Вече сме по-добри съседи с македонците: Но дали?

70% от читателите на Dnes.bg не очакват промени след подписания договор
29
Вече сме по-добри съседи с македонците: Но дали?
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Точно преди седмица България и Македония подписаха историческия договор за добросъседство между двете държави.

"От днес България е още по-добър приятел на република Македония", отчете премиерът на западнати ни съседи Зоран Заев веднага след подписването, а българският премиер Бойко Борисов изрази оптимизъм, че след 10 години резултатите от Договора ще бъдат видими и за двете държави.

Още по темата

България и Македония си обещаха по-добро съседско бъдеще, но какво очакват българите от договора?

Точно това попита екипът на Dnes.bg читателите си в своята традиционна анкета, в която участие взеха 1365 души. 

След добросъседския договор със Скопие следва... За съжаление цели 70% от анкетираните смятат, че няма да има реален резултат от документа и съвсем скоро отново ще се хванем за гушите по традиционните теми за минало, език и история.

Едва 7% са оптимистите, според които след договора ще настъпи бурно приятелство и прегръдки между двата народа, които отново ще станат братски.

Други 13% пък очакват, че с този договор малко или много Македония се присъединява към европейска България.

3% от анкетираните очакват написването на нови учебници, в които проблемите с историята да бъдат решение, а още толкова са на мнение, че вече спокойно може да честваме заедно общите ни светци.

Къде на шега, къде наистина, 4% от българите виждат след договора Охрид и Охридското езеро като новата топ дестинация за почивка на българите. 


29
Още от
Напиши коментар Коментари
28
0
 
7
 
! Отговори
Тъпак преди 11 месеца
Управляващите си въртят далаверите и не се интересуват хората какво мислят. Това е умряла работа. Македонците никога не са ни имали за братя и няма да ни имат. Интересно ми е какъв номер ще ни извъртят, само трябва да почакам да им съдействаме за приемането им в НАТО и ЕС.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
"Няма вечни приятели,има вечни интереси".Като си спестим суперлативите,ще се доближим до реалноста.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Василев Василев

Та нали затова Русия помага на България да се освободи бе шапшал. За да си осигури трайно и перманентно влияние на Балканите.
---------------

И аз защо да съм длъжен с нещо на някой, който искал да ме ползва за да му правя услуги?
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Бетонна стена с БФРМ и визов режим и нулев стокообмен. Да правят паметници даже и на свинкса ако щат. Единствените живи макета дето съм виждал бяха етнически албанци и по -добре да не идват повече. Само пиеха и вечер бугарски ***-ви търсеа само. Убеждаваха ги на сърбо-българо/македонско английски , ама ония нали са на работа-връзваха!
24
11
 
6
 
! Отговори
Василев Василев преди 11 месеца
И как ще стане това много ми е чудно!?!? Алоо момче знаеш ли с колко руска и българска кръв е напоена България? На акъла ли ти е. Не като гледам. Та нали затова Русия помага на България да се освободи бе шапшал. За да си осигури трайно и перманентно влияние на Балканите. Велики и всемогъща е Русия
23
3
 
14
 
! Отговори
:):) преди 11 месеца
на хартия да, реално не. Може би албанците ни имат за приятели, макетата си се сърбеят и това е. 70 г промиване на мозъци с една хартия не можеш промени.
22
6
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 11 месеца
Наброс, дали? а дали салвадор дали или дали борис дали? или дали сдачу наканецта?
21
1
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 11 месеца
Вече сме по добри съседи и приятели с Македонците Но дали На дали .времето ке покажи .
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Македония влизат в ЕС с финала за суперкупа Реал-мадрит - Манчестър-юн.
19
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
След 10 г. бг население ще се стопи до по-малко от Македония.
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Капсулата на живота е донесена от извънземните точно върху Македония.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Исти

Чел ли си договора за да твърдиш, че добър, на базата на какво?
16
0
 
3
 
! Отговори
Исти преди 11 месеца
Договорът е добър- сега остава да бъде ратифициран и да бъде спазван разбира се. Щото "Балканските" (социалистическите) нрави са такива: спазваш само онова,което ти е в интереса. Ние искаме този договор,искаме добросъседство с нашите братя и ликвидиране на разделението,което ни докараха руснаците. Те обаче не са съгласни което значи,че народът от двете страни на границата още дълго ще страда заради желанието на Москва да угоди на сърбите,ощетявайки нас.
15
0
 
15
 
! Отговори
Поручика Балканец преди 11 месеца
Охрид за българите има особена стойност поради асоциациите с четирилогията на Талев. Скитайки из сокаците на Вароша можеш да се върнеш назад във времето. Да се пренесеш в средата на 19-ти век с типичната чаршия, кафенета, дюкяни и механи. Ефектът се разваля от, кафеджии и лодкари, които наподобяват нашите мутро-комуноиди от курортите. Лошото впечатление се усилва от просташкото старание на много македонци да ни обидят, веднага щом разберат, че сме българи. На фона слугинажа им към холандци.
14
7
 
4
 
! Отговори
М преди 11 месеца
Ей, суджук, София прилича на Слънчев бряг преди 15 години.
Тиквосеменен балон, мутроиден амеб.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Един път трябва да се направи София-Скопие до Охрид.Охрид е изключително красив,очарователен град с прекрасна природа,не случайно Охрид е бил българска столица в Средновековието и книжовен център,дано не го развалят и бетонират като нашето Черноморие!
12
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Има нещо гнило в тоя договор!Толкова спешно някакъв си нищонезначещ договор с македония!?Нещо отгоре са ги натиснали тия двамата да направят малко театро с което ни продъниха ушите!Ама краварите ли...руснаците ли!?
11
9
 
4
 
! Отговори
Македонска история преди 11 месеца
Праотецът на Бойко, деспот Йоан Пипонопул Охридски е бил убит във въстанието на Йвайло от крепостните си селяни. Оцелелите от династията на Пипонопулите откраднали конете на въстаналите селяни и избягали далеч от Македония, като се установили в село Банкя, край Витоша.
10
1
 
6
 
! Отговори
то преди 11 месеца
Охрид винаги си е било топ-дестинация, ама нещо пътя много тегав. Сега албанците правят супер-магистрала от Тетово до Охирд и като я направят нищо чудно да БЕТОНИРАМЕ и Охрид! А може и направо един ЛАС ВЕГАС да направим:-))))
9
8
 
15
 
! Отговори
Предсказание преди 11 месеца
Бойко ще свърши като Мусолини.