много повече площадки трябват за спортуване.Говоря за децата.Баскетболни и футболни игрища,и особено за гимнастика и фитнес.С лостове,успоредки,върлини,халки.Така само могат да се изградят утрешните здрави българи.И разбира се,добра естествена храна.Всичко това може държавата с лекота да го направи,стига да има желание.И задължително,добре организирано,физическо възпитание в училищата!