Санторини, локумите и премахнатите кръстове: Рекламен гаф или?

Търговска верига си навлече гнева на потребителите
Обновена: 5 сеп 2017 17:05 | 5 сеп 2017 11:00,
180

Рекламна кампания на голяма търговска верига разбуни социалните мрежи. Причината - за да промотира седмица на гръцката кухня, тя използвала кадри на християнски църкви, но премахнала кръстовете. Атина реагира светкавично и обяви, че е скандализирана.

Скандалът се разрази, когато потребител от Белгия си купил продукт от магазин на търговската верига, на етикета на който имало кадър от Санторини. Вместо добре познатия пейзаж обаче, на етикета личали църкви, но без християнския символ - кръста.

Продукти от тази серия, промотиращи седмица на гръцката кухня, се появиха и в София, и в цяла Европа, съобщи Bulgaria ON AIR.

От компанията увериха с официално съобщение, че офисът в България не участва в изготвянето на рекламната кампания, но дори и от централата в Германия залагат на "уважението към религиозните и други аспекти на мултикултурното глобално общество".

Според рекламни експерти гафът с изтритите кръстове е не на корпорацията като цяло, колкото на отделни мениджъри в нея.

В Чехия министърът на земеделието призова хората да бойкотират продуктите на търговската верига именно заради рекламната кампания.

В социалните мрежи пък се появиха множество карикатури, свързани с логото на компанията.

А други потребители в социалните мрежи отбелязват, че в седмицата на арабската кухня, не бяха премахнати минарета и друг символи, характеризиращи мюсюлманския свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
2
 
16
 
! Отговори
Край преди 6 години
като нямат място религиозни символи в реклама - що слагат църкви на кюфтета и сирене. Не забравяйте лидъл и била много ви обичат - обичат всичко българско - като се почне от портмонетата ви.
73
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Съвсем нормална практика - религиозни символи нямат място на рекламни материали."1. Тогава не слагаш религиозни постройки, които да замазваш после и да махаш части от тях. Това дразни и обижда.2. Правиш го за абсолютно всички, а не избирателно - махаш символи само на групата, която е по-кротка и няма да се стигне до изблици на агресия. Това напомня ли ти за една определена етническа група у нас и как бива подминавана от контрольори в градския и БДЖ.
72
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толерaстиятa ще погуби християнството!
71
2
 
9
 
! Отговори
Луцифер преди 6 години
ъъррр... дори и аз се ядосах, че тормозят мойте врагове,освен това тези лидъл не ги пише в библията, не ми трябват такива толерасти. в бъдеще ще се погрижа да са на загуба ... ъърррр
70
0
 
16
 
! Отговори
Калина преди 6 години
То да беше само Лидл.А новото лого на Реал Мадрид?Хайде да поразгледаме и пак да коментираме?
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като компенсация предлагам на Великден да дават по един козунак на всеки християнин
68
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съвсем нормална практика - религиозни символи нямат място на рекламни материали.Не е за възмущение - обичайно е.
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 62В България хората ще се възмущават няколко дни и след това ще забравят.В друга държава може и да не е така.
66
3
 
25
 
! Отговори
Край преди 6 години
Бойкот на лидъл. Първо работят родителите чрез децата - дават едни *** гумени боклучета - стикита ако купиш над 15 лв. Това е реклама насочена към деца които не могат да вземат решения и реално се манипулират а чрез тях родителите. магазините им са пълни с боклучива вносна стока. Сега пък кръста и вярата ни им пречела на търговииката. БОЙКОТ - да ги изхвърлим от България.
65
5
 
8
 
! Отговори
T преди 6 години
По-долу един коментар се хвана за вярата на българите. Той, горкият, не може дори да разбере, че проблемът не е конкретно във набожността и кръстовете. Съветвам го да започне да чете книжки и да се занимава с ментална дейност, за да развие поне малко критично и абстрактно мислене. Така ще може да чете между редовете и да разбира когато го пързалят. Иначе е като козичка на юлар.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето им магазини са на нудобни места.
63
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудно точно чехите се водят една от нациите с най-много атеисти в цял свят, но точно те реагираха най-адекватно на провокацията.
62
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така всеки, като ги коментира им прави безплатна реклама.Това е по скоро антиреклама. И без това на хората отдавна им стана ясно, че им пробутват ***, но сега с този гаф вече чашата преля и ще ги фалират в нормалните държави.
61
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И без пари да ми ги дават стоките им -няма да взема нищичко от такива антихристияни .Ей така да им останат клиенти тези със хиджабите и бурките и брадите . На тях не махат минаретата и сърповете ...продажници Браво на чехите , истински християни . Те ще оцелеят за разлика от ислямизиращите се атеистични западняци
60
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отговорът на лИДИЛ може да бъде тълкуван само по този начин - "гледайте си работата *** от Източна Европа!" Също толкова скандален и циничен, колкото и самата "рекламна" кампания.
59
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Защо си мисля, че нарочно са направи тази подигравка. Така всеки, като ги коментира им прави безплатна реклама.
58
1
 
18
 
! Отговори
преди 6 години
Сега за да се извинят,лидъл да направят параклис с голям кръст пред всеки магазин в България!!1111
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"но нещата които продават не са внос от Америка а ги пишат, че са Американски."Ти нещо Made in USA виждал ли си в последните 15 години? Вече всичко там е произведено в Китай. Дори китайските технологични компании започнаха да отварят заводи в САЩ и осигуряват работа на мързеливите американци.
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 50Целта е хората да вярват че е евтино.В България един път научат ли, че някъде е евтино, поне на приказки, цели опашки почват да се редят и да пазаруват.
55
15
 
6
 
! Отговори
преди 6 години
Аз си мислех ,че сме 21ви век а то като в 17ти.Сега остава и тия от лидъл да почнем да ги горим по площадите.Толкова вярващи българи а даже още не е Великден.

Спонсорирани публикации