За ?250 заплата: Украински труд спасява туризма в България

Работодателите ги предпочитат, защото са дисциплинирани и знаят руски
23 авг 2017 18:00,
103
За ?250 заплата: Украински труд спасява туризма в България
Снимка: Reuters

В жегата Артур е седнал с чиния гореща готова супа на пейка пред общежитието за сезонни работници. Тук условията са скромни, но е чисто. На балкона е простряно изпрано облекло на сервитьор. 18-годишният Артур е енергично момче, което не спира да говори. Разказва, че в родината си следва право, но тук работи като келнер.

"Искам да събера опит в чужбина и да спечеля малко пари", казва той.

За около 250 евро на месец, включително храната и спането, младият украинец от Полтава работи на смени в един хотел в курорта Албена край Варна. Тук човек не може да забогатее. Това го знае и Артур. Но в Украйна се води война, а той намира прекрасно това, че има възможност да поработи през ваканцията, пише в свой материал DW.

Всеки ден украинецът обслужва и руски туристи. Да, Украйна и Русия са военни противници, но "... войната се води другаде и няма защо да я пренасяме тук", казва той.

Още по темата

"Не успяваме да привлечем българи"

Артур е един от общо около 3 100 сезонни работници в България от страни извън ЕС. Украинците са най-голямата група - 2 600 души. Останалите са предимно молдовци или турци. Седемстотин от тези сезонни работници са наети в Албена АД. "При нас работят предимно украинци", обяснява директорката на комплекса Маргарита Тодорова. "Независимо от факта, че в много райони на България има висока безработица, не успяваме да привлечем достатъчно български работници и служители."

При това още в началото на годината работодателите са обявили 13 000 свободни сезонни работни места в службата по труда. Но и до днес не всички места са заети, казва Лиляна Георгиева от бюрото по труда в София. "Първо, защото това е сезонна работа, а българите търсят дългосрочна заетост. Но преди всичко се търсят сезонни работници, владеещи руски - заради многото почиващи руснаци на Черноморието. Младите българи днес вече не говорят добре руски - не е както преди. А от работодателите постоянно чуваме, че украинците са дисциплинирани, по-образовани от един безработен българин и се справят по-добре."

Затова туристическият бранш и селското стопанство приветстват новия закон, който позволява на граждани от страни извън ЕС да работят в България в продължение на три месеца. По-рано въпросът се уреждаше от двустранни спогодби. Хотелите, баровете и концесионерите на плажовете обаче плащат на тези сезонни работници минималната заплата - около 130 евро на месец. Затова много българи предпочитат да работят като келнери в Дания, Испания или Италия.

И в Албена сезонните работници не печелят много. Ако един мениджър изкарва около 600 евро на месец, то една помощничка в кухнята, като украинката Валентина, работи за 11 евро на ден. Откриваме я да си почива на една пейка след смяната заедно с колежката ѝ Аня. "По професия съм преподавателка, водя тук студенти, които работят през ваканциите. Но помагам също и в кухнята. Нали е само за три месеца", казва тя.

"В Украйна е страшно"

През летния сезон в Албена работят около 2 500 келнери, готвачи, аниматори и т.н., сред които и много българи. След това курортът потъва в зимен сън и няколокостотин души от обслужващия персонал си тръгват - до следващото лято. Също и Валентина, зам.-декан на Икономическия университет в Полтава, както и колежката ѝ от кухнята Аня, която пък е нейна студентка.

Следването си ще продължи от есента и Артур, чийто родители, пък и не само те, биха желали той да се установи в България, или някъде другаде. "Украйна е дълбоко затънала", признава младежът. По думите му, възрастните се тревожат, че не могат да помагат вече на младите, защото средствата не им достигат. "Казано просто: положението е лошо. Направо е страшно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ София за 700 лева чисто не мога да си намеря работник за 2 на 2 със задължения 12 часа да прави дупка на стол с д-то като касиер на денонощно.
49
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Украйна винаги е била много бедна. Общо взето всичко под руски контрол е бедно. Спрямо Руските държави България е Дубай. Не го казвам с нещо против руснаците просто е факт.
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Та освен ако не си инженер с много добро образование в западна Европа няма нищо за теб. То тея и тук са добре де.
47
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До БългаринВ Англия за да ми закърпят гърнето на колата за 1 час ми взеха 1000 лева. Ако остават някакви пари при първия непредвиден разход ги няма вече. Бедните са си навсякъде бедни. В Англия хората дето казват че били добре са някакви бавноразвиващи се турчляци дето живеят като скотове ама ги е срам да се приберат да не им се хили задръстеното село в това съм се уверил след опита ми за емиграция с големите надежди
46
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименIT го отпиши вече всеки търгна да става IT и положението е като с икономиката т.е. учи мама за програмист учи за безработен.
45
10
 
7
 
! Отговори
До Българин преди 6 години
Можеш да си направиш сметката. Наем за едностаен апартамент -хол, спалня , кухня ми е около 800 паунда на месец. Ако аз е жена ми работим на минимума прави 2400 на месец. След квартирата и сметките остават 1600 паунда. От тях повече от 400 на месец за качествена храна се дават трудно, като цената на храната е същата, даже по-евтина понякога, а качеството определено е по-високо. Остават 1200. 5 пъти да излезеш на ресторант на месец ти е към 200-250. С другите 1000 не знам какво се случва.
44
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименХраната в Англия била с българска равностойност. Глупости на търкалета никога не си бил в Англия. Една квартира с размери от 40 квадрата в Лондон ти е 2000 лева на месец говорим за най-голямата съборетина.
43
5
 
26
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
САЩ така опоскаха Украйна, че не за ?250 - за ?50 украинките са готови на всичко !
42
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София работят много хора и на минимална. В Провинцията си мислят, че в София е песен. 60 % от хората в София са бедни, в това число и пенсионери и работещи бедни. 20 % са ултра супер богати, и другите 20 % вече е различно, но в крайна сметка има пари, дали от наеми, дали от родители или работа (IT, офис служители мениджъри и т.н.).Та при 60 % мизерия ми е интересно какво и е добрето на София?
41
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Украйна е война и затова положението е страшно.И тук говорим за хора студенти, които в голямата ваканция на лято са дошли тук. А не за постоянни работници.Студента е съвсем друга категория.
40
1
 
19
 
! Отговори
Динко преди 6 години
Този наш "Великодушен бизнес" спасява хората от война и им дава храна!Колко "благородно" !По-добре отивай да се биеш от колкото да прислугваш по 16 часа на тая мутренска ***!
39
13
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До 43Забравяте само какво е качеството. Хайде да не говорим. В Белгия една вечеря в ресторант и то само основно и с бира две ти е не по-малко от 30-50евро. Толкова е и в Германия и Англия. Ако отидеш и си вземеш от Лидъл, Билла или от другите хипермаркети в контитнентална европа или от намалините щандове на изтичащите наскоро годноста продукти са евтини. Хайде не мислете че всички ядем доматито с колците
38
2
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 години
#спестявания 300-500лв. на месец. Ако живееш в София или Пловдив квартирата е 400-500лв. храна за месеца грубо 400лв. и става 800-900лв.. Ако трябваше да спестяваш 300-400лв. т-е. трябва да се получава към от 1100-1200 до 1200-1300лв. т.е. е едно и също.
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То бизнеса ,ако зависи от тях само за трици ще наема хора!
36
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БългаринПропусна да напишеш, че цената на храната в Англия е с българската и равностойност в левове, ако не и по-евтина. Същото се отнася за горивото, а дрехите са определено по-евтини.
35
6
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Хора, стига сте мрънкали. Хайде сега разните по-долу които пишат от Англия да кажат с тези1200Е какво могат да направят? Аз ще ви кажа живеят както правят живеят скромно, не си позволяват да излизат на ресторанти, т.н.. Всеки в Бг като чуе каква е заплатата я сравнява с покупатлната способност в Бг а не в страната в която пребивава човека. Също 269 Е заплата т.е. 500лв.при осигурени храна и квартира, което означава почти чиста заплата. Кой от роботещити в Бг. може да се похвали със спестявания
34
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди няколко дни се върнах от "Албена". Никъде не видях украински обслужващ персонал. Работниците бяха българи и турци от околните села. Караха смените всеки ден с автобуси. А иначе имаше украинци... само че почиващи и дошли със скъпите си джипове и беемве-та.
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало и по-бедни от нас в Европата.И как ме успокоява?Вместо да расте минимална заплата и тн. Воце всяка година дефлация обявява!!!Айде нема нужда!
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и като не им дадат и на тях парите накрая на сезона, догодина ще видим откъде ще вкарват бaлъци
31
7
 
9
 
! Отговори
he,/e, преди 6 години
как така в украйна било зле. нали са краварски протекторат.