50 човека на ден си отиват заради мръсен въздух. Защо?

Зимата печките на твърдо гориво замърсяват, а лятото?
10 авг 2017 11:24,
43

През зимния сезон нивата на замърсяване с фини прахови частици са в пъти по-високи заради големия брой домакинства, които използват твърди горива за отопление. През лятото пък възникналите пожари, вследствие от високите температури създават предпоставки за отделяне на такива частици, обясни пред Bulgaria ON AIR пумологът София Ангелова.

"Най-страдащият човешки орган е белият дроб. Доклад на ЕС показва, че в България на ден умират над 50 души заради болести, предизвикани от замърсен въздух", допълни още тя.

Още по темата

Същевременно бе категорична, че ако климатиците бъдат използвани правилно, те могат да бъдат и полезни в летните горещини. Най-важното обаче е вечер да проветряваме помещенията, за да влезе свеж въздух.

Дневната норма на фините прахови частици, считани за най-голимия замърсител на въздуха, е 50 микрограма на куб. метър. В София тази сутрин главният експерт в Изпълнитела агенция "Околна среда" Тодорка Петкова измери стойност 37,4 микрограма на куб. метър.

"Това е моментна стойност, тя не бива да бъде сравнявана с нормите, отчитани на денонощие", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

След като Европейският съвет (ЕС) ратифицира поправките към Протокола от Гьотеборг, се ангажира да намали драстично основните замърсители на въздуха. С новите въведения в документа за първи път бяха включени фините прахови частици, а Европейският съвет очаква до 2020 г. те да се намалят с 22%. До 2030 с 49%.

През последния месец превишаване на нормата е отчетено в пункта в столичния кв. "Надежда". Също така са отчетени превишени количества на замърсяване в Пловдив, Димитровград, Русе, Видин и Враца, каза още Тодорка Петкова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
33
 
! Отговори
тровят с хлор преди 6 години
Исключително жестоки увреждания на въздуха причиняват дизелови автомобили с хлор токсични газове . в бензиностанции зареждат смеси на нафта с бойни отровни хлор токсични течности. Автомобили увреждащи с такива газове огромни обеми по целия изминат път се виждат и от космоса по обема увреден вуздух.Миришат гадно ..
41
0
 
32
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 години
Тестове зимата доказаха, че с печки на твърдо гориво природата засичан нагли престъпници облъчващи земята и въстановява биосферната охрана.Региона се маркира като вероятно обитаван от потомци на СЪздателя с цел въстановяване Огромни региони на вселената чрез божествена охрана.Където печки и камини създават проблеми има остър електромагнитен смог от тежко терористична техника вкл облъчватели монтирани на радиотелевизионни мачки,камери телефонни клетки и екрани монтирнаи на улицата или в домов
40
0
 
32
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 6 години
В момента провеждаме проучвания в лечебен биосферен регион .Има остър електромагнитен смог причинен от нови мощни нагло вредни скенери монтирани на нови автомобили вместо фарове и на стари като лед скенери около фаровете.Извънземни нашественици следят в обемите увреждани от смога всичко вкл червеи в ябълки или червеи мутанти в реката.
39
0
 
32
 
! Отговори
Екология и сигурност преди 6 години
Правили сме тестове на въздуха в СОфия до 1982 година когато отоплението бе на мазут,кремиковци работеше,автомобилите нямаха катализатори..Не сме имали проблеми с обгазявания.Биосферната охрана почистваше много бързо обгазяванията вкл в центъра.Сега терористи на власт внедряват тежко терористични анти климатични оръжия навсякъде.Има остър Електромагнитен смог вкл в обеми облъчвани от камери Биосферата с е реже на парцали с милион автомобили. В увредените обеми се настанява мръсен токсичен газ
38
0
 
32
 
! Отговори
увреждат земята преди 6 години
НАй тежки увреждания на земята причиняват с включени скенери и фарове денем..ИЗвънземни терористи чрез нагли престъпници на власт принудиха милиарди водачи д увреждат тежко въздуха ,климата и земята с включени бели радиоактивни режещи скенери монтирани на автомобили.Печките на твърдо гориво подават сигнали за диагностика и корекции и помагат на биосферата да лекува огромни региони.
37
0
 
33
 
! Отговори
Е-со преди 6 години
Ха, че то като пръднеш и обгазяваш околните с невъобразим брой Е-та! Найс, а?
36
0
 
34
 
! Отговори
до 36 преди 6 години
Я се върни в началното училище да се научиш да умножаваш, но преди това се извини за това, което си написал! 18500 на година и 185000 за 10 години...
35
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига глупости. Демек годишно 180000 умират а до 10 години 1 800 000? Вие нормални ли сте. Досега хора нямаше да останат тука!
34
0
 
36
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Изгарянето на твърдо гориво и неизмитите улици - това замърсява в България и за това ЕС ще ни глобява много години.
33
0
 
37
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че от ЕС дълго време ще ни глобяват за замърсяването с ФПЧ, а ГЕРБ ще продължават да имитират дейност, въвеждайки поредните забрани за колите. За да стане чист въздуха в София, ГЕРБ ще трябва да забрани на основният си електорат да се отоплява с кавото намери: дърва, въглища, гуми, пластмаси, найлони и т.н., а това очевидно няма да стане и ЕС ще продължи да ни глобява.
32
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига с тея прахови частици бе! Дядо ми 90 години живя на 2 км от Металургичният комбинат Кремиковци. Като духнеше западен вятър и цялата къща му се изпълваше с пушек от коксохима на Кремиковци. А по цял ден денонощно пушека от комините на пещите се стелеше на талази като мъгла. Как доживя тази човек до 90 години само господ знае. Много сте меки новите Софиянци бе *** от прахови частици. Ами ако денонощно дишаха пушека на Кремиковци сигурно щяха да умрат за една седмица!
31
0
 
40
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Тази зима в големите студове замърсяването с ФПЧ беше повече от шест пъти над максимално допустимите норми, а делът на това, което излиза от ауспусите на колите в това замърсяване беше около половин процент, но някои са като латерна, колите били виновни.
30
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно някой обработва обществото с този "мръсен въздух", защото ще вдигат такси или въвеждат забрани. Това чудо започна от зимата, когато платени "ентусиасти", започнаха "спонтанен" протест. Питам ентусиастите, как ще накарат миганьора да не гори гуми, пластмаси и *** през зимата? А богатите с къщите в Бояна,Симеоново и Драгалевци, да не горят въглища? И селата около София които са на дърва? Защо не се газифицира всичко, на нормални цени?Защо не се повиши стандарта за да се купуват нови коли?
29
2
 
35
 
! Отговори
Дедо Гого преди 6 години
Коментарите са за София, но стъкмистиката е за България. Ако половината (25 човека) са от "мръсния" софийски въздух, другата половина - кво ? Слагам кавички, щото некои са забравили, а други не знаят за адът (при соца) през зимата в София - Икарусите и Чавдарките бълваха неща в пъти повече от сегашните коли. Колите не са виновни - няма елементарна хигиена (измиване) на улиците. Никой не говори за частиците от гумите, при редовно миене всичко вместо да се вдишва ще иде в канала.
28
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обърнете внимание къде се измерва замърсеността на въздуха през зимата-на Орлов мост.Цинизма и безотговорността на общинарите са невероятни.Същите не смеят да влязат в кварталите и в ромските махали,защото резултатите ще бъдат ужасяващи.През зимата си облепвам всички прозорци и въпреки това един синкав отровен дим се стеле в пространството и не може да се диша.А и няма къде да избягаш.
27
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боклициии са всички управляващи , оная овца фандъчка разправяше почваме почистване на реките , да дойде да види в центъра на столицата в ловен парк да види реката как се е затлачила с какви ли не *** и това е в столицата а тя разправя за река Искър да чисти че си е почистила в София реките НЕМА такава държава.
26
0
 
37
 
! Отговори
до 23 преди 6 години
Четох за едно изследване, в което сравняват замърсяването с ФПЧ в резултат на пушенето на цигара и на работещ дизелов екодвигател в затворено помещение. Оказало се, че цигарата замърсява доста повече.
25
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
50 човека на ден си отиват само от мръсния въздух!Това прави 1500 на месец и 18 000 на година!!!Колкото един малък град.Повече,отколкото по време на война!Заради некадърността и безхаберието на управляващите.
24
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През 1952 година в Лондон се получава огромно замърсяване, известно като Големият смог. Заради него умират 4000 човека, а после още 8000 пак заради него. Забраняват отоплението с твърдо гориво и повече този смог не се повтаря.
23
0
 
37
 
! Отговори
До 22 преди 6 години
Ами защото със саниране се печелят избори,а с филтри-едва ли.