За ?250 заплата: Украински труд спасява туризма в България

Работодателите ги предпочитат, защото са дисциплинирани и знаят руски
23 авг 2017 18:00,
103
За ?250 заплата: Украински труд спасява туризма в България
Снимка: Reuters

В жегата Артур е седнал с чиния гореща готова супа на пейка пред общежитието за сезонни работници. Тук условията са скромни, но е чисто. На балкона е простряно изпрано облекло на сервитьор. 18-годишният Артур е енергично момче, което не спира да говори. Разказва, че в родината си следва право, но тук работи като келнер.

"Искам да събера опит в чужбина и да спечеля малко пари", казва той.

За около 250 евро на месец, включително храната и спането, младият украинец от Полтава работи на смени в един хотел в курорта Албена край Варна. Тук човек не може да забогатее. Това го знае и Артур. Но в Украйна се води война, а той намира прекрасно това, че има възможност да поработи през ваканцията, пише в свой материал DW.

Всеки ден украинецът обслужва и руски туристи. Да, Украйна и Русия са военни противници, но "... войната се води другаде и няма защо да я пренасяме тук", казва той.

Още по темата

"Не успяваме да привлечем българи"

Артур е един от общо около 3 100 сезонни работници в България от страни извън ЕС. Украинците са най-голямата група - 2 600 души. Останалите са предимно молдовци или турци. Седемстотин от тези сезонни работници са наети в Албена АД. "При нас работят предимно украинци", обяснява директорката на комплекса Маргарита Тодорова. "Независимо от факта, че в много райони на България има висока безработица, не успяваме да привлечем достатъчно български работници и служители."

При това още в началото на годината работодателите са обявили 13 000 свободни сезонни работни места в службата по труда. Но и до днес не всички места са заети, казва Лиляна Георгиева от бюрото по труда в София. "Първо, защото това е сезонна работа, а българите търсят дългосрочна заетост. Но преди всичко се търсят сезонни работници, владеещи руски - заради многото почиващи руснаци на Черноморието. Младите българи днес вече не говорят добре руски - не е както преди. А от работодателите постоянно чуваме, че украинците са дисциплинирани, по-образовани от един безработен българин и се справят по-добре."

Затова туристическият бранш и селското стопанство приветстват новия закон, който позволява на граждани от страни извън ЕС да работят в България в продължение на три месеца. По-рано въпросът се уреждаше от двустранни спогодби. Хотелите, баровете и концесионерите на плажовете обаче плащат на тези сезонни работници минималната заплата - около 130 евро на месец. Затова много българи предпочитат да работят като келнери в Дания, Испания или Италия.

И в Албена сезонните работници не печелят много. Ако един мениджър изкарва около 600 евро на месец, то една помощничка в кухнята, като украинката Валентина, работи за 11 евро на ден. Откриваме я да си почива на една пейка след смяната заедно с колежката ѝ Аня. "По професия съм преподавателка, водя тук студенти, които работят през ваканциите. Но помагам също и в кухнята. Нали е само за три месеца", казва тя.

"В Украйна е страшно"

През летния сезон в Албена работят около 2 500 келнери, готвачи, аниматори и т.н., сред които и много българи. След това курортът потъва в зимен сън и няколокостотин души от обслужващия персонал си тръгват - до следващото лято. Също и Валентина, зам.-декан на Икономическия университет в Полтава, както и колежката ѝ от кухнята Аня, която пък е нейна студентка.

Следването си ще продължи от есента и Артур, чийто родители, пък и не само те, биха желали той да се установи в България, или някъде другаде. "Украйна е дълбоко затънала", признава младежът. По думите му, възрастните се тревожат, че не могат да помагат вече на младите, защото средствата не им достигат. "Казано просто: положението е лошо. Направо е страшно".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да се учудим, ако алчните хотелиери наемат персонал от ИД. Те могат да работят в кухнята като транжори на месо.
29
7
 
44
 
! Отговори
... преди 6 години
Естествено, че няма да има работници от България и ще внасят от чужбина... ?250 на месец е пълна подигравка . Живея и работя в Англия от 2 години, работя в хотел за £1200 на месец, като има е включена храна. Отношението на работодателите е много добро, много по-спокоен си и не се чувстваш използван. Заплатата си пристига на време, не се притесняваш за нищо . И друго - от както съм тук българите в градчето се увеличават постоянно- млади, стари, всякакви. Явно положението в България не е мръднало
28
13
 
19
 
! Отговори
До адам смит преди 6 години
Обаче украинците прислугват на руснаците, а не обратното! Така че тази теза, синя заври дълбоко в евроатлантическия си ***
27
18
 
12
 
! Отговори
Адам Смит преди 6 години
"За ?250 заплата: Украински труд спасява туризма в България"Нищо чудно. След като дори във "великата" Русия минималната заплата е 7800 рубли, тоест 112 евро.rosprodunion.ru/mzp/
26
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е внос и внасяме вече даже и пенсионери защото намаляват.
25
2
 
32
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Какво стана с ония закон който задължаваше работодателите да плащат минимум 3 МРЗ на чужденци извън ЕС.
24
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бизнес тарикатите ще напълнят България с чужденци - виетнамци и всякакви други. Ако не се защитим, бизнесът ще ни докара проблемите, които сега има Запада. Българинът няма да получи по-висока заплата, а гости от Чужбина, които не е канил, от всякакви етноси и религии - мултикултуризъм в действие. Сега започват, трябва да бъдат спрени законодателно, преди да унищожат България.
23
2
 
28
 
! Отговори
Аз преди 6 години
до 14 Именно от чуство за самосъхранение викам "добре дошли" на всички украинци и " вън от земята ми!" на разните фрагменти на близкоисточната "култура".
22
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво да коментирам тук? Никога повече няма да си продам труда на тази българска мафия наречена "бизнес". В Германия съм от години, работя в хотел, мия чинии и получавам 1300 Евро възнаграждение за това.
21
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
250 и 130 евро и спане,храна?!Сега разбирате ли защо българите не искат да работят там? Те и тези ще избягат,когато си вземат паспорти за ЕС.В Чехия работеха украинци,докато си вземат паспорт след 3 години и после заминаваха да работят и живеят на запад.
20
16
 
8
 
! Отговори
до 19 преди 6 години
До Анонимендовършиха ги чебураците като тебе, ако не са били рашките с цоц глупостите им, сега щяха да са като Дания например. Както и ние.
19
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8Ако си мислиш, че латвиици, естонци, литовци са много добре, жестоко се лъжеш. Само Естония диша по-дълбоко. Ония са на ряпа и картофи. Върнаха се на 1940 г. Почти, както и ние, де. А каква неистова, слугинска злоба ги души, не е за приказка.
18
3
 
11
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Предполагам, че предпочитате афразийците пред тях. Но поне посочете защо не харесвате хората, а нямате нищо против афрзийците, които ни заливат от юг?
17
2
 
40
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Бизнеса е мрънкал, мрънка и ще мрънка, защото всеки иска за труда си заплащане, а не подигравка, а те горките на кого по-напред да угодят-жена, любовница, деца, местни велможи, да и те са в сметките, пари като шума! Сега им идва дюешеш тия украйинци, но няма да е задълго!
16
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Малиии, тия яко ги овърша евроатлантизма май ? Да идват да работят в най-бедната държава-членка на ЕС....
15
2
 
32
 
! Отговори
PD преди 6 години
Ако туристическия бизнес, не е в състояние да осигури достойно възнаграждение на Българите, заети в него, не намирам една причина, да търпим всичката тая дивотия, в която се превръщат курортите ни. И да се хвалим, че осигуряваме трудиови лагери за хора в нужда, е недостойно за Белите ари, Българи. Това е ментал на други нации. Мен ме е срам. Дано поне бакшишите не им прибират.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубаво! Бизнеса още ли мрънка? Щом има желаещи да заповядат.
13
5
 
56
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Работодателите ги предпочитат, не защото знаят руски, ами защото са готови за жълти стотинки да се продадат труда, само и само да избягат от Украйна и ужаса, които е там. Лошата новина за чорбаджийте е, че така ще е 1-2 години докато си извадят гражданство и паспорти и беж към ЕС и пак ще има рев, че няма хора за туризма.Лошата новина за целокупния народ е, че такива подбиват пазара на труда и труда ни се обезценява, но и това няма да продължи вечно, както му се иска на горкия БГ работодател.
12
1
 
33
 
! Отговори
съндърлъ мъндърлъ преди 6 години
Малко не ми се вярва, че ще стане с украинците, те половината вече имат полски паспорти, до 1939г. ,са били полски граждани. Сега взимат масово от Полша тескерета, като при нас -макетата.
11
18
 
21
 
! Отговори
Maria преди 6 години
тежко и горко на България щом е опряла до помощта на работници от Украйна!Нищо не знаем за тази страна и ще има да съжаляваме като научим.Ако имаме някакви инстинкти за съхранение - украинците - далеч от България!