Пенсиите ни гарантирани до 2040 г. А след това?

Достъпът до системата ще става все по-труден със скока на възрастта
57
Пенсиите ни гарантирани до 2040 г. А след това?
Снимка: Булфото, архив

До 2040 години пенсионната система ще е стабилна, но след това ще е нужна реформа, защото положението ще се влоши. За това предупреди социалният министър Бисер Петков по повод информацията, че работещите в момента на около 40 години ще останат без пенсии заради демографската криза.

Още по темата

Системата е базирана на солидарността между поколенията, тези които работят сега плащат пенсиите на възрастните хора, а тези които ще навлязат след няколко години ще са ангажирани с пенсиите на следващите поколения.

Когато се променя съотношението между тези, които получават пенсии и тези, които внасят пари в системата, се стига до напрежение в системата, защото вноските, които се плащат са по-малко от нужното, обясни министърът пред bTV.

Той напомни, че до 2037 г. постепенно ще нарастват стажът и възрастта за пенсиониране и тогава те ще се изравнят за мъжете и жените и достъпът до системата ще е все по-труден. Така че искат или не на възрастните хора ще им се наложи да работят повече.

Към момента средната възраст на българина е 43 години и се оказа, че сме втората страна, след Германия, по застаряване.

Една от особеностите на българския трудов пазар е, че ромите ще бъдат все повече от хората, които трябва да бъдат наемани и заради това сега един от приоритетите на правителството е образованието им.

Относно ниската безработица у нас Петков коментира, че основният проблем на пазара на труда е липсата на квалифицирани работници.

Във връзка с това се взимат мерки срещу отпадането на ученици, както и да се стимулират майките да се върнат по-рано на работа след раждане.


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
3
 
! Отговори
Минавам преди 3 години
Бисер Петков е лъжец, долен мръсен лъжец, не му вярвайте. Няма държава, която да не е в състояние да плаща пенсиите на осигурявалите се хора. Освен когато такива като Бисер Петков ги крадат. Има бюджет, има данъци има хиляди начини за осигуряване на хората, само че в случая причината е друга - тук умъртвяват всички хора, които не им снасят пари. Тук управлява мафията, тук на власт са убийците, защото няма мъже да им счупят престъпните кратуни!
54
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото по нормалните държави пенсионните дружества инвестират парите и така става че има пари за пенсии а не се разчита че някой работи за да плаща пенсията на друг. Така е било в България и преди девети. Но сега няма кой да му дойде до плиткия акъл да го направи. Или поне да почне да го прави. Тия в министерството на финансите си бъркат в носа и гледат как да си изкарат заплатките без да мислят
53
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига писахте глупости. Националният осигурителен институт /НОИ/ е държавен. Ще фалира само когато държавата фалира. А това няма как да стане. И ако не се плащате осигуровките, пенсии ще има, но ще останат ниски и ще го духате та стари години.
52
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
а как може да не ти дават пенсията при навършени години за пенсиониране защото си нямал пълен трудов стаж.В чужбина щом навършиш годините за пенсиониране ти дават ако ще и 20 евро да си изработил.НА ТОВА МУ СЕ ВИКА ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ!
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че кой ти пречи - внасяй си и по 1000 лв., открий си сметка в някоя банка и си внасяй.
Осигуровките към НОЙ не са само за пенсии, а и за изплащане на болничните, майчинските и пр.
Откъде мислиш, че ти плащаш, когато си вземеш фалшив болничен лист, за да си правиш ремонта?
50
3
 
5
 
! Отговори
DS преди 3 години
БЪлгария е фалирала държава.
След само една година няма да може да плаща и сегашните ПЕНСИИ.
ТАКА ЧЕ СЕ СПАСЯВАЙТЕ ПО ЕДИНИЧНО.
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И как става тая работа? Живее в тристаен апартамент и има вила, а всеки вторник и четвъртък по обяд в градинката се реди за купичка супа, защото пенсията била малка. И като нищо веднъж хвърли през балкона 15 хиляди лева.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е вярно това , че неможе индивидуални партиди. В момента осигуряването е около 300 + лв на месец.
Ако внасяш по 200лв по индивидуална парти да за 35 години ще внесеш около 90 000 лв.
След пенсиониране живота е около 15 години идва пенсия 500 лв на месец. Това е при 200 лв вноска. За 35 години.
Ако увеличиш годините и вноските на 300 лв. Пенсията и партида та ти ще натрупат доста капитали.
47
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След това, без пенсии ! Нали НЕ искат шум по курортите и градовете. Няма туризъм , няма пари. Следователно няма и пенсии.
То неможе да говориш , без да мислиш , а накрая да искаш и пари :))
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои искат индивидуални партиди?! И колко мислите че ще се натрупат и по колко примерно ще трябвя дя внясяте,за да можете да получавате напр. 600 лв. месечна пенсия?
Особено при сегашните нива ва лихвите,които са почти отрицателни,а и се удържат по 8% от тях!
45
0
 
10
 
! Отговори
До 36, продълж. преди 3 години
Щяха да мизерстват, ако нямаха други вложения и ако не бяха купили няколко имота на Ривиерата.
С други думи, всякакви солидарни фондове крият рискове, защото може да попаднат в ръцете на мошеници или ако леви правителства се задържат по-дълго време на власт, първо тях ще опразнят или обезценят.
44
0
 
13
 
! Отговори
До 36 преди 3 години
тези мои близки, които живеят във Франция, са работили и двамата - и мъжът, и жената. Но тя е правила вноски само в един фонд (там им казват "каси"), а съпругът - в три такива фонда ("каси"), за три пенсии. Там това е възможно - един човек да си направи такива вноски, че да получава няколко пенсии от няколко пенсионни фонда.
И какво стана? Социалистите на Митеран дестабилизираха тези фондове и в резултат, едната от трите пенсии на мъжа се равняваше на стойността на 10 кг месо! Щяха да мизерстват
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се изравним с европейските държави. Ние в България си имаме собствени жилища, е, вече няма да имаме, ще сме принудени да си ги изядем и после да живеем под наем като всички по света.
В Германия не дават социални помощи на хора които имат собствено жилище, а тук притежаващите имоти за хиляди лева получават помощи от държавата, за енергия, за храна, за обучение за транспорт, за какво ли не.
42
1
 
11
 
! Отговори
До 36. Звучи добре преди 3 години
на теория, но на практика на кой наш частен пенсионен фонд имаш доверие?
В чужбина също така не всичко е 100% гарантирано. Когато Митеран и неговите социалисти бяха на власт, съсипаха много неща, включително и пенсионните фондове. Имам близки, които са заминали за Франция преди повече от 40 г. и "забравили" да се върнат. Там обаче им е провървяло. сега са добре, защото навремето са влагали пари така, че сега те им носят добри доходи.
Относно пенсионните им перипетии ще напиша отделно.
41
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията е хубаво нещо, но само за хора които искат да живеят демократично.
В древна Елада, люлката на демокрацията, са изгонвали завинаги тези които не живеят според правилата. Ако не са подлежали на по-тежко наказание.
Това е - който не иска да живее като другите да се маха!
40
1
 
20
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Точно така е.
Проблемът е там, че те ще се изнесат от България едва тогава, когато вече няма да е възможно да живеят тук на чужд гръб.
Значи трябва да намерим решение и да ги спрем, преди да са ошушкали социалния бюджет до дъно.
Как да стане това?
Ще стане само по един начин. Чрез строги закони и тяхното прилагане да бъдат заставени да работят и да не им се дава абсолютно нищо, ако не са го заплатили. Дори и да бъде въведена мярката принудителен труд.
Ако не им харесва, ще се изнесат още сега.
39
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще дойде времето когато ромите ще трябва да ви хранят и плащат пенсии! А това звучи страшно на фона на все по затъващата в мизерия територия. Ромите в момента са над 10 % от населението като имате предвид че са все млади. При тях до дълбока старост не се стига умират между 50 и 60 годишни в редки случай достигат 70 години и то тези които са родени по бай Тошово време. Нещата вървят от зле на по зле! Но това сами си го докарахте. Младите бягат в чужбина заради ниските заплати в БГ!
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайската система е добра. Там със закон задължават децата да се грижат за родителите си. Който има деца ще бъде обгрижен, който няма ще си отделя пари за старини.
И като знаем, че след 23 години няма да има пари за пенсии защо да си плащаме осигуровките?
37
13
 
5
 
! Отговори
без_име преди 3 години
нищо гарантирано няма, а огромна част от бг пенсионерите не са нищо повече от обикновени ***, които точат джоба на работещите. пари за пенсии може да няма още от следващия месец, особено ако бякой случайно ги насочи към родилните отделения
предлагам бартер с ЕС - да вземат пенсионерите и на тяхно място да върнем младите, които те изгониха.
заколи бабичка-обеси достоевски-спаси света.
36
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина е мързелив и крадлив, така го научи комунизма. И да не бачкаш пак вземаш пари ... ама това свърши!
Затова си правете частни пенсионни вноски, не в НОИ.
Западния свят отдавна е организирал своите планове за пенсионерите.
Но там не е минал комунизма и затова са добре...

Спонсорирани публикации