Учили, работили в чужбина, но вече искат да се върнат в... България

Все повече българи, най-вече от Англия и Германия, търсят развитие у нас
157
Учили, работили в чужбина, но вече искат да се върнат в... България
Снимка: flickr

Пред последните 10 години има трайна тенденция българи, заминали да учат или работят в чужбина, да се връщат и да развиват своята кариера обратно в родината.

От всички участници посетили форума "Кариера в България. Защо не?" в периода 2009-2017 г. средно 58% вече са са се върнали в България, 18% са посочили, че ще се върнат, а 24% са колебаещи се. 

Десетото юбилейно издание на най-големия кариерен форум за българи с опит в чужбина се проведе в София. Той е организиран от фондация "Идентичност за България" и сдружение "Тук-Там" и тази година е под патронажа на Европейския парламент и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина.

Целта му е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

През годините, българи с опит от над 85 държави са посетили форума. Организаторите споделят, че най-много участници идват от Западна Европа и САЩ като българите с опит в  Англия са 23%, следвани от Германия (16%), САЩ (14%), Холандия (12%), Франция (10%).

"Наблюдаваме, че все повече българи виждат възможности за реализация и развитие в страната ни и че пазара на труда у нас все повече се нуждае от висококвалифицирани кадри",  казва Мариела Станулова от организаторите на форума.

Според нея нарастващият брой на завръщащите се е положителен сигнал, че потенциалът на България да предоставя добри възможности за кариерно развитие и живот нараства.

"На форума, а и през цялата година подкрепяме българи, които избрат да се върнат в страната, свързвайки ги с работодатели, давайки информация и създавайки им социална среда и възможности за обмяна на опит и контакти. Положително за нас е, че всеки трети от участниците във форума, които са посочили, че се колебаят на някое от изданията, на следващо такова е посочил, че ще се върне или вече го е направил", каза Мила Натудова от организаторите.

Над 1500 кандидати ежегодно се срещат с работодатели. През 2017 година фирмите-работодатели във форума достигна над 100, а много от тях участват в събитието всяка година, изграждайки цели екипи от българи с опит зад граница.

Работодателите смятат кадрите с такъв опит за по-отговорни, инициативни, владеещи добре чужди езици, адаптивни.

Кандидатите пък вярват, че в България ще имат по-бърз шанс за развитие в кариерата и ще са по-конкуретноспособни на пазара на труда, отчитат и възможностите за стартиране на собствен бизнес.

По време на миналогодишния форум 70% от участниците са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връщат се Връзкарите ,дето тате им е приготвил топло място на държавна хранилка да точи фондове или шевче да дои робето . Да,за тях Бг е Супеер -никъде няма такова крадене .
112
1
 
21
 
! Отговори
От Лондон преди 6 години
До claudius emperorО, да, отиди на село и виж какво става зимата, като падне 1-2 метра сняг. Да не говорим медицинските услуги, на супер ниво са по селата. Ток и вода естествено има редовно, особено зимата( шегувам се). За да живееш на село в България трябва да си здрав като бик и почти толкова умен, хехе. Виж, на село в Австрия или Швейцария е друга работа.
111
2
 
29
 
! Отговори
От Лондон преди 6 години
Работя електричар. Това лято питам един колега , който работи в Енерго-Про - Варна, какви заплати се дават там - вика ми не можем да намерим хора,заплатите са 700-800 лв. Викам си, при тези пари - представям си какви кадри ще намерите. В Англия в момента мин. заплата за ел.техник е 17 паунда/час и постоянно се търсят хора. Кой е този луд да се върне.
110
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
покажете умниците, които се връщат в България да "развиват кариера" да им се посмеем
109
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
хаххаха кого лъжете,че кой иска ще иска да се върне в България ?
108
5
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връщат се некадърниците, които не могат да се реализират. Тук в страната на калинките, ги гледат като богове, щото идвали от запад. В царството на слепите и едноокия е цар...
107
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
доста от пишещите братя тук се самонавиват че са много нужни на България . Не съм видял някой да плаче за Вас тука да се връщате освен близките ви. На мен не ми трябвате защото сте завършили икономика , право , бизнесадминистрация , дизайнери и всякакви глупости а искате много като юпитата на царчето.
106
2
 
38
 
! Отговори
комитата преди 6 години
всички купени медии манипулират хората и се мъчат да ги вкарат в една матрица след което поръчителите лесно да направляват простосмъртните -тази новина е чувам вече години наред ,истината е че специалистите продължават е емигрират/
105
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз веднъж се върнах вече. Беше грешка. Отне ми 5 годиняи да я поправя. Сега съм още по мотивиран да си налягам парцалите там, където си струва.
104
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз завърших в Германия и се върнах да работя в прогресивната ни ИТ-индустрия. Моментално разбрах грешката си но трябваше да си налягам парцалите. Сабрах пари за гориво на ракетата и се метнах на западния бряг. Съжелявам само че не го направих по-рано.
103
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой би измислил толкова измамна статия? Някой, спонсориран от някоя европейска организация? Няма такива неща. Трябва да си много отчаян и да не си наред с нервите за да се върнеш в България. Има и такива.
102
3
 
34
 
! Отговори
ДОЙЧЕ преди 6 години
По цени ги настигнахме и минахме вече нашите брадъри от ЕС,но по доходи сме 10 ПЪТИ на зад! Вече не е куул да си идваш в БГ щото цената на мухлясъл панел в кв.Суха река зад централна Софийска гара струва колкото къща на морето в Испанската провинция....
101
4
 
24
 
! Отговори
az преди 6 години
Верно ли някой се връща при султана Боко-3, незнам коя област в БГ е ОК.Май само умереният климат.Образование, болници, инфраструктура, паркиране, престъпност, кадърни шефове, хора зомбита без надежда, бъдеще, перспектива.Не, мерси, оставам си навън.Аз като се прибера след работа не мисля за някакви си проблеми, щото почти липсват, а в БГ няма да е така, даже и пари да имаш.Е, ТВА е огромната разлика.А и мога да си купя органични домати и месо да са близо до БГ вкуса.
100
3
 
44
 
! Отговори
тъп родолюбец преди 6 години
С две специалности и началник отделение. почти всяка събота и неделя дежурен за 1350 лв/мес, а моите колеги за по 7-8 000 Евро в Дания и Германия. Един от състудентите ми е проф. в Швейцария, а друг има частна очна клиника в Швеция. Та няма що да приказваме, кому както е писано.
99
6
 
17
 
! Отговори
до 106 преди 6 години
Хайде да не говорим за наркотици и комерсиализъм..Защото скоро бях в Лондон и Единбург на гости на различни приятели и ще си спестя коменарите за какво става на въпрос, и точно мамините синчета на средната класа са таргет номер 1 там.Да не говорим , че в Англия,Шотландия,Холандия , Белгия и Германия ,ако щеш вече амфети и трева има от агъл на агъл.А младежите им са под всякаква критика, естествено може да взелеш в среда извън тези неща, но повярвай ми и тук може.
98
1
 
15
 
! Отговори
1246у преди 6 години
До 973287Работа имам. не ме мисли мен. Казах, само че няма особено много перспектива. Ягоди не съм брала. И квалификациите не ми ги мисли ;)
97
1
 
24
 
! Отговори
след 24:00 над 18г. преди 6 години
Опита в в ЕС няма нищо общо с тук тук ако си началник се занимаваш с лъжливи работници и ненормални шефове, а ако си работник те *** по пълна програма..
96
3
 
33
 
! Отговори
Ач преди 6 години
20 студента попитали и ония казали, че искат да се връщат ама кой се е върнал освен 2-3 да поемат тежкото бреме на бащините милиони не знаем...
95
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много от новодошлите български семейства , където живея, са средно богати и богати хора, които се махат защото се страхуват какви хора ще станат децата им. Не искат да са чалгари, не искат да са мутри, не искат да се впечатляват от силиконови пазви..искат нормални деца а в България не могат да ги опазят. Те са и таргет групата на пласьорите, на изнудвачите... Та не знам колко невинна и наивна душа трябва да си да се прибереш в България в името на децата си. Има къде къде по-спокойни места...
94
3
 
30
 
! Отговори
бивш емигрант преди 6 години
абе кой ги вярва тия новини ?!трябва да те е блъскал влака няколко пъти, за да искаш да дойдеш да живееш в Боколандия . . . . .

Спонсорирани публикации