Мръсният въздух в България – и ни трови, и ще плащаме заради него

Властта очаква Еврокомисията да осъди България заради праховите частици
22 авг 2017 07:00,
76
Мръсният въздух в България – и ни трови, и ще плащаме заради него
Снимка: архив "Булфото"

Мръсният въздух, който дишаме, освен че ни трови, може да ни излезе и скъп, защото България вероятно ще бъде глобена заради него.

Делото, което Европейската комисия води срещу България още от 2015 година за чистотата на атмосферния въздух, се очаква да влезе в съдебна фаза през септември или малко по-късно.

"Очакваме да ни осъдят", каза министърът на околната среда и водите Нено Димов, цитиран от "24 часа".

Още по темата

Съдебната процедура се води заради превишаване на допустимата доза фини прахови частици във въздуха в редица населени места за времето между 2007 и 2014 година.

Основна причина за подобно замърсяване е фактът, че хората се отопляват на дърва и въглища през зимата, но и заради транспортните средства.

След осъждането страната ни ще разполага с около 18 месеца, през които да докаже, че може да се справи с проблема, преди да започнем да плащаме глоби, каза министърът.

Междувременно около 100 души излязоха на протест в Разград вчера заради мръсен въздух. Хората недоволстват, че вече месец дишат лоши миризми.

Събрани са 280 подписа, с които се настоява да се открие източникът на замърсяването. В сряда общинският съвет в Разград ще заседава извънредно заради проблема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да ви лъжат замърсяването е основно от колите. Навремето ви лъже ха че е от Кремиковци, но то не работи от 10 години, а въздухът в София става все по мръсен. Сега новата лъжа е, че е от пречките, но лятото печки няма, а въздухът пак со е мръсен.
23
5
 
22
 
! Отговори
даааа преди 6 години
Ако изгоним *** които горят каквото им се мерне пред очите,въздухът ще е по- чист със 50%.
22
0
 
26
 
! Отговори
Milenka преди 6 години
В много райони на София е лоша инфраструктурата,разбит асфалт, черни пътища, прахоляци.Без добра настилка по улиците, няма спасение от праховите частици.Ремонтира се избирателно,много често едни и същи улици.
21
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забелязали ли сте напоследък колко коли има, които пушат? И то не само старите.
20
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В нашия блок вече има и смесен места с по 4 коли. Освен селянин и *** та и двете им селянчетата вече са пълнолетни и са им купили по кола в комплект с книжката естествено.
19
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бай Тошо миеше улиците поне два пъти на седмица. Тази никаквица - пейзанка, натресена като кмет колко пъти ги изми? А строежите които страшно замърсяват, някой контролира ли? Никой! А лошота организация на транспорта, нерегулираните светофари, кой ще подреди? СО е място за крадене и далавери. Ето защо града не е добре, претрупан, мръсен и лошо организиран.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плондирът Каракачанов ли ще е въздушен министър?
17
0
 
29
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
СМЕШНИЦИ СТЕ ВИЕ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!!!! около нас има 4 строежа които бълват ли бълват прахоляк! никой нищо не казва! вие само с колите се оправдавате!!! истината е че докато се направи една дупка (освен че се преправя по 6 пъти) толкова много ппрашоляк лети около нея и се разнася че накрая господата от софиийска вода я запълват с още прашоляк! страхотна схема
16
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук пишат някой наизуст. Таралясници сме купували от Европа. С тези доходи това може. Тези които краднат покрай Суджук паша говорят все едно не са в България. Основният проблем е бедността, зверската корупция, далаверата която е в основата на всяко управление. Защо лизинга за коли е толкова свиреп, защото трябва да се печели 200-300%??? Какво у нас е в интерес на българина, нищо! Само ограбване от всичко. При заплати 1500-2000 лева може да се мусли за лизинг. При 600-700, как да стане?
15
16
 
13
 
! Отговори
23 преди 6 години
Който има по 2 коли- за втората -ОГРОМНИ данъци и такси, този излишен автопарк да се разчисти !!!!!!!Огледайте се, от коли около нас място няма да се обърнеш .
14
0
 
32
 
! Отговори
киро шарнира преди 6 години
айде стига гупости!Основния замърсител на въздуха са ниските доходи и липсата на държава!Ниски доходи =отопление с дърва и ***=каране на 20г бракувани таралясници от европаКакто и мъсните улици ,30-40 г градски транспорт и до голама степен средоточването на голам брой хора на едно място (цяла България в 4-5 града) пак поради ниските доходи в провинцията !Бедност= мръсотияя .....а европа глобява бедния защото е беден!
13
1
 
23
 
! Отговори
ля ля преди 6 години
няма какво да говорим - около нас има 4 строежа и всичките бълват прахоляк! вие само с колите баламосвате хората!да не говорим за пътищата които се преправят постоянно и всико е във въздуха и преди и след направата а пък повреме на дупката само гледайте какво лети около нея! СМЕШНИЦИ СТЕ ВИЕ "УПРАВЛЯВАЩИТЕ"
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се въведе и "такса въздух" да плаща нацията ще е върха на абсурда на 240 вратовръзки и общините.Въздуха е част от природата, а природата е част от наречено планета Земя. Никой не е глобил планетата и тя трябва да плаща! Това няма нищо общо със защитниците на природата, но има общо с правило " Природата има своя ред, сила да възстанови баланса".
11
7
 
12
 
! Отговори
Не е Измислица преди 6 години
Не можех да дишам това лято в София до Пирогов. Чувствах дробовете като запушени. Чисто нови обувки за 20 метра от бели на улицата, подметките станаха черни. Преди 10 год. чистех прах веднъж в седмицата у дома - обувките бели, в момента 2-пъти на ден мия под, обувки - черни.Да, улиците трябва да се мият 2 - пъти седмично!!! Синя зона от Славейков до Гешов. Забрана на дърва и въглища в столицата. Пълна забрана!!!Закриване на ТЕЦ- 1 и 3. След въглища и дърва, колите са замърсител - ФАКТ!
10
0
 
28
 
! Отговори
ined преди 6 години
Да плати глобата Бойко Борисов от джоба си, три мандата нищо не направи по въпроса само някакви скапани магистрали дето трябва да се ремонтират преди още да са завършени.
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стари таралясници от Европа, липса на тревни площи и мен се чисти. Някога в детството ми улиците, през лятото, дори кварталните се метяха и миеха почти всеки ден. Сега плащаме брутални суми ТБО и насреща нищо...
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още един въпрос, кой ще забрани на миганьора да гори гуми, пластмаси и всякакви *** през зимата? Кой, Учителницата ли, която разсипа София? Твърдото гориво е основен замърсител!!! Бояна, Драгалевци, Симеоново, Бистрица, Княжево, Орландовци, селата около София, всички е на твърдо гориво. Кой ще го газифицира? Правилно е написал Сашо +, това трябва да се направи!!! От крадене на управниците не остава време да работят за по-нормален живот на българина.
7
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът ще се реши с по-високи цени на горивата, високи данъци и жестоки глоби за коли с премахнати и неработещи катализатори или за паркиране по зелени площи! Също и забрана на твърдо гориво, както е в някои Европейски градове.
6
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това лято също имаше доста дни с превишени нива на прахови частици в София и това определено не се дължи на печки... Бай *** купува старите *** на Европа, че и масово маха катализатори и филтри, да не говорим за паркирането по тревните площи. Мисли си, че минава тънко, но в крайна сметка сме на последно място по продължителност на живота в Еу, а децата масово с астма и все болни!
5
11
 
22
 
! Отговори
САШО+ преди 6 години
Правителството да се събуди (Боко, Цецо, Валерката, Каракачанката) :1. Забраняване отопление в градовете с дърва и въглища.2. Изкупуване на всички енергопреносни дружества.3. Незабавно начало на строеж на нова атомна електро централа.4. Сваляне с 50 % на цената на тока.5. Подпомагане на домакинствата за закупуване на климатици .6. Построяване на завод за евтини автомобили с бензинови двигатели.Това са реални действия по решаване на проблема с мръсния въздух в България .